Detaylar
Kim cevapladı?Görselde monitör doğrudan GTX 1650'ye bağlı görünüyor, yani HDMI çıkışı NVIDIA tarafında.
Bu durumda yeni HDMI kablosunu mutlaka deneyin. Sorun devam ederse Casper'ın kendi sitesindeki Intel ve NVIDIA sürücülerini DDU sonrası temiz şekilde kurmayı da deneyebilirsiniz.
USB-C çıkışı gerçekten Intel tarafına bağlıysa oradan alacağınız temiz görüntü de önemli bir ipucu olur. USB-C'de sorun olmayıp HDMI'da aynı bozulma devam ederse problem GTX 1650'nin görüntü çıkışı/HDMI portu tarafına iyice daralır.
Önce yeni kablo sonucunu görelim bence.
Casper sitesindeki driverlar ve yeni kablo ise yaramadı hocam.
@Craxidor hocam Type-C'den denedim, gene aynı.
Son düzenleme:
Yeni kablo, Casper sürücüleri ve Type-C ile de aynıysa sorun artık HDMI kablosu/portu gibi durmuyor.Casper sitesindeki driverlar ve yeni kablo ise yaramadı hocam.
@Craxidor hocam Type-C'den denedim, gene aynı.
Bir de mümkünse harici ekran bağlıyken BIOS’a girip görüntüyü kontrol edin. BIOS ekranında da aynı bozulmalar varsa Windows veya sürücü kaynaklı olma ihtimali büyük ölçüde elenir, donanım tarafına bakmak gerekir.
BIOS’ta görüntü normalse Windows tarafında çözünürlük, yenileme hızı, HDR ve renk çıkışı ayarlarına bakalım. Bozulma varken bir ekran görüntüsü alıp laptopun kendi ekranında açmanız da iyi olur; ekran görüntüsü temiz çıkıyorsa sorun görüntü oluşturulduktan sonraki çıkış tarafında demektir.
Hocam harici ekran BIOS'a girmiyor, BIOS'ta sadece laptop ekranında BIOS oluyor. Laptop ekranındaki BIOS'ta da bozulma yok. Ekran görüntüsü aldığımda ve laptop ekranında baktığımda temiz çıkıyor.Yeni kablo, Casper sürücüleri ve Type-C ile de aynıysa sorun artık HDMI kablosu/portu gibi durmuyor.
Bir de mümkünse harici ekran bağlıyken BIOS’a girip görüntüyü kontrol edin. BIOS ekranında da aynı bozulmalar varsa Windows veya sürücü kaynaklı olma ihtimali büyük ölçüde elenir, donanım tarafına bakmak gerekir.
BIOS’ta görüntü normalse Windows tarafında çözünürlük, yenileme hızı, HDR ve renk çıkışı ayarlarına bakalım. Bozulma varken bir ekran görüntüsü alıp laptopun kendi ekranında açmanız da iyi olur; ekran görüntüsü temiz çıkıyorsa sorun görüntü oluşturulduktan sonraki çıkış tarafında demektir.
Ekran görüntüsünün temiz çıkması önemli, demek ki bozulma doğrudan görüntünün içine işlenmiyor. Harici ekrana aktarım tarafında bir şey oluyor.Hocam harici ekran BIOS'a girmiyor, BIOS'ta sadece laptop ekranında BIOS oluyor. Laptop ekranındaki BIOS'ta da bozulma yok. Ekran görüntüsü aldığımda ve laptop ekranında baktığımda temiz çıkıyor.
Son bir yazılım testi olarak harici ekranı 60 Hz’e alıp HDR’yi kapatın. NVIDIA Denetim Masası > Çözünürlüğü Değiştir kısmından çözünürlüğü “PC” bölümündeki monitörün doğal çözünürlüğüne alın; çıkış renk biçimini RGB, dinamik aralığı da Tam olarak ayarlayıp deneyin.
Bunlarla da değişmezse bence bir Linux Live USB ile sistemi kurulum yapmadan açıp harici ekranı deneyin. Linux’ta da aynı bozulma varsa Windows ve sürücü ihtimalini büyük ölçüde elemiş oluruz. Orada görüntü normalse sorun Windows tarafında kalır.
Ekran görüntüsünün temiz çıkması önemli, demek ki bozulma doğrudan görüntünün içine işlenmiyor. Harici ekrana aktarım tarafında bir şey oluyor.
Son bir yazılım testi olarak harici ekranı 60 Hz'e alıp HDR'yi kapatın. NVIDIA Denetim Masası > çözünürlüğü değiştir kısmından çözünürlüğü “pc” bölümündeki monitörün doğal çözünürlüğüne alın; çıkış renk biçimini RGB, dinamik aralığı da tam olarak ayarlayıp deneyin.
Bunlarla da değişmezse bence bir Linux live USB ile sistemi kurulum yapmadan açıp harici ekranı deneyin. Linux'ta da aynı bozulma varsa Windows ve sürücü ihtimalini büyük ölçüde elemiş oluruz. Orada görüntü normalse sorun Windows tarafında kalır.
@Craxidor, HDR zaten yok monitörde, 60 Hz'e alıp denedim aynı. Peki hocam sizce bu noktada donanımsal bir sorun var mıdır?
Evet, bu noktada donanımsal sorun ihtimali epey yükseldi. Farklı ekranlarda, yeni kabloyla, HDMI ve Type-C üzerinden aynı sonucu almanız, sürücülerin de temiz kurulmasına rağmen değişmemesi bunu destekliyor.@Craxidor, HDR zaten yok monitörde, 60 Hz'e alıp denedim aynı. Peki hocam sizce bu noktada donanımsal bir sorun var mıdır?
