ASUS ROG STRIX G16 anlık stuttering ve boşta 95°C CPU sorunu

Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 1 senedir kullandığım ASUS ROG STRIX G16 (G614JV) cihazımda son zamanlarda oyunlarda can sıkıcı anlık takılmalar (stuttering / micro-stuttering) yaşamaya başladım. Garip olan durum; oyunlarda hiçbir FPS düşüşü veya ping sorunu olmamasına rağmen sistem milisaniyeliğine donup kendine geliyor.

Sorunu çözmek için uyguladığım adımlar ve cihazın güncel durumu şu şekilde:

Sistem Özellikleri ve Durumu:

• Cihaz: ASUS ROG STRIX G16 i7-13650HX & RTX 4060
  • RAM / Depolama: Sonradan yükseltilmiş 32 GB RAM + 512 GB kendi SSD'si + 2 TB eklenmiş ikinci SSD. (Oyunlar her iki SSD'de de kurulu, disk fark etmeksizin takılma aynı).
  • Yazılım: G-Helper kullanıyorum. Cihaz sürekli Ultimate (dGPU) modunda çalışıyor. Diğer modlarda da aynı durum var ama.
  • Sürücüler: Ekran kartı sürücüsü DDU ile temizlenip güncellendi, Windows 11 HAGS (Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması) kapatıldı ve arka plandaki tüm ASUS servisleri durduruldu. Hiçbir Overlay (Discord, GeForce vb.) Aktif değil.
Mevcut Kritik Durum: Yazılımsal tüm adımları elememe rağmen sorun çözülmedi ve asıl tuhaflığı G-Helper üzerinden sıcaklıkları kontrol ederken fark ettim. bilgisayar boştayken veya arkada sadece hafif bir işlem (örneğin: Oyun indirme) açıkken CPU sıcaklığı direkt 95°C'ye kilitleniyor.

Bu esnada fanlar %69-70 devirde deli gibi dönmesine rağmen CPU ısısı asla aşağı düşmüyor. İşin ilginç tarafı, ekran kartı (GPU) aynı anlarda 44°C gibi gayet serin ve normal değerlerde çalışıyor. Cihazı ilk aldığım aylarda kesinlikle böyle bir problem yoktu.

Ana Tahmin: Yazılımsal ihtimalleri tükettiğimiz için tahminimiz tamamen donanımsal. Cihazın fabrikasyon sıvı metalinin (Liquid Metal) zamanla kayması (pump-out / Core spill) sebebiyle işlemci çekirdeğinin (die) bir kısmının açıkta kaldığını ve soğutucu bloğa temas etmediğini düşünüyorum. İşlemci çok ufak bir yükte bile ısıyı bakır borulara iletemediği için saliseler içinde anlık olarak termal sınıra (thermal throttling) ulaşıyor ve bu da oyunlarda milisaniyelik takılmalara (stuttering) yol açıyor. Bu arada laptopu sık sık çantamda gezdiyorum. Çantamda 1 2 kere düştü ama kasada minik yamulma harici bir sorun yok.

Cihazın içini daha önce SSD takmak için kendim açmıştım. Bu durum ve sıcaklık dengesizliği göz önüne alındığında fikir ve önerilerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…