Ethem Efe

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa

Kullanım Deneyimi ve İlk İzlenim​

Yaklaşık 2-3 haftadır Asus ROG Pelta modelini aktif olarak kullanıyorum. Bu süreçte kulaklığı sadece oyun oynarken değil; müzik dinlerken, Discord’da uzun saatler sohbet ederken ve film izlerken de taktım. Yani kısa bir denemenin ötesinde, ürünü tam anlamıyla bir "günlük kulaklık" gibi deneyimledim.

Değerlendirmemi yaparken benim için en kritik olan dört unsura odaklandım: Konfor, mikrofon performansı, müzik kalitesi ve kablosuz bağlantı stabilitesi.

İlk İzlenim​

Kutuyu açtığımda beni karşılayan ilk şey kulaklığın şaşırtıcı hafifliği oldu. Bazı hafif kulaklıklarda oluşan "acaba kalitesiz mi?" şüphesi bu modelde kesinlikle yok; hafif olmasına rağmen oldukça tok ve sağlam hissettiriyor.

Kurulum süreci ise son derece zahmetsiz:

• Dongle’ı takar takmaz kulaklık anında çalıştı, ekstra bir uğraş gerektirmedi.
  • Kutu içeriği oldukça düzenli; kutu açılış deneyimi keyifli ve basitti.
  • Kutudan çıkan USB'den Type-C'ye dönüştürücü, dongle’ı hem telefona hem de bilgisayara bağlamayı kolaylaştıran, çok işlevli ve ince düşünülmüş bir detay.
  • Ayrıca kutu içeriğinde gelen şarj kablosu da hem uzunluk hem de malzeme kalitesi açısından oldukça tatmin edici.

1771366610603.webp

Günlük Kullanım Deneyimi​

Burayı özellikle detaylandırmak istiyorum çünkü çoğu inceleme bu kısmı yüzeysel geçiyor.

Kulaklığı genelde akşamları 3-4 saat, bazen de daha uzun süre aralıksız kullandım. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim:

• Baş üstünde baskı yapmıyor.
  • Kulakları ezmiyor.
  • Sürekli "çıkarıp biraz dinleneyim" hissi oluşturmuyor.
Bu oldukça önemli bir detay. Bazı kulaklıklar çok iyi ses kalitesi sunsa da yarım saat sonra kullanıcıyı bezdirebilir; bu modelde öyle bir durumla karşılaşmadım.

Terleme konusu ise orta seviyede. Tamamen serin tutuyor diyemem ama rahatsız edecek boyutta da değil. Gözlükle kullanımda ise pedler yumuşak olduğu için herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Gözlük kullananlar bilir; bazı kulaklıklar şakaklara adeta işkence yapar, bu üründe öyle bir sorun yok.

Malzeme ve Dayanıklılık​

Tamamen metal bir kulaklık değil, plastik ağırlıklı bir yapısı var. Ancak bu plastik, gevşek veya gıcırdayan ("çıtır çıtır") kalitesiz bir malzeme değil.

Kafa bandını esnetince güven veriyor, kırılacakmış hissi yaratmıyor. Benim kafam biraz küçük olduğu için kulaklık biraz büyük geldi. Ayarlama kısmında sadece iki seçenek olduğu için kafa bandı bazen hafif bir rahatsızlık hissettirebiliyor; ancak pedlerin konforu bu durumu dengeliyor.

Oyun Deneyimi​

En çok merak edilen kısım burası olduğu için biraz detaylandırayım:

• FPS oyunlarında seslerin yönünü tayin etmek oldukça kolay. Ayak sesleri arka plan gürültüsünde kaybolmuyor.
  • Patlama ve silah sesi gibi yüksek sesler geldiğinde, diğer detayların tamamen boğulmaması hoşuma gitti. Bazı kulaklıklarda patlama anında sesler "çamurlaşır", bunda o durumu pek yaşamadım.
  • Uzun oyun seanslarında kulak yorgunluğu yapmaması da büyük bir artı.

Müzik Deneyimi​

Müzik dinlerken aşırı teknik analiz yapan biri değilim, bu yüzden kullanıcı odaklı yorum yapacağım:

• Sesler boğuk değil, gayet net.
  • Vokaller anlaşılır seviyede.
  • Bas performansı biraz zayıf kalıyor; ancak doğru bir EQ ayarı ile iyileştirilebilir diye düşünüyorum. Bu konuda @23783 daha detaylı bilgi verebilir.
Özetle; "oyuncu kulaklığıdır, müzik dinlenmez" dedirtecek bir model değil. Günlük kullanım için gayet yeterli.

Mikrofon Deneyimi​

Discord üzerinden arkadaşlarla test ettik; sesimin net gittiğini söylediler. Beklediğimden çok daha iyi bir performans aldım. Ortam tamamen sessiz değilse hafif klavye sesi karşıya gidebiliyor ancak bu çoğu kulaklıkta olan bir durum. Gürültü engelleme yazılımlarıyla bu durumun önüne geçilebilir.
1771367274306.webp

Kablosuz Bağlantı ve Batarya​

En memnun kaldığım noktalardan biri de burası oldu:

• Bağlantı: Oldukça stabil, kopma yaşamadım. Oyunlarda herhangi bir gecikme fark etmedim. Bilgisayar başından kalkıp oda içinde dolaşırken bağlantı kesilmedi; menzili gayet yeterli.
  • Batarya: Her gün şarj etme ihtiyacı hissetmedim. Birkaç gün rahatça götürüyor. Şarj süresi de çok uzun olmadığı için kullanım akışını bozmuyor.

Yazılım ve Ayarlar

Her ne kadar Armoury Crate kullanışlılığı ve akıcılığı ile övülen bir program olmasa da, ürünleri kontrol edebileceğimiz tek yer burası. Ancak şahsen ben uygulama ile ilgili oldukça fazla problem yaşadım. Bunun dışında kulaklığın her türlü ayarını buradan basit bir şekilde kontrol etmek mümkün.

Ses Ayarları

Bu kısımda EQ gibi ayarları bulabiliyoruz. Oldukça fazla hazır EQ ayarı var; dinlediğiniz müziğe göre ayarlayabilirsiniz. Ancak başka EQ programları kullanmak bundan daha iyi olabilir, en azından @23783 zamanında öyle demişti.

Aynı zamanda bu kısımdan surround ses, bas artırma, ses netliği ve ses sıkıştırma gibi özelliklerin ayarını kısıp artırabiliyorsunuz. Yankıyı açıp kapatma seçeneği de mevcut.

Mikrofon Ayarları

Bu kısımdan yankı ve gürültü engelleme, gürültü geçidi ve otomatik ses seviyesi gibi ayarları açıp düzenleyebiliyorsunuz. Nedense gürültü engellemeyi bir türlü kendim için çalıştıramadım, hâlâ çözmeye çalışıyorum.

Ayarlar

Bu bölümden kulaklık sesini ve kanal ses düzeyini ayarlayabilir, kayıt özelliği ile kendi sesinizi duyup yan ses özelliğini açabilirsiniz.

Aynı zamanda 2.4 modu için bağlantı önceliğini 4 kademe olacak şekilde değiştirebiliyorsunuz. En hızlı moda aldığımda ben çok bir fark etmedim açıkçası, kararlı bağlantıda kullanmaya devam edeceğim.

Aydınlatma

Dediğim gibi 5 farklı seçenek var. İstediğinizi seçip veya kapatıp parlaklığını ayarlayabiliyorsunuz. Aurora Creator üzerinden özel ayarlar yapılabiliyor ama ben uğraşmadım.

Güç

Burada kulaklığın mevcut şarj durumu, şarjı ne kadar azaldığında size LED bildirim vermesi ve uyku moduna geçmeden önce boşta kalma süresini ayarlama şansınız mevcut.

Diğer kısımlar zaten güncelleme ile ilgili bölümler; olur da bir güncelleme gelirse buradan bakabilirsiniz. Uygulama genel olarak kullanımı basit, ancak nedense zaman zaman gereksiz sorunlar yaşanabiliyor.

Sonuç​

Genel olarak satın aldığıma çok memnun olduğum bir kulaklık oldu. Forumda sürekli farklı modellerle (Pelta mı şu mu diye) kıyaslanıyor. Daha iyi bir alternatif çıkana kadar Pelta modelini kesinlikle tavsiye ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel. Ancak incelemenizde Pelta'nın Armoury Create işlevlerinden bahsetmemişsin. Her ne kadar fiziksel özellikleri güzel olsa da yazılım konusunda da bence çok iyi bir seviyede.

Ben yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum, her anlamda iyi bir kulaklık. Fiyatını hakediyor.

Mikrofonda herhangi bir delay yaşadınız mı?

Gecikme mevcut değil. Ses aktarımını direkt sağlıyor. Uzun süreli telefon görüşmesi yaptın.

Güzel. Ancak incelemenizde Pelta'nın Armoury Create işlevlerinden bahsetmemişsin. Her ne kadar fiziksel özellikleri güzel olsa da yazılım konusunda da bence çok iyi bir seviyede.

Ben yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum, her anlamda iyi bir kulaklık. Fiyatını hakediyor.

Gecikme mevcut değil. Ses aktarımını direkt sağlıyor. Uzun süreli telefon görüşmesi yaptın.

Şu forumda açıkçası Armoury Crate öven tek kişisiniz. Şimdiye kadar Asus'un bir sürü ekipmanını kullanmakla beraber güncel sistemim ROG'dan oluşuyor ve güncel olarak Armoury Crate'den kesinlikle memnun değilim, çok fazla şikayet var zaten.

Şu forumda açıkçası Armoury Crate öven tek kişisiniz. Şimdiye kadar ASUS'un bir sürü ekipmanını kullanmakla beraber güncel sistemim ROG'dan oluşuyor ve güncel olarak Armoury Crate'den kesinlikle memnun değilim, çok fazla şikayet var zaten.

Övmek değil kullanışlı bulmak. Ben kendi işime yarayan ayarlarıyla memnunum. Size veya başkalarına hitap etmiyor olabilir.

Dip ses ile alakalı hiçbir şey yazmamışsın böyle bir konu sana yakışmadı @Ethem Efe

Yazacağın tek bir şey var onu da yazmamışsın mesela ben kulaklığı bu kritere göre alırım veya almam. Dip ses var mı yok mu?

Yeni firmware ile giderildi o sorun.
Akşam ben de kullanacağım umarım. Şu an dağıtımda. Firmware armoury crate üzerinden güncelleriz. Ama aklımda şu var. Recep hocam inceleme videosunda Armoury Crate Gear kullanmıştı sanırsam. Ben direkt Armoury Crate mi kullanıcam? Hiç ASUS marka ekipman kullanmadım diyebilirim.

@Ethem Efe Teşekkürler inceleme için. :temenni: