ASUS TUF'un soğutması gayet iyi deniyor benim işlemciye yeterli gelir diye düşünüyorum. Sağ olun desteğiniz için. @Ayhan Dönmez siz ne düşünüyorsunuz hocam ASUS TUF B850M Plus alınır mı?

Anladım hocam o zaman testlerini incelemek gerek.
Senin şu anki kartında da problem yok aslında, sadece uzun vadede soru işareti oluşur. Ben B850M-K alıp geçerdim kendi adıma, 9800X3D için yeterli bir kart, illa B850 alacak olsam bunu alırdım, B650 fiyatına satılıyor, mATX kısmına ben çok takılmam, Wi-Fi vesaire kullanmıyorsan onun da çok önemi olmaz.

Gen5 Pcie ve m.2 slotları da mevcut. Her B650'de bu yok diye biliyorum. Faz yapısı olayını çok kafana takma, 8 faz ve soğutuculu olması önemli, 9950x takmıyorsun sonuçta ki onda bile problem yapmaz.

Senin şu anki kartında da problem yok aslında, sadece uzun vadede soru işareti oluşur. Ben B850M-K alıp geçerdim kendi adıma, 9800X3D için yeterli bir kart, illa B850 alacak olsam bunu alırdım, B650 fiyatına satılıyor, mATX kısmına ben çok takılmam, Wi-Fi vesaire kullanmıyorsan onun da çok önemi olmaz.

Gen5 PCI-e ve M.2 slotları da mevcut. Her B650'de bu yok diye biliyorum. Faz yapısı olayını çok kafana takma, 8 faz ve soğutuculu olması önemli, 9950X takmıyorsun sonuçta ki onda bile problem yapmaz.

Hocam almışken segmenti yüksek olsun istiyorum TUF B850M Plus daha mantıklı geldi canavar gib fazı var mış.

Hocam almışken segmenti yüksek olsun istiyorum TUF B850M Plus daha mantıklı geldi canavar gib fazı var mış.
Evet, faz sayısı iyi de işine yaramayacak. Ben dediğim şeyi yapardım, aynı RAM'den 1 tane daha ve B850M-K alırdım, sorunsuz kullanırdım. Anakart FPS artırmaz çünkü, bu faz sayıları İntel için anlamlı, AMD için gereksiz, oyun esnasında 75-85w arası çekiyor bu çip undervolt ile daha da az, 14700K 180w çekiyordu benim stok halinde.

Cinebench R23'te 315w çektiğine şahit oldum, 105 derece olmuştu, 38k skor almıştı, sonra çip bozuldu zaten :D

O çipte de limitler kapalıydı, şu an 9800x3d'de de limitler kapalı bende ama 14700k mevzusu ayrı. 9800x3d'de böyle risk yok.

Dual Channel performans artırıyor çünkü sebebi bu, AMD-İntel fark etmez. Mantık aynı. 2 slotlu kartta da en iyi performansı alıyorsun RAM için konuşursak. Sadece Valo oynuyorsan 1000 FPS zaten alıyorsun, şu anda kart değişmen bile saçma zaten. @loewry BF6-GTA6 için bunları yapardım ben olsam. Sadece Valo-LoL diye bakarsak şu anki kartında zaten problem yok ki.

Yani giriş seviyesi ve iş yapmaz diyen bu işten anlamıyordur. B850M-K 9950x bile besler ama gerek yok onun için ben de bir tık faz artırırdım, 9800X3D fazlasıyla yeterli bu anakarta. Fiyatı uygun çünkü, artan parayla başka parça alırsın.

Evet, faz sayısı iyi de işine yaramayacak. Ben dediğim şeyi yapardım, aynı RAM'den 1 tane daha ve B850M-K alırdım, sorunsuz kullanırdım. Anakart FPS artırmaz çünkü, bu faz sayıları Intel için anlamlı, AMD için gereksiz, oyun esnasında 75-85W arası çekiyor bu çip undervolt ile daha da az, 14700k 180W çekiyordu benim stok halinde.

Cinebench R23'te 315W çektiğine şahit oldum, 105 derece olmuştu, 38k skor almıştı, sonra çip bozuldu zaten :D

O çipte de limitler kapalıydı, şu an 9800X3D'de de limitler kapalı bende ama 14700k mevzusu ayrı. 9800X3D'de böyle risk yok.

