Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

WRZ

Uzman
DDR5 sistem topladım. BIOS'tan normal bir şekilde EXPO açtım. 6000MHz'de PC normal çalışıyor ama bayağı yavaş. Hızlandırma ayarını açtım, Memory Context. PC açılırken mavi ekran alıyorum. EXPO'yu 5400 MHz'ye çektim, PC hızlı açılsın diye ayarı açtım yine mavi ekran. bu arada ucuz diye aldım RAM'lerin, anakartın destek sayfasında markası bile çıkmıyor. iade etmeli miyım yoksa boyle kullanmalı mıyım?
  • ASUS B650M-E Wi-Fi
  • Patriot Viper Venom DDR5 2x16 30CL.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Böyle halde test yaptığında hata alıyorsan geriye kalan çok az şey kalıyor çünkü RAM'ler 1:2 modda çalışıyor zaten. 1. olasılık işlemcide temassızlık, soketten çıkarıp tekrar takmanı öneririm ya da RAM soketlerinde temassızlık olabilir. Ya da BIOS'tan Powerdownmode'u enabled yaparsan da sorun çözülebilir.
DDR5 sistem topladım. BIOS'tan normal bir şekilde EXPO açtım. 6000MHz'de PC normal çalışıyor ama bayağı yavaş. Hızlandırma ayarını açtım, Memory Context. PC açılırken mavi ekran alıyorum. EXPO'yu 5400 MHz'ye çektim, PC hızlı açılsın diye ayarı açtım yine mavi ekran. Bu arada ucuz diye aldım RAM'lerin, anakartın destek sayfasında markası bile çıkmıyor. İade etmeli miyım yoksa boyle kullanmalı mıyım?
  • ASUS B650M-E Wi-Fi
  • Patriot Viper Venom DDR5 2x16 30CL.

Aynı anakarta sahibim, ilk BIOS ayarlarını sıfırla. F7'ye basıp advance mode'a geçmeden ana ekrandan EXPO'yu enable yap. Ardından F9 yapıp BIOS arama kısmında Memory yazıp enter'a basın. Memory Context diye bir ayar çıkacak onu ENABLE yapıp kaydedip çıkın. RAM'ler de 2. ve 4. slotlarda olsun.

Aynı anakarta sahibim, ilk BIOS ayarlarını sıfırla. F7'ye basıp advance mode'a geçmeden ana ekrandan EXPO'yu enable yap. Ardından F9 yapıp BIOS arama kısmında Memory yazıp enter'a basın. Memory Context diye bir ayar çıkacak onu ENABLE yapıp kaydedip çıkın. RAM'ler de 2. ve 4. slotlarda olsun.

Zaten boyle yaptım.

Normalde 5200MHz destekliyor diye biliyorum, AMD'nin kendi sitesinden bakmıştım. EXPO acınca PC normal acılıyor ama iCUE Driver'ını kurduktan sonra reset attı PC'ye. Sonra fotoğraftaki hatayı verdi. Normal mi bilmiyorum. Ben de BIOS sıfırladım. Bu arada Memory context acınca mavi ekran alıyorum ama RAM'ler kendi hızında (4800MHz) çalışırken mavi ekran almıyorum. Ne yapmam gerek? Manuel olarak 5200MHz mi yapayim yoksa RAM'leri iademi edeyim?

IMG_20231127_223120.webp

BIOS güncel mi? BIOS güncellerseniz çözülür yüksek ihtimalle.

Aralık sürümü cünkü ocak için beta versiyon yazıyor. İndirmedim ben de.

R5 7500F AMD işlemci, sizin attığınız görüntüde i5 11400F ve H510 var.

Ornek gorüntü, yazmayı unuttum özür dilerım. Bende de alttaki yazıların aynısı cıkıyor. "The System has posted in safe mode".