Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

method34

Üyecik
Merhaba, öncelikle teknik olarak çözemediğimiz bir bilgisayar için tecrübeli kişilerden destek bekliyorum. Öncelikle sistemimiz clear CMOS işlemi yapmadan post işlemi yapmıyor.

"When RAID Configuration was built ensure to set SATA Configuration to RAID mode" hatasını veriyor. Burada sadece F1 ile BIOS'a girebiliyoruz. BIOS erişimi yaptıktan sonra ayarları güncellemeyi denediğimizde bilgisayar tekrar siyah ekranda kalıyor, fanlar dönüyor. İnternette olan çoğu ayarı denedim, olumsuz. Ve clear CMOS işlemi yapmadan ekran siyah kalıyor. Bu böyle bir döngü halinde ilerliyor. Hata bir anda normal şekilde kapatıp sabah açarken oldu.

• Asus Prime A520-MK
  • Ryzen 5 2600

Elle manuel olarak PC'ye girebiliyorum, BIOS'ta F8 ile sorunsuz açıyor. Sürekli pil çıkar tak uğraşmak istemiyorum, bilgisi olan var mı?
  • RAM yeri değiştirildi.
  • BIOS pili değiştirildi.
  • RAID ve AHCI modları arasında geçiş yapıldı. Normal açınca (bilgisayar siyah ekranda yine tepki vermiyor.)
  • OS ayarlarıyla oynadım, yine aynı.

Çözüm
Teşekkürler yorumun için kardeşim. Anakart sıfırdı, yine de BIOS pilini değiştirdim. Bir RAID modunu tekrar AHCI moda aldım.
Boot - CSM ayarlarımda UEFI Legacy ve HDD'deki işletim sistemim UEFI olduğu için ve GPT ile Rufus yazdığım için hiç Legacy seçmedim.
BIOS'u güncel en son sürüme aldım. BIOS güncelleme sayfasının ortasında bir ayar da BIOS'la gelmişti. Clear CMOS yaptıktan sonra sağ taraftan manuel HDD'mi seçip başlatıp PC biraz açık kalınca normal şekilde de görmeye başladı. İhtiyacı olan olur diye yazıyorum, teşekkürler yorumun için tekrardan.
Merhaba sorunun kaynağı A520 çipsetlerin normalde Ryzen 2600 işlemcilere resmi desteği olmamasından dolayı oluyor. ASUS'un bazı BIOS sürümlerindeki mikro kodlar bu işlemciyle zamanla kararsızlaşıyor ayarlar kaydedilirken NVRAM kilitleniyor ve sistem her seferinde güvenli modda yani Clear CMOS başlamaya zorlar.
1. CSM Modunu Açın:
Clear CMOS sonrası BIOS'a girin.
Boot > CSM ayarını Enabled yapın.
Altındaki seçenekleri UEFI and Legacy veya Legacy Only olarak değiştirip kaydedip çıkın.
2. BIOS Sürümünü Değiştirin:
Mevcut BIOS sürümünüz bu işlemciyle çakışıyor. Eğer son sürümdeyseniz, kararlı çalışan birkaç sürüm önceki beta olmayan bir BIOS'u EZ Flash ile kurun. Eski sürümdeyseniz güncelleyin.
3. fTPM ve Secure Boot Kapatın:
Resmi desteklenmeyen işlemcilerde fTPM doğrulama hatası bazen Post'u engelleyebiliyor.
Advanced > AMD fTPM Configuration > Disabled yapın.
Security > Secure Boot > Other OS olarak ayarlayın.
4. DOCP (XMP) Kapatın:
RAM'lerin profilini kapatıp varsayılan hızda (2133/2400 MHz) bırakarak kaydedip çıkmayı deneyin. Bellek kontrolcüsü voltajı tutamıyor olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Teşekkürler yorumun için kardeşim. Anakart sıfırdı, yine de BIOS pilini değiştirdim. Bir RAID modunu tekrar AHCI moda aldım.
Boot - CSM ayarlarımda UEFI Legacy ve HDD'deki işletim sistemim UEFI olduğu için ve GPT ile Rufus yazdığım için hiç Legacy seçmedim.
BIOS'u güncel en son sürüme aldım. BIOS güncelleme sayfasının ortasında bir ayar da BIOS'la gelmişti. Clear CMOS yaptıktan sonra sağ taraftan manuel HDD'mi seçip başlatıp PC biraz açık kalınca normal şekilde de görmeye başladı. İhtiyacı olan olur diye yazıyorum, teşekkürler yorumun için tekrardan.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Çözüldüğüne sevindim, iyi günler.