Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kleathron

Uzman
Merhaba,

Yeni DDR5 sisteme geçiş sağladım. Fakat aldığım belleklerimi sadece 4800MHz olarak çalıştırabiliyorum. Yüksek frekanslarda belleklerimi nasıl çalıştırabilirim? Ayrıca DOCP ayarını açınca anakartta Q-code kısmında "15" ibaresi yer alıyor, uzun bir süre bekliyorum sonra açılıyor. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Sistem parçaları aşağıdaki gibi yer almaktadır.

• İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Bellek: G.Skill Trident Z 32 GB (16x2) 7800 MHz CL36 DDR5 (EXPO/XMP gibi konuya takılmamam söylendiği için bu bellekleri satın aldım.)
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870E-E 8000MHz

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
XMP açtıktan sonra VDDIO voltajını 1.45, Vsoc voltajını da 1.2 alıp dener misin?

Ayrıca RAM'ler 1.45V istiyor, anakartlarda genelde XMP/EXPO açsan bile high voltage mode açmadan 1.43'ün üstüne çıkamazsın. Voltajın 1.45 olduğundan emin ol hem VDD hem de VDDQ.
Birincisi yanlış bellek almışsınız. EXPO destekli bellek almanız gerekiyordu. DOCP yazıyorsa XMP özellikli bellek almışsınız demektir. Bu tabii ki anakartla uyumlu olmadığı anlamına gelmiyor ama anakartla daha uyumlu olan EXPO bellekler varken XMP bellekler almanız bence bir hata olmuş açıkçası. Burada BIOS'a birden çok seçenek var, onları deneyebilirsiniz. DOCP Tweaked, DOCP 1 ve DOCP II seçenekleri var. Bütün bunları tek tek denemenizde fayda var.

DDR5 sistemlerde sistemin açılışı uzayabiliyor. Bunun için bir tane video rehber yaptık, rehberi izleyebilirsiniz:

Birincisi yanlış bellek almışsınız. EXPO destekli bellek almanız gerekiyordu. DOCP yazıyorsa XMP özellikli bellek almışsınız demektir. Bu tabii ki anakartla uyumlu olmadığı anlamına gelmiyor ama anakartla daha uyumlu olan EXPO bellekler varken XMP bellekler almanız bence bir hata olmuş açıkçası. Burada BIOS'a birden çok seçenek var, onları deneyebilirsiniz. DOCP Tweaked, DOCP 1 ve DOCP II seçenekleri var. Bütün bunları tek tek denemenizde fayda var.

DDR5 sistemlerde sistemin açılışı uzayabiliyor. Bunun için bir tane video rehber yaptık, rehberi izleyebilirsiniz:

İlgin ve alakan için teşekkür ederim Recep abiciğim. Daha alalı çok olmadı, iade edip farklı bir RAM alabilirim. 9000 serisi işlemcilere uygun yüksek frekanslı bir RAM olarak sadece 6400MHz mi mevcut? Tekrardan teşekkür ediyorum.

XMP açtıktan sonra VDDIO voltajını 1.45, Vsoc voltajını da 1.2 alıp dener misin?

Ayrıca RAM'ler 1.45V istiyor, anakartlarda genelde XMP/EXPO açsan bile high voltage mode açmadan 1.43'ün üstüne çıkamazsın. Voltajın 1.45 olduğundan emin ol hem VDD hem de VDDQ.

Çözüm
Biz şu anda 9800X3D ile 8200 MT/s bellek kullanıyoruz. Doğru bellek alırsanız çalışmalı ama bu biraz da şans işi. Her işlemcinin bellek kontrolcüsü aynı değil.

Bu RAM'lerimi iade edip, " G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB (2x16) 6400 MHz CL32 F5-6400J3239G16GX2-TZ5nr DDR5 RAM" olan RAM'leri almayı planlıyorum. Anakartın web sitesinde de bu kodlu RAM'i desteklediğini gördüm. Eğer farklı bir önerin var ise onu alabilirim abiciğim. Teşekkür ediyorum tekrardan.

Dediğinizi deneyeyim, yaptıktan sonra konuya alıntılayım. Teşekkür ederim size de.

Dediklerini uyguladıktan sonra çıkan sonuç bu şekilde tam verimli olmuş mu?

1731409860164.webp

Son düzenleme:
Tamam her şey normal gözüküyor, X870E-E'de nitro path olması gerekiyor o yüzden stabil olacağını düşünüyorum. Gene de memtest yapabilirsin.

Tamam her şey normal gözüküyor, X870E-E'de nitro path olması gerekiyor o yüzden stabil olacağını düşünüyorum. Gene de memtest yapabilirsin.
EXPO desteği bu kadar önemli bir faktör ise stabil çalışması için onları da tercih edebilirim. 6400MHz ile 7800MHz arasında ciddi bir fark oluşur mu? Benim istediğim şey stabillik ve sorunsuzluk. Çünkü anakartın websitesinde şu anki ram kodunu 9000 series işlemciler için göremiyorum. O sebepten dolayı soruyorum. İlgin ve alakan içinde ayrıca teşekkür ederim.