Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

WRZ

Uzman
DDR5 sistem topladım. BIOS'tan normal bir şekilde EXPO açtım. 6000MHz'de PC normal çalışıyor ama bayağı yavaş. Hızlandırma ayarını açtım, Memory Context. PC açılırken mavi ekran alıyorum. EXPO'yu 5400 MHz'ye çektim, PC hızlı açılsın diye ayarı açtım yine mavi ekran. bu arada ucuz diye aldım RAM'lerin, anakartın destek sayfasında markası bile çıkmıyor. iade etmeli miyım yoksa boyle kullanmalı mıyım?
  • ASUS B650M-E Wi-Fi
  • Patriot Viper Venom DDR5 2x16 30CL.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Böyle halde test yaptığında hata alıyorsan geriye kalan çok az şey kalıyor çünkü RAM'ler 1:2 modda çalışıyor zaten. 1. olasılık işlemcide temassızlık, soketten çıkarıp tekrar takmanı öneririm ya da RAM soketlerinde temassızlık olabilir. Ya da BIOS'tan Powerdownmode'u enabled yaparsan da sorun çözülebilir.
Anakart 4800MHz geçmiyor, siz EXPO açıyorum deseniz de 4800MHz'de çalışmaya devam edecek. EXPO çalıştığından emin misiniz?
"Örnek görüntü attım" dediğiniz mesajı yeni okudum. Anakart modeliniz nedir? İşlemci burada tek başına yeterli olmuyor.

Son düzenleme:
Öncelikle beta bile olsa BIOS'u güncelle. Memory context restore her sistemde stabil çalışmaz. O yüzden onu kapat. Sonra iCUE Driver'ı kaldır. En son EXPO aç. EXPO harici profiller varsa onları da deneyebilirsin.

Anakart 4800MHz geçmiyor, siz EXPO açıyorum deseniz de 4800MHz'de çalışmaya devam edecek. EXPO çalıştığından emin misiniz?
"Örnek görüntü attım" dediğiniz mesajı yeni okudum. Anakart modeliniz nedir? İşlemci burada tek başına yeterli olmuyor.

ASUS B650M-E Wi-Fi.

Öncelikle beta bile olsa BIOS'u güncelle. Memory context restore her sistemde stabil çalışmaz. O yüzden onu kapat. Sonra iCUE Driver'ı kaldır. En son EXPO aç. EXPO harici profiller varsa onları da deneyebilirsin.

iCUE driverını kaldırırsam kulaklıgım çalışmıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Öncelikle BIOS'u en son beta versiyona güncelledim EXPO'yu açtım ve siz demesenizde Memory context Ti de açtım bir buçuk saat kullandım hiçbir sorun yoktu reset atayım dedim PC'ye ve mavi ekran. Memory context Ti kaldıracağım boyle deneyeceğim bir de son durumu yazayım dedim şimdilik.

Error verdi 7. dakikada EXPO 1 acık 6000MHz CL30 da Memory context Auto'da.

@2254

Öncelikle BIOS'u en son beta versiyona güncelledim EXPO'yu açtım ve siz demesenizde Memory context Ti de açtım bir buçuk saat kullandım hiçbir sorun yoktu reset atayım dedim PC'ye ve mavi ekran. Memory context Ti kaldıracağım boyle deneyeceğim bir de son durumu yazayım dedim şimdilik.

@2254
Şuanda 4800 default expo olmadan denedim ve hata almadım

Dosya Ekleri

• 20250130_015212.webp
    20250130_015212.webp
    2,2 MB · Görüntüleme: 61
  • 20250130_121957.webp
    20250130_121957.webp
    2,8 MB · Görüntüleme: 53
  • 17382352478484110229078639644344.webp
    17382352478484110229078639644344.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 47
Son düzenleme:

@2254

Şu anda 4800 default EXPO olmadan denedim ve hata almadım.

Memory context restore için Auto değil de disabled seçeneği varsa onu seçip dene. MSI anakartlarda Auto yapınca kapalı oluyor ama ASUS anakartlarda nasıl çalışıyor bilgim yok.

Chipset sürücüsünü güncelle. AMD chipset driver v7.01. 08. 129 2025/01/16

XMP, XMP tweaked ve EXPO 2 gibi profiller varsa onları dene.
RAM'ler A2 ve B2 slotlara takılı mı? Eğer böyleyse bir de A1 ve B1 slotlara takmayı dene. Normalde doğrusu ilk dediğim gibi ama farklı slotları denemekten zarar gelmez.

Bunlara rağmen hata veriyorsa manuel overclock yapman gerekiyor. Veya yeni BIOS güncellemelerini beklemelisin.

Memory context restore için Auto değil de disabled seçeneği varsa onu seçip dene. MSI anakartlarda Auto yapınca kapalı oluyor ama ASUS anakartlarda nasıl çalışıyor bilgim yok.

Chipset sürücüsünü güncelle. AMD chipset driver v7.01. 08. 129 2025/01/16

XMP, XMP tweaked ve EXPO 2 gibi profiller varsa onları dene.
RAM'ler A2 ve B2 slotlara takılı mı? Eğer böyleyse bir de A1 ve B1 slotlara takmayı dene. Normalde doğrusu ilk dediğim gibi ama farklı slotları denemekten zarar gelmez.

Bunlara rağmen hata veriyorsa manuel overclock yapman gerekiyor. Veya yeni BIOS güncellemelerini beklemelisin.

Öncelikle Memory context kapalıda yaptım testleri dedigim gibi EXPO actiktan sonra error verdi OCCT testinde EXPO 2 açtım 5600MHz CL36 1 saat tutttum error vermedi sonrasinda attigıniz chip set guncellemesini yaptım reset atmamı istedi attım ve attığım fotograftaki ekran geldi cıldirmak uzereyim RAM'den mi kaynaklı biostanmı yoksa işlemciden mi?

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250130_162713_Chrome.webp
    Screenshot_20250130_162713_Chrome.webp
    105,1 KB · Görüntüleme: 53
Öncelikle Memory context kapalıda yaptım testleri dedigim gibi EXPO actiktan sonra error verdi OCCT testinde EXPO 2 açtım 5600MHz CL36 1 saat tutttum error vermedi sonrasinda attigıniz chip set guncellemesini yaptım reset atmamı istedi attım ve attığım fotograftaki ekran geldi cıldirmak uzereyim RAM'den mi kaynaklı biostanmı yoksa işlemciden mi?

RAM bozuk olsaydı stok ayarlarda hata verirdi. ASUS AM5 anakartlar RAM seçiyor. En çok ASUS'ta bu sorunları gördüm açıkçası. Özellikle B650 serisinde şikayet fazla.

Manuel OC yapmak istemezseniz EXPO 2 ile 5600MHz kullanın. 6000MHz başka profiller varsa onları da deneyin. RAM'lerin yerini değiştirip tekrar deneyin. En azından 5600MHz stabil çalışmış. 5600MHz ile 6000MHz arasında çok az fark var istersen böyle kullan. İlla 6000MHz istiyorsanız manuel OC en garanti yol.