Yalnız NVIDIA Denetim Masası’ndaki çıkış renk biçimini RGB, dinamik aralığı da Tam yapmayı denediniz mi? Bunu da yaptıysanız artık yazılım tarafında denenebilecek pek bir şey kalmıyor. Bu durumda cihazı servise göstermek mantıklı olur.
Laptop ekranının düzgün olması nedeniyle doğrudan “GPU tamamen arızalı” demek doğru olmaz. Görüntü çıkışı/display controller veya anakart tarafında da sorun olabilir.
Evet, bu noktada donanımsal sorun ihtimali epey yükseldi. Farklı ekranlarda, yeni kabloyla, HDMI ve Type-C üzerinden aynı sonucu almanız, sürücülerin de temiz kurulmasına rağmen değişmemesi bunu destekliyor.
Yalnız NVIDIA Denetim Masası'ndaki çıkış renk biçimini RGB, dinamik aralığı da tam yapmayı denediniz mi? Bunu da yaptıysanız artık yazılım tarafında denenebilecek pek bir şey kalmıyor. Bu durumda cihazı servise göstermek mantıklı olur.
Laptop ekranının düzgün olması nedeniyle doğrudan “gpu tamamen arızalı” demek doğru olmaz. Görüntü çıkışı/display Controller veya anakart tarafında da sorun olabilir.
Hocam ama GPU arızalı olsaydı Type-C de olmazdı bence, cunku HDMI NVIDIA'ya bağlı, onda da oldu Type-C de de oldu, Type-C Intel UHD'ye bağlı.
Evet, Type-C gerçekten Intel UHD’ye bağlıysa dediğiniz doğru. Hem Intel üzerinden Type-C’de hem de NVIDIA üzerinden HDMI’da aynı sorun çıkıyorsa GTX 1650’ye özgü bir arıza ihtimali zayıflıyor.Hocam ama GPU arızalı olsaydı Type-C de olmazdı bence, cunku HDMI NVIDIA'ya bağlı, onda da oldu Type-C de de oldu, Type-C Intel UHD'ye bağlı.
Bu durumda ortak noktada Windows/görüntü çıkış ayarları veya anakart tarafı kalıyor. Ekran görüntüsünün temiz çıkması da görüntünün oluşturulmasında değil, harici ekrana aktarılması sırasında bir sorun olduğunu düşündürüyor.
Ben bu noktada donanımsal arıza demeden önce Linux Live USB ile harici ekranı test ederdim. Linux’ta da aynı bozulma olursa yazılım ihtimali büyük ölçüde elenir ve anakart/görüntü çıkış tarafına yoğunlaşılır. Linux’ta düzgün çalışırsa sorun Windows tarafındadır diye düşünüyorum.
Hocam böyle kullansam nolur? Bence donanımsal bir arıza olduğunu sanmıyorum oyunlarda vs. ekran kartını kullanırken de olmaz mıydı donanımsal olsa? Oyunlarda vs. hiç bir sorun yok. Herhalde konu başlığında görüntüsünü attığım wallpaper özelinde bir durum çünkü başka wallpaper de neredeyse hiç olmadı. Oyun oynarken de yaşamıyorum bir sorun.Evet, Type-C gerçekten Intel UHD’ye bağlıysa dediğiniz doğru. Hem Intel üzerinden Type-C’de hem de NVIDIA üzerinden HDMI’da aynı sorun çıkıyorsa GTX 1650’ye özgü bir arıza ihtimali zayıflıyor.
Bu durumda ortak noktada Windows/görüntü çıkış ayarları veya anakart tarafı kalıyor. Ekran görüntüsünün temiz çıkması da görüntünün oluşturulmasında değil, harici ekrana aktarılması sırasında bir sorun olduğunu düşündürüyor.
Ben bu noktada donanımsal arıza demeden önce Linux Live USB ile harici ekranı test ederdim. Linux’ta da aynı bozulma olursa yazılım ihtimali büyük ölçüde elenir ve anakart/görüntü çıkış tarafına yoğunlaşılır. Linux’ta düzgün çalışırsa sorun Windows tarafındadır diye düşünüyorum.
Bu anlattığınız durumda ben de donanımsal arızadan çok görüntü aktarımı/renk formatı veya o görselin kendisiyle ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Donanımsal bir GPU problemi olsa genelde sadece belli bir wallpaperda değil; oyunlarda, farklı görüntülerde veya masaüstünde de rastgele artifact görme ihtimaliniz olurdu.Hocam böyle kullansam nolur? Bence donanımsal bir arıza olduğunu sanmıyorum oyunlarda vs. ekran kartını kullanırken de olmaz mıydı donanımsal olsa? Oyunlarda vs. hiç bir sorun yok. Herhalde konu başlığında görüntüsünü attığım wallpaper özelinde bir durum çünkü başka wallpaper de neredeyse hiç olmadı. Oyun oynarken de yaşamıyorum bir sorun.
Başka wallpaperlarda neredeyse hiç olmuyor ve oyunlarda da sorun yaşamıyorsanız bu şekilde kullanmanızda bir sakınca yok bence. Özellikle o tarz mor/mavi geçişli ve sıkıştırılmış görsellerde renk geçişlerindeki bozulmalar harici ekranda daha belirgin görünebiliyor.
Yine de NVIDIA tarafında çıkışın RGB ve dinamik aralığın Tam olduğundan emin olun. Onlar da normalse ben şimdilik cihazı servise gönderecek bir durum görmüyorum. Farklı içeriklerde de artifact çıkmaya başlarsa o zaman tekrar donanım tarafına bakılır.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
-
Elektronik Case 4U C4U 30W şarj adaptörü 99 TL
- Fırsat Ekibi
-
-