Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

semih ünal

Uzman
Merhaba, ASUS F15 FX507ZC4 modeli var. 2 gün önce 0 aldım. Valorant'ta FPS 60 veriyordu, NVIDIA'dan batarya kullanımını kapattım 80 100'e çıktı. Ama kare hızlarında takılmalar oluyor bu sefer de. Sadece ekran kartı yeni sürüm driver yüklemesi yaptım, bir de BIOS güncellemesi yapacağım. RTX 3050 GPU 12. nesil 12500H. Sizce de FPS çok az değil mi?

Son düzenleme:
Çözüm
Size daha ilk mesajda dediğim şeye şaşırmanız çok garip.

Bakın hocam, laptopun adaptörü muhtemelen 180W’lık bir adaptör. 180W güç sağlayacak bir pil ise laptopta yok. O yüzden performans istiyorsanız o cihaz şarja takılı olmak zorunda.

Bu bahsettiklerinizin hepsi pilde ise gayet normal bir durum. Pilde cihaz prize nazaran daha az enerji çekebildiği için hem işlemci hem de ekran kartı performansını kısar.

Bu durum laptoplar ARM mimarisine geçene kadar böyle olmaya devam edecek zira x86 mimarisi verimsiz bir mimari.
Bu bahsettiklerinizin hepsi pilde ise gayet normal bir durum. Pilde cihaz prize nazaran daha az enerji çekebildiği için hem işlemci hem de ekran kartı performansını kısar.

Peki FPS düşüklülüğü için ne dersiniz? Forumda gördüm aynı model kullanan kullanıcı gayet güzel FPS aldığını söyledi.

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Pilde mi şarjda mı?
  • Hangi çözünürlükte?
  • Hangi ayarda?
  • Tam olarak kaç FPS?

Pil mi şarj mı Nasıl Bakılıyor Bilmiyorum. Ama Şarja takılıyken de aynı şarjdan çıkardığımda da aynı.
Sizin yardımınızla Windows 10 kurdum sadece. Bir de Ekran kartı driver yükledim.
FPS olarak 60 sabit kalıyordu Valorant'ta. NVIDIA uygulamasından batarya iyileştirmeyi kapattım 80 100 arasına çıktı.
Ayarlarda dolanırken Çözünürlük 1920x1080p 144 Hz olarak gördüm.
Hangi ayarlar derken oyun ayarlarını söylüyorsanız yüksek yazıyordu.

Windows 11 kurmaniz daha iyi olur muş o sisteme, daha optimize çalışıyor yeni nesil laptoplarda. Armoury Crate'ten Ultimate moda alın cihazı, MUX olması lazım.

Armoury Crate'ye şimdi baktım, bir programmış. Eve gidince yükleyip araştırarak ilerleyeceğim. İlk önce Windows 11 kurmuştum, Valorant Secure Boot hatası veriyordu, Windows 10 geçince sorun düzeldi. Açıkçası ben bilgisayarı 0 aldığımda yaptıklarım.
  • Windows 10 kurmak
  • Ekran Kartı Driver son sürüm yükleme.
  • BIOS laptopu aldığım gibi, güncelleme falan yapmadım.
Onun haricinde bilgisayar sistemi için yapılacak bir şey var mı bilmiyorum.

Benim önerim o sisteme Windows 11 24H2 kurmanız açıkçası. Sonrasında Secure Boot için ayrı bir konu açarsanız bakarız.