furkzhantao

Çalışkan
Yer
İstanbul
Merhaba ASUS TUF GAMING B550M Plus Wi-Fi II anakartım var. Garantisi 2026 Ocak'ta bitiyor. BIOS sürümü olarak 3002 yüklüydü 2023 tarihli. Bilgisayarda Chrome'da herhangi bir site açıkken veya bir video izlerken ekran gidip geliyordu. Kabloları ve soketleri değiştirip denedim en son da en son çıkan BIOS güncellemesini yaptım yapmaz olaydım.

BIOS güncellemeyi bitirdi bilgisayar BIOS'a giriyordu fakat Windows'a girerken attığım fotoğraftaki ekran takılı kalıyordu alttaki çember asla dönmüyordu. Format USB'si ile boot edeyim dedim aynı ekranda kalıyordu format bile atılamıyordu.

RAM slotlarını tek tek denedim Clear_CMOS ve anakart pili işlemlerini de tek tek denedim, BIOS ayarlarını defaulta aldım yine olmadı. En sonunda USB içine kırtasiyeden eski kullandığım BIOS sürümünü yazdırıp yükledim bu sefer sistem hiçbir şekilde açılmıyordu ekrana güç gitmiyordu. Anakartın üzerindeki her şey çalışıyordu anakart LED'leri sırayla yanıyordu. Klavye mouse ışığı yanıp bir süre sonra sönüyordu bir daha yanıyordu aynı döngüde devam ediyordu.

İşlemcim Ryzen 5 5500 ekran kartım ise bayağı bir eski GTX 660. Dediğim gibi video donmaları ve ekran gidip gelmesi gibi bir sorun vardı fakat BIOS güncellemesinden sonra hiç açılmaması tesadüf müdür?

Yaptığım işlemin ekran kartıyla bir bağlantısı var mıdır ve ne yapabilirim bu anakart için? Yardımcı olursanız sevinirim, iyi sosyaller.

IMG_3326.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Konunun BIOS ile alakası nedir diye soracaktım ki siz de fark etmişsiniz:

Var. BIOS ile uzaktan yakından hiçbir alakası yok bence.

Evet hocam ama BIOS güncellemesinden önce çalışan kartın şimdi hiç görüntü vermemesi beni de şüpheye düşürdü ASUS teknik servisiyle iletişime geçtiğimde "sizin yapacak bir işleminiz bulunmamakta ekip arkadaşlarımla da görüştüm, anakartınızın kesinlikle servise gelmesi gerekiyor" dendi.

Konunun BIOS ile alakası nedir diye soracaktım ki siz de fark etmişsiniz:

Var. BIOS ile uzaktan yakından hiçbir alakası yok bence.
VBIOS ile BIOS arasında bir problem olma olasılığı çok yüksek (çünkü konfigüre edilen bir şey o da). Her laptopta ki dahili GPU'nun VBIOS konfigürasyonu ve sürümü bile aynı değil. BIOS güncelledikten sonra olması da olasılığı artırıyor. Intel'in VBT'lerinden iyi bilirim, bir sürü detaylı ayar var 64 KB'lık dosyada (UEFI GOP ya da UGA sürücüsü hariç boyutu her zaman 64KB olmak zorundadır). Mesela, HDMI Hotplug ayarı, interrupt çağrıları ve portların aktifliğini değiştirme gibi şeyler yapılabiliyor.

VBIOS ile BIOS arasında bir problem olma olasılığı çok yüksek (çünkü konfigüre edilen bir şey o da). Her laptopta ki dahili GPU'nun VBIOS konfigürasyonu ve sürümü bile aynı değil. BIOS güncelledikten sonra olması da olasılığı artırıyor. Intel'in vbt'lerinden iyi bilirim, bir sürü detaylı ayar var 64 KB'lık dosyada (UEFI gop ya da uga sürücüsü hariç boyutu her zaman 64KB olmak zorundadır). Mesela, HDMI hotplug ayarı, interrupt çağrıları ve portların aktifliğini değiştirme gibi şeyler yapılabiliyor.

VGA Card is not supported hatasını 1-2 defa aldığımı belirteyim hocam BIOS'u ilk başlarda sıfırladığımda. Ryzenlerde dahili GPU olmadıgı icin deneyemiyorum zaten kart bayağı bir eski garantisi bile biteli 9 sene oluyor :D

Kart servisten bugün geldi ASUS servisiyle bugün konuştum BIOS'un yenilendiğini hiçbir sorun olmadığını Windows ortamında görüntü alındığını hatta oyun bile oynandığını her şeyin test edildiğini söylüyorlar fakat bu çalışan anakart bir benim elimde mi çalışmıyor şu an Q ledleri bile yanmamakta bilgisayar güç tuşuna basılı tutmama rağmen kapanmamakta işlemci modelimi ve RAM'in part numarasını verdim RAM'in uyumsuz olduğunu söylüyorlar önceden de uyumsuzdu fakat BIOS guncelledikten sonra tamamen uyumsuz hale gelmiş olabilir deniyor yani ilk defa güncellesem BIOS'u inanacağım.

VGA Card is not supported hatasını 1-2 defa aldığımı belirteyim hocam BIOS'u ilk başlarda sıfırladığımda. Ryzenlerde dahili GPU olmadıgı icin deneyemiyorum zaten kart bayağı bir eski garantisi bile biteli 9 sene oluyor :D

Kart servisten bugün geldi ASUS servisiyle bugün konuştum BIOS'un yenilendiğini hiçbir sorun olmadığını Windows ortamında görüntü alındığını hatta oyun bile oynandığını her şeyin test edildiğini söylüyorlar fakat bu çalışan anakart bir benim elimde mi çalışmıyor şu an Q ledleri bile yanmamakta bilgisayar güç tuşuna basılı tutmama rağmen kapanmamakta işlemci modelimi ve RAM'in part numarasını verdim RAM'in uyumsuz olduğunu söylüyorlar önceden de uyumsuzdu fakat BIOS guncelledikten sonra tamamen uyumsuz hale gelmiş olabilir deniyor yani ilk defa güncellesem BIOS'u inanacağım.

Farklı ekran kartıyla da denedim onu ekleyeyim

Son düzenleme: