• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Astro fotoğraf ve doğa fotoğrafçılığı için ne kullanılmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 4284
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 34
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
Arkadaş astro ve doğa fotoğrafçılığı için ne kullanılmalı diye sormuş dostum. Teleskop önerir misiniz demiş. Teleskop konusunu ben derin uzay içi öneririm. Çünkü mantıken teleskop kullanarak bir şeyler çekmek için de ya webcam ya da bir telefon sensörü lazım. Arkadaş hem doğa fotoğrafçılığı vs. de yapmak istediği için önce makine önerdim ama fiyatlar çok yüksek olduğu için elindeki telefonla bir şeyler deneyebileceğini söyledim. Açıkçası elindeki telefonun RAW desteği ve pro modu var, bu durumda Adobe RAW ya da Lightroom kullanrak çektiği fotoğraflara sınıf atlatabilir.

Bir tripod alıp bir tepenin başından Samanyolu'nu çekmesi bile arkadaşa etkileyici bir deneyim yaşatacaktır diye düşünüyorum. Yoksa dediğin gibi bir durum olsa haklısın, en az 50-250 yahut 300mm lazım. Şimdi en giriş seviyesi 16-80 + 300mm bile cepleri yakıyor. Fiyatlar ne yazık ki uçtu.

Şimdi farkettim, gcam'de de evet dediğiniz gibi yokmuş. Bir tane çekim yaptım, diğerine oranla daha iyi sayılır. Dışarıda değilim, bu sebeple pencereden çekiyorum resimleri.

GCAM

Custom ROM

Evin çatısını söksem rahatlayacağım.

Olmadı. Stok ROM dönebilirim. Zaten çok sorun çıkarıyor. Custom ROM StarView'de konum sorunu yaşatıyor. Şimdilik manuel seçtim, çözdüm sorunu ama.

Hocam şöyle açıklayayım, bu işi şimdi deneysel olarak evde deniyorsunuz anlıyorum fakat gerçekten yıldızları çekmeye karar verirseniz bir tepeye yahut dağa vs. çıkmanız gerek. Yani o bölgede en az ışık kirliliği neredeyse oraya. Ben köyde olduğum için benim öyle derdim yok lakin köyde olmadığım zamanlarda elektrik kesintilerinden vs. yararlanıyorum. İstanbul'a gittiğimde astro yapmak istesem İstanbul'un en uçlarına gitmem gerekirdi. Nerede yaşadığınızı bilmiyorum ama astro için güvenli olması sebebiyle arkadaşlarınızı vs. alıp da tepeye çıkmak daha mantıklı.

Ben Muğla'da olduğum için bu konuda bir tık avantajlıyım çünkü Muğla'da yerleşimin çoğu kırsal alanlarda. Ben o S20'yle çektiğim astroyu bütün ilçede elektrik kesintisi yaşanması sonucu çekebilmiştim. Kastamonu Abana'ydı o bölge de. Yani en iyi makineyi bile alsanız şu an bence en önemli olay konum.

Olmadı. Stok ROM dönebilirim. Zaten çok sorun çıkarıyor. Custom ROM StarView'de konum sorunu yaşatıyor. Şimdilik manuel seçtim, çözdüm sorunu ama.
Cusotm ROM'un orijinal kamera uygulamasına pro mod yoksa olabilir belki.

Cusotm ROM'un orijinal kamera uygulamasına pro mod yoksa olabilir belki.
Valla çok minimal yapmışlar içeriğini. Ayarlar kısmındadır diye baktım, orada da değilmiş. Madem telefonumda bu özellikler var, bunlar ancak stok ROM'da kullanılır sanırım. Biraz daha araştırır geçerim, belki. Ayrıca şehrimde uygun yer bulursam giderim oralara. köy yakın sayılır. Her hafta sonu gidiyoruz ama şehirden pek uzak değil, şehrin dibinde hatta. Kayseri'de sanırım ışık kirliliği az bir yer, pek yok. Işık kirliliği için harita vardı, oradan iyice bakabilirim.

Ayrıca aklımda Isparta-Yenişarbademli Melikler Yaylası'na gitmek var. Google'da ışık kirliliğinin en az olduğu yer diyor. Oraya gidene kadar pratik yaparım. Orada da belki kamera alıp onunla çekerim.

Hocam eğer pro mode için Stock ROM lazımsa geçebilirsiniz. Onun dışında Play Store'de satılan birkaç pro mod kamera uygulaması da var ama hiçbirisi orijinal olan kadar iyi değil.

Kayseri'nin güneyi ve kuzeyi gayet iyi görünüyor, İstanbul'da olmadığınıza şükredin

harita iyi gözüküyor. Her hafta sonu atlar, arabaya giderim artık.

Şimdiden o hayalimi gerçekleştireyim. 1 sene sonra sınavda İstanbul'a gideceğim. Oraya gidince hiç çekemem, ancak yaz aylarında memlekete dönünce çekerim.

Sanırım Erciyes tarafları bu iş için uygun olabilir.

Şimdiden o hayalimi gerçekleştireyim. 1 sene sonra sınavda İstanbul'a gideceğim. Oraya gidince hiç çekemem, ancak yaz aylarında memlekete dönünce çekerim.
Evet ne yazık ki İstanbul'da yıldız fotoğrafçılığı imkansız.

Sanırım Erciyes tarafları bu iş için uygun olabilir.
Erciyes'i karenize dahil ederseniz manyak mükemmel bir kare çıkar.

Evet ne yazık ki İstanbul'da yıldız fotoğrafçılığı imkansız.

Erciyes'i karenize dahil ederseniz manyak mükemmel bir kare çıkar.
Yapabilirim, sorun değil. Kamp alanı var, alçak kısımlarında zaten kampta kalırım. Diğer insanlar da var, başıma bir şey gelmez diye düşünüyorum. Geceleyin de kalkar fotoğraf çekerim.

Ayrıca, stok kamera uygulaması dışında, varsa daha güzel uygulama, parası önemli değil. Zaten pahalı değildir herhalde o kadar.

Yapabilirim, sorun değil. Kamp alanı var, alçak kısımlarında zaten kampta kalırım. Diğer insanlar da var, başıma bir şey gelmez diye düşünüyorum. Geceleyin de kalkar fotoğraf çekerim.
Böyle bir ortam mümkünse rahatça çekersiniz hocam. Stock ROM işini çözün, evde promodla birkaç deneme yapın dediğim ayarlarda. Tabii yıldız takip uygulamalarında saatler falan da yazıyor, onlara dikkat ederseniz sorun olmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…