Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

borahun

Çalışkan
6000MHz DDR5 RAM'lerim nedense 4800'de çalışıyor. XMP açarsam düzelir mi? Stabilite sorunu olur mu?

Ben de aynı sorunu yaşıyorum yeni topladığım sistemimde.

ASUS Prime B650M AM5 anakartıma XPG Lancer Blade Black 16 GB 6000MHz CL48 DDR5 RAM taktım. RAM hızı 4800 görünüyor, BIOS ayarlarında EXPO 1, EXPO 2 gibi ayarları seçiyorum ama RAM hızım yine de 6000 MHz görmüyor, 4800'de kalıyor. Var mıdır bunun çözümü acaba?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
BIOS anasayfada kapasitenin 6000MHz olduğunu ama 4800'e kadar çıktığını yazıyor. Gene CPU-Z'de de 6000 değeri görünmüyor hiç. Fotoğraflarını bıraktım eke.

Ya da ben mi yanlış yorumluyorum, olması gerektiği gibi maksimum güçte de ben mi anlamıyorum? İlaveten EXPO'ya aldığımda açılış kapanışı bir yavaşlıyor sanki PC'nin, oyunlarda anlık kasmalar oluyor. BIOS ayarlarını defaulta çekince düzeliyor sonra.

Senin RAM düzgün çalışıyor. BIOS'ta üstteki değer anakarta taktığın RAM'in temel hızı, alttaki ise overclock edilmiş hızı.

Screenshot_1.webp

Buradaki hızın 2 katını alırsan 6000MHz'de çalıştığı görünüyor RAM'in.

Screenshot_2.webp
Ben de aynı sorunu yaşıyorum yeni topladığım sistemimde.

ASUS Prime B650M AM5 anakartıma XPG Lancer Blade Black 16 GB 6000MHz CL48 DDR5 RAM taktım. RAM hızı 4800 görünüyor, BIOS ayarlarında EXPO 1, EXPO 2 gibi ayarları seçiyorum ama RAM hızım yine de 6000 MHz görmüyor, 4800'de kalıyor. Var mıdır bunun çözümü acaba?
Bios güncel mi ?

Güncel hocam, sistemi topladığımda windows kurmadan evvel ilk iş bios güncelledim

Anakart nedir? Tavsiyem XMP açmadan önce BIOS güncellemeniz. Benim Ramlerim güncellemeden önce 7000 Hz'de çalışmazken güncellemeden sonra çalışmaya başladı. Eğer görüntü alamazsanız da BIOS pilini söküp takarak BIOS sıfırlayabilirsiniz. Ya da Q-Flash tuşu varsa ona basarak da resetleyebilirsiniz.
Anakart: Asus Prime b650m-k

Ram: XPG Lancer Blade Black 16GB 6000MHz CL48 DDR5 (Tek slot)

İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F

Ekran Kartı: Intel Arc B580

Sistem bileşenlerim bunlar hocam.

Bios güncellemesini sistemi kurar kurmaz yaptım ama yine de expo enabled yapmama ve expo 1, expo 2 gibi seçenekleri tek tek denememe rağmen ram hızını 4800 üstüne atamadım maalesef.

Son düzenleme:
Güncel hocam, sistemi topladığımda windows kurmadan evvel ilk iş bios güncelledim

Anakart: Asus Prime b650m-k

Ram: XPG Lancer Blade Black 16GB 6000MHz CL48 DDR5 (Tek slot)

İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F

Ekran Kartı: Intel Arc B580

Sistem bileşenlerim bunlar hocam.

Bios güncellemesini sistemi kurar kurmaz yaptım ama yine de expo enabled yapmama ve expo 1, expo 2 gibi seçenekleri tek tek denememe rağmen ram hızını 4800 üstüne atamadım maalesef.
Ram hızına nereden bakıyorsunuz? Hata verip BIOS ayarlarını mı resetliyor?

RAM hızına nereden bakıyorsunuz? Hata verip BIOS ayarlarını mı resetliyor?

BIOS anasayfada kapasitenin 6000MHz olduğunu ama 4800'e kadar çıktığını yazıyor. Gene CPU-Z'de de 6000 değeri görünmüyor hiç. Fotoğraflarını bıraktım eke.

Ya da ben mi yanlış yorumluyorum, olması gerektiği gibi maksimum güçte de ben mi anlamıyorum? İlaveten EXPO'ya aldığımda açılış kapanışı bir yavaşlıyor sanki PC'nin, oyunlarda anlık kasmalar oluyor. BIOS ayarlarını defaulta çekince düzeliyor sonra.

Dosya Ekleri

• 20250101_051929.webp
    20250101_051929.webp
    730,2 KB · Görüntüleme: 173
  • 20250101_051918.webp
    20250101_051918.webp
    668,4 KB · Görüntüleme: 196
  • 20250101_052236.webp
    20250101_052236.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 193
Son düzenleme:

Ya da ben mi yanlış yorumluyorum, olması gerektiği gibi maksimum güçte de ben mi anlamıyorum? İlaveten EXPO'ya aldığımda açılış kapanışı bir yavaşlıyor sanki PC'nin, oyunlarda anlık kalmalar oluyor. BIOS ayarlarını defaulta çekince düzeliyor sonra.
Hocam 6000 Mhz'de çalışıyor zaten. CPU Z'de görünüyor. 3000 mhz yazan tek Ram hızı.

Senin RAM düzgün çalışıyor. BIOS'ta üstteki değer anakarta taktığın RAM'in temel hızı, alttaki ise overclock edilmiş hızı.

Screenshot_1.webp

Buradaki hızın 2 katını alırsan 6000MHz'de çalıştığı görünüyor RAM'in.

Screenshot_2.webp

Çözüm
Yeni konu açmayıp mevcut konu altında sorunuma çözüm aradığım için kısıt yemişim. Herkesten özür dilerim, yeni olduğum için bu kurala aşina değilim. Aksine konu kirliliği yaratmaktansa, mevcut konu altında sormak daha iyi diye düşünmüştüm. Kusura bakmayın, herkese teşekkürler 🙏