Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kleathron

Uzman
Merhaba,

Yeni DDR5 sisteme geçiş sağladım. Fakat aldığım belleklerimi sadece 4800MHz olarak çalıştırabiliyorum. