Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

semih ünal

Uzman
Merhaba, ASUS F15 FX507ZC4 modeli var. 2 gün önce 0 aldım. Valorant'ta FPS 60 veriyordu, NVIDIA'dan batarya kullanımını kapattım 80 100'e çıktı. Ama kare hızlarında takılmalar oluyor bu sefer de. Sadece ekran kartı yeni sürüm driver yüklemesi yaptım, bir de BIOS güncellemesi yapacağım. RTX 3050 GPU 12. nesil 12500H. Sizce de FPS çok az değil mi?

Son düzenleme:
Çözüm
Size daha ilk mesajda dediğim şeye şaşırmanız çok garip.

Bakın hocam, laptopun adaptörü muhtemelen 180W’lık bir adaptör. 180W güç sağlayacak bir pil ise laptopta yok. O yüzden performans istiyorsanız o cihaz şarja takılı olmak zorunda.

Bu bahsettiklerinizin hepsi pilde ise gayet normal bir durum. Pilde cihaz prize nazaran daha az enerji çekebildiği için hem işlemci hem de ekran kartı performansını kısar.

Bu durum laptoplar ARM mimarisine geçene kadar böyle olmaya devam edecek zira x86 mimarisi verimsiz bir mimari.
Benim önerim o sisteme Windows 11 24H2 kurmanız açıkçası. Sonrasında Secure Boot için ayrı bir konu açarsanız bakarız.

İyi akşamlar. Laptop şarjda değilken takılmalar FPS düşüklüğü oluyordu. Şarja taktığımda fanlar daha hızlı çalışmaya başladı ve FPS arttığını, takılmaların, kare hızının düzeldiğini fark ettim. Şarjım doluyken bitene kadar yani dolu olduğu halde FPS düşüklüğü ve takılmalar oluyordu, şarjı %3’de taktım, takar takmaz sanki performans moduna geçti. Akıcı olmaya başladı oyun.

Benim önerim o sisteme Windows 11 24H2 kurmanız açıkçası. Sonrasında Secure Boot için ayrı bir konu açarsanız bakarız.

Bir şey fark ettim, şarj takılı değilken oyuna girdiğimde FPS düşüyor. Ama şarja taktığımda oyuna girince tam performans başlıyor. FPS 180’e çıkıyor, fanlar hızlı çalışmaya başlıyor. Oyundan çıkınca fanlar normale dönüyor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bakın hocam, laptopun adaptörü muhtemelen 180W’lık bir adaptör. 180W güç sağlayacak bir pil ise laptopta yok. O yüzden performans istiyorsanız o cihaz şarja takılı olmak zorunda.

Bu bahsettiklerinizin hepsi pilde ise gayet normal bir durum. Pilde cihaz prize nazaran daha az enerji çekebildiği için hem işlemci hem de ekran kartı performansını kısar.

Bu durum laptoplar ARM mimarisine geçene kadar böyle olmaya devam edecek zira x86 mimarisi verimsiz bir mimari.

Çözüm

Adaptörün üzerinde 200 yada 220 w yazıyor, eve geçince tam net söylerim. Teşekkür ederim bilgiler için. Zaten Youtube de kurulum için paylaştığınız videolar sonrası, buraya üye olmaya karar verdim. Bilgisayarcıya 300 TL verip win 10/11 yükletmekten kurtardınız beni. :D pek bilgim yoktu çünkü, anlatımlarınız gayet anlaşılır şekilde. Laptoptan Oyunlarda tam performans almak için şarjda kullanıyorum. Zaten şarja takınca laptop kendini belli ediyor. Bu grupta bilgi alarak Laptobu iyi hale getiriyorum.