Dual channel performans artırıyor çünkü sebebi bu, AMD-Intel fark etmez. Mantık aynı. 2 slotlu kartta da en iyi performansı alıyorsun RAM için konuşursak. Sadece Valorant oynuyorsan 1000 FPS zaten alıyorsun, şu anda kart değişmen bile saçma zaten. @loewry BF6-GTA6 için bunları yapardım ben olsam. Sadece Valorant-LoL diye bakarsak şu anki kartında zaten problem yok ki.

Yani giriş seviyesi ve iş yapmaz diyen bu işten anlamıyordur. B850M-K 9950X bile besler ama gerek yok onun için ben de bir tık faz artırırdım, 9800X3D fazlasıyla yeterli bu anakarta. Fiyatı uygun çünkü, artan parayla başka parça alırsın.

Hocam ben biraz sağlamcıyım ondan. Bütçemde yetiyor ASUS TUF B850M plusa. ASUS TUF B650M Plus bakıyorum oda 8K civarı. Onu alana kadar B850 alsam daha mantıklı. Monitörüm bile 1080p 380Hz. Eğer 2K kullanıyor olsam zaten 5070 Ti falan alırdım.

Hocam ben biraz sağlamcıyım ondan. Bütçemde yetiyor ASUS TUF B850M plusa. ASUS TUF B650M Plus bakıyorum oda 8K civarı. Onu alana kadar B850 alsam daha mantıklı. Monitörüm bile 1080p 380Hz. Eğer 2K kullanıyor olsam zaten 5070 Ti falan alırdım.
Senin tercihin, için neyde rahat ediyorsa ona sen karar ver. Benim kendi görüşüm böyle olurdu. Tuf zaten güzel kart, 10k için o da iyi fazlasıyla. Ama tek RAM ben hiç sevmiyorum, bunu satıp 2x16 falan al bari :D Direkt görünüş itibari ile de yani kötü görünüyor. 2x16 alsaydın keşke en başta. Dual Channel'den şaşmamak lazım.

Sen ne alırsan al hiçbirinde problem yaşamayacaksın, sadece Valo olarak bakıyorsan olaya, ben olsam değişmezdim bile. VRM Mosfet sıcaklıkların 60-65 derece, aç bir BF1 SS at tekrardan sıcaklıkları, orada anlaşılır, bir de Afterburner'de boost hızına bak. OCCT'yi açamama sebebin anakart kısıyor, throttle ediyor, testteki throttle bu, oyunda yapmaz. OCCT'de ben limitleri açmazsam 166 yerine 130 135 çekecekti büyük ihtimal. @loewry Limiti açsan da 95 limiti kaldıramıyorsun bunda.

PBO bile açamıyorsun zaten, limitliyor işlemciyi anakart. Testlerde olur bu, oyunda olmaz. BF1 açsan anlaşılacaktı mevzu da sadece Valo'da baktığın için yorum yapamadım.

Senin tercihin, için neyde rahat ediyorsa ona sen karar ver. Benim kendi görüşüm böyle olurdu. TUF zaten güzel kart, 10k için o da iyi fazlasıyla. Ama tek RAM ben hiç sevmiyorum, bunu satıp 2x16 falan al bari :D direkt görünüş itibari ile de yani kötü görünüyor. 2x16 alsaydın keşke en başta. Dual Channel'den şaşmamak lazım.

Yanına bir 32 daha eklerim bir zaman sonra. Zoko amiral DK431 kasa düşünüyorum. Hem uygun hem 360mm uyumlu. İleride 360mm sıvı soğutma geçerim diye.

Yanına bir 32 daha eklerim bir zaman sonra. Zoko amiral DK431 kasa düşünüyorum. Hem uygun hem 360mm uyumlu. İleride 360mm sıvı soğutma geçerim diye.
Bunun fanları dandik ama, molex fanlar, pwm bile değil, yoksa kötü kasa sayılmaz, ben bu kasa işinden çok çektim, bundan sonra kasaya ciddi yatırım yaparım. 5k-15k arası alırım sonraki toplamada artık. Ben de hep f/p ala ala kendi ayağıma sıktım :D Çok sorun yaşadım son 1 yılda. Şanssızlıkla da alakası var, teknoloji şans işi ama mantıklı parça almak da önemli.

Senin tercihin, için neyde rahat ediyorsa ona sen karar ver. Benim kendi görüşüm böyle olurdu. TUF zaten güzel kart, 10k için o da iyi fazlasıyla. Ama tek RAM ben hiç sevmiyorum, bunu satıp 2x16 falan al bari :D direkt görünüş itibari ile de yani kötü görünüyor. 2x16 alsaydın keşke en başta. Dual Channel'den şaşmamak lazım.

Sen ne alırsan al hiçbirinde problem yaşamayacaksın, sadece Valorant olarak bakıyorsan olaya, ben olsam değişmezdim bile. VRM MOSFET sıcaklıkların 60-65 derece, aç bir BF1 SS at tekrardan sıcaklıkları, orada anlaşılır, bir de Afterburner'de Boost hızına bak. OCCT'yi açamama sebebin anakart kısıyor, throttle ediyor, testteki throttle bu, oyunda yapmaz. OCCT'de ben limitleri açmazsam 166 yerine 130 135 çekecekti büyük ihtimal. @loewry limiti açsan da 95 limiti kaldıramıyorsun bunda.

PBO bile açamıyorsun zaten, limitliyor işlemciyi anakart. Testlerde olur bu, oyunda olmaz. BF1 açsan anlaşılacaktı mevzu da sadece Valorant'ta baktığın için yorum yapamadım.

BF1 indirmeye üşeniyorum ama indiririz. Ya bazı oyunlarda işlemci 80W üstüne çıkarsa anakart yetmezse?

Bunun fanları dandik ama, Molex fanlar, PWM bile değil, yoksa kötü kasa sayılmaz, ben bu kasa işinden çok çektim, bundan sonra kasaya ciddi yatırım yaparım. 5K-15k arası alırım sonraki toplamada artık. Ben de hep F/P ala ala kendi ayağıma sıktım :D çok sorun yaşadım son 1 yılda. Şanssızlıkla da alakası var, teknoloji şans işi ama mantıklı parça almak da önemli.

Şu anki kasamda dandik ama yetiyor. Tek sorun 240mm bile anca sığması.

BF1 indirmeye üşeniyorum ama indiririz. Ya bazı oyunlarda işlemci 80W üstüne çıkarsa anakart yetmezse?
Belki Valo'da öyle kullanıyor. Senin 1080P miydi panel, çözünürlüğü 720p falan çekip denesene, işlemci yükü/kullanımı/watt artıyor mu, bu anakart limitliyor mu orada anlaşılır. OCCT'de CPU+RAM Large+Extreme mod açıp SS at, ona da bakalım, kaç watt cekiyor. @loewry

@loewry 240 fazlası ile yeter. Lianli ya da Arctic alsan pişman etmez. Oyundaki 3-5 derece FPS artırmıyor, Benchmarkta adamlar 24 bin alıyor ben neden 23 bin alıyorum, Benchmark'ta 15 bin al, önemi yok onun. Hepsi oyun performansı aynı.

Mantık gereği a620 takılmaz ama, sebebi bu, pbo vesaire de açılmadığından limitliyor bir şekilde kart çipi. 80w üstü hiçbir şekilde izin vermiyor mu anakart, 720p çek oyunu öyle bak, bir de ayarlarını verdiğim OCCT testi SS atarsın. @loewry

Belki Valorant'ta öyle kullanıyor. Senin 1080p miydi panel, çözünürlüğü 720p falan çekip denesene, işlemci yükü/kullanımı/watt artıyor mu, bu anakart limitliyor mu orada anlaşılır. OCCT'de CPU+RAM large+Extreme mod açıp SS at, ona da bakalım, kaç watt cekiyor. @loewry

@loewry 240 fazlası ile yeter. Lian Li'ya da Arctic alsan pişman etmez. Oyundaki 3-5 derece FPS artırmıyor, benchmarkta adamlar 24 bin alıyor ben neden 23 bin alıyorum, Benchmark'ta 15 bin al, önemi yok onun. Hepsi oyun performansı aynı.

Mantık gereği A620 takılmaz ama, sebebi bu, PBO vesaire de açılmadığından limitliyor bir şekilde kart çipi. 80W üstü hiçbir şekilde izin vermiyor mu anakart, 720p çek oyunu öyle bak, bir de ayarlarını verdiğim OCCT testi SS atarsın. @loewry

Müsait olunca atayım ama 1280x960 da sıkıntı olmamıştı sık sık bu çözünürlüktede oynuyorum. 240mm almak istememe sebebim ileride değişme ihtiyacı duymamak onun yerine dediğim kasayı alır 360mm çekerim.