Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kleathron

Uzman
Merhaba,

Yeni DDR5 sisteme geçiş sağladım. Fakat aldığım belleklerimi sadece 4800MHz olarak çalıştırabiliyorum. Yüksek frekanslarda belleklerimi nasıl çalıştırabilirim? Ayrıca DOCP ayarını açınca anakartta Q-code kısmında "15" ibaresi yer alıyor, uzun bir süre bekliyorum sonra açılıyor. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Sistem parçaları aşağıdaki gibi yer almaktadır.

• İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Bellek: G.Skill Trident Z 32 GB (16x2) 7800 MHz CL36 DDR5 (EXPO/XMP gibi konuya takılmamam söylendiği için bu bellekleri satın aldım.)
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870E-E 8000MHz

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
XMP açtıktan sonra VDDIO voltajını 1.45, Vsoc voltajını da 1.2 alıp dener misin?

Ayrıca RAM'ler 1.45V istiyor, anakartlarda genelde XMP/EXPO açsan bile high voltage mode açmadan 1.43'ün üstüne çıkamazsın. Voltajın 1.45 olduğundan emin ol hem VDD hem de VDDQ.
Stabil olup olmamasının EXPO ile hiçbir alakası yok. Anakartın QVL listesinin de hiçbir önemi yok, adamlar piyasadaki 999+ RAM'i test masasında nasıl test etsinler ki?

Ayrıca sana kim 7800 MHz bellek önerdi bilmiyorum ama AMD'de 1:1 modu kullanmak daha iyi genel olarak. Ama anakartın 7800+ hızları stabil bir şekilde verebilecek düzeyde olduğu için değiştirmen gerekmiyor.

1:1 mod dediğim şey uclk ve Mclk'nın aynı frekansta çalışması demek. AMD işlemcilerde silikon kalitene bağlı olarak en fazla 3300 uclk yapılabiliyor bu da 6600 MHz'ye eşit(bu çok şanslı isen tabii) genelde 3200 uclk yani 6400 MHz'nin üstüne çıkamıyor. 1:2 modda ise 8200-8400'lere kadar çıkabiliyorsun. Mclk 3900 oluyor ama uclk 1950(yani 1:2 modda çalışıyor/ Mclk'nın yarısı). Yarı frekansında çalıstıgı icin belli bir performans düşüklüğü oluyor ama mclk ne kadar yüksekse bu performans kaybı azalıyor kısacası.

6400 1:1 > 7600-7800 1:2
8000 1:2 > bütün 1:1'ler.

Eki Görüntüle 97933

Tam anlayamadım ama bunu araştıracağım ama aklım hala EXPO destekli bir RAM alma düşüncesinde bunda da tercihimi nasıl yapacağımı çok bilmiyorum, ilgin için teşekkür ederim.

EXPO destekli RAM'in XMP'den hiçbir farkı yok ikisi de satış stratejisi sadece.... Nolur anlayın bunu artık. İkisinde de kullanılan çipler aynı sadece profil isimleri farklı.

Bilgisayarının açılmamasının sebebi XMP veya EXPO'dan kaynaklı değil, anakartın high voltage modu açık olmadıgı için RAM'lere yeterli miktarda voltaj gitmediğinden kaynaklanıyordu. XMP RAM'lerin şu anda çalışıyor ve bir problem göremıyorum.

Bilgisayarının açılmamasının sebebi XMP veya EXPO'dan kaynaklı değil, anakartın high voltage modu açık olmadıgı için RAM'lere yeterli miktarda voltaj gitmediğinden kaynaklanıyordu. XMP RAM'lerin şu anda çalışıyor ve bir problem göremıyorum.

Bilgisayarı şimdi kapatıp açtım. Windows geldiği anda 1-2 sn takıldı ve sıvı soğutucuda ki fanların RGB header kısmına bağlamış olan fanların renkleri gitti geldi. Ya başka bir şeyde bir sorun var ya da ben yapamıyorum.

Memtest şart ;) nitropath olan 4 slotlu anakartlarda yüksek frekansın sorun olmaması gerekiyor ama gene de test et RAM'leri.

Test edip ekran görüntüsünü paylaşacağım. Ona da bakalım içim rahatlasın en azından.

Mevcuttaki RAM'lerimi iade edip, AMD EXPO destekli bir RAM satın aldım.

F5-7200J3445G16GX2-TZ5NR kodlu ürünü satın aldım. Almadan önce G.Skill QVL listesinde de kontrol ettim. Anakartımın orada desteklendiğini gördüm. İlginiz ve destekleriniz için sizlere çok teşekkür ederim. Sevgili @deadfellow dostum ve @Recep Baltaş ağabeyim.

Son düzenleme: