Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

tuna.w

Çalışkan
Bundan yaklaşık 1 ay öncesine kadar laptopumu rahat rahat kullanıyordum. ASUS ROG STRIX G16 kullanıyorum. i7-13650HX, 1x16 GB RAM, 140 Watt RTX 4060 ekran kartı var. Şu anda bu konuyu yazmakta olduğum Chrome sekmesi haricinde görünürde bir şey açık değil, arkaplandaki işlemler hariç. En çok bellek tüketimine göre sıralanmış halde Görev Yöneticisi'nden aldığım ekran görüntüsü ise şu şekilde:

Ekran görüntüsü 2025-10-07 233735.webp

Burada ise şu anda sistemdeki belleğin ne kadarı nereye ayrılmış belirtiliyor:

Ekran görüntüsü 2025-10-07 234312.webp

Tabii burada önbelleğe alınan değer sistemi ilk başlattığımda 2 GB civarında oluyor, sistem çalışmaya devam ettikçe artıyor. Her neyse, şu anda Elden Ring'i açtığımda ana menüde Elden Ring tek başına 5 GB civarı bir bellek kullanıyor, bu durumda benim görev yöneticisinde görünen bellek kullanım yüzdesi %75-80 seviyelerine kadar çıkıyor. Elden Ring ana menüde hala bir sorun yaşamıyorum ancak oyuna girmek istediğimde yükleme ekranında oyun donuyor ve 15-20 saniye içerisinde oyun çöküyor. Aynı zamanda yanlış fark etmediysem explorer.exe kapanıyor ve kendini yeniden başlatıyor. Eğer bunun gerçekleştiği sırada arkada Chrome açıksa sekmeler direkt kapanıyor ve yerine "Out of Memory" hatası alıyorum. Zaten bunu gördüğümde sorunun RAM ile alakalı olduğunu haliyle anlamış oldum. Bu durum başıma Photoshop 2024 kullanırken de geldi. Arkada Discord, Steam açıktı ve Photoshop kullanıyordum, Chrome sekmelerimin sayısı 4-5'e ulaştığında artık Photoshop'un bazı araçlarını kullanırken "yetersiz bellek" hatalarıyla karşılaşmıştım ve bir tık daha ileri gittiğimde sistemimde takılmalar olmaya başlamıştı. Durum böyle. Eskiden böyle bir durum yaşamıyordum Elden Ring'i Alt Tab'da bırakıp YouTube'da video izlerdim anime dizi izlerdim Discord'da sohbet ederdim gayet akıcı kullanabilirdim sistemi. Ancak şu anda bırak video dizi anime izlemeyi Discord'da sohbet etmeyi, tek başına Elden Ring'i açmaya çalıştığımda bile bu sorunla karşılaşıyorum. Ayrıca eklemem gerekiyor, bu sorundan önce herhangi bir ekran kartı driver güncellemesi vesaire yapmadım, Windows otomatik güncellemeleri haricinde elle bir güncelleme yapmış olsaydım ondan kaynaklı olabileceğini düşünürdüm ancak öyle bir durum da söz konusu değil. BitDefender ve Malwarebytes ile sistemime iki farklı antivirüs yazılımından tam tarama yaptım ancak bir virüs yok görünürde. Fikirleriniz neler, nasıl çözebilirim, bilgili arkadaşlar bana yardımcı olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Günümüzde tarayıcıların, oyunların donanıma bindirdiği yük artsa da yine de söylediğin sorunlar sadece 1x16 GB RAM'in çift kanal olmamasından kaynaklı sorun olamaz, direkt olarak RAM'in arızalı olabilir.

Benim çözüm önerim yakın zamanda o bilgisayarın da hak ettiği 2x16 GB RAM'lere geçiş yapıp temiz bir format. Ya da bütçe sorunu varsa 2x8'e de dönülebilir. Her iki seçenekte de şu anki RAM'inin değişmesi taraftarıyım.
Hocam fırsatım olduğunda sistemimde RAM yükseltmesi zaten yapacaktım, ancak bu sorunun bir anda ortaya çıkmasına anlam veremedim. Forumlara danışmadan önce ChatGPT'den durumun ne olabileceğine dair bir fikir almak istedim ve Bellek Sızıntısı gibi şeylerden bahsetti. Açıkçası şu anda kesinlikle RAM değişimi yapabilecek durumda değilim. Aniden meydana geldiği için mekanik bir arıza değilse şimdilik bir şekilde çözmeyi isterim. Ve format konusuna gelirsek, açıkçası formatı son çare olarak denemek istiyorum.

Hocam fırsatım olduğunda sistemimde RAM yükseltmesi zaten yapacaktım, ancak bu sorunun bir anda ortaya çıkmasına anlam veremedim. Forumlara danışmadan önce ChatGPT'den durumun ne olabileceğine dair bir fikir almak istedim ve Bellek Sızıntısı gibi şeylerden bahsetti. Açıkçası şu anda kesinlikle RAM değişimi yapabilecek durumda değilim. Aniden meydana geldiği için mekanik bir arıza değilse şimdilik bir şekilde çözmeyi isterim. Ve format konusuna gelirsek, açıkçası formatı son çare olarak denemek istiyorum.
Durum güncellemesi yapmak istedim, sorunu çözdüm. Kullandığım Photoshop'u kuralı çok olmamıştı ve açıkçası orijinal lisanslı değildi. Her ne kadar korsan yazılım kullanmaktan nefret eden birisi olsam da, öğrenci olduğum ve Photoshop'a ihtiyacım olduğu için lisansına para ödeyerek kullanabilecek durumda değildim. Patchlemek için kullandığım yazılım (Başkasının kullanmasını teşvik etmek istemediğim ve forum kuralların aykırı olduğu için ismini vermiyorum.) açık kaynak kodlu ve sürekli güncelleme alan bir yazılımdı. Yazılımın incelemelerine dair çeşitli Reddit başlıklarını inceledikten sonra temiz olduğuna kanaat getirip indirmiştim ve tabii temizdi (Antivirüs yazılımlarının böyle Patch yazılımları zararsız olsa dahi direkt tehdit olarak damgaladığı söylenen bilinmiş bir şey olduğu için onu gözardı ediyorum.). Photoshop buna nasıl sebep oldu kesin bir fikrim yok ancak Adobe Creative Cloud ile alakalı olabileceğini düşünüyorum, çünkü Photoshop'u çalıştırmasam dahi Creative Cloud'un servisleri Windows açıldığında otomatik olarak açılıyordu. Hala net bir şekilde sorunun ana sebebi neydi, bellek sızıntısı gibi bir durum mu vardı yoksa başka bir şey miydi bilmiyor olsam da Photoshop'u kaldırmayı denememden sonra sorun çözüldü ve tekrar kurmayı düşünmüyorum.
Günümüzde tarayıcıların, oyunların donanıma bindirdiği yük artsa da yine de söylediğin sorunlar sadece 1x16 GB RAM'in çift kanal olmamasından kaynaklı sorun olamaz, direkt olarak RAM'in arızalı olabilir.

Benim çözüm önerim yakın zamanda o bilgisayarın da hak ettiği 2x16 GB RAM'lere geçiş yapıp temiz bir format. Ya da bütçe sorunu varsa 2x8'e de dönülebilir. Her iki seçenekte de şu anki RAM'inin değişmesi taraftarıyım.

Durum güncellemesi yapmak istedim, sorunu çözdüm. Kullandığım Photoshop'u kuralı çok olmamıştı ve açıkçası orijinal lisanslı değildi. Her ne kadar korsan yazılım kullanmaktan nefret eden birisi olsam da, öğrenci olduğum ve Photoshop'a ihtiyacım olduğu için lisansına para ödeyerek kullanabilecek durumda değildim. Patchlemek için kullandığım yazılım (Başkasının kullanmasını teşvik etmek istemediğim ve forum kuralların aykırı olduğu için ismini vermiyorum.) açık kaynak kodlu ve sürekli güncelleme alan bir yazılımdı. Yazılımın incelemelerine dair çeşitli Reddit başlıklarını inceledikten sonra temiz olduğuna kanaat getirip indirmiştim ve tabii temizdi (Antivirüs yazılımlarının böyle Patch yazılımları zararsız olsa dahi direkt tehdit olarak damgaladığı söylenen bilinmiş bir şey olduğu için onu gözardı ediyorum.). Photoshop buna nasıl sebep oldu kesin bir fikrim yok ancak Adobe Creative Cloud ile alakalı olabileceğini düşünüyorum, çünkü Photoshop'u çalıştırmasam dahi Creative Cloud'un servisleri Windows açıldığında otomatik olarak açılıyordu. Hala net bir şekilde sorunun ana sebebi neydi, bellek sızıntısı gibi bir durum mu vardı yoksa başka bir şey miydi bilmiyor olsam da Photoshop'u kaldırmayı denememden sonra sorun çözüldü ve tekrar kurmayı düşünmüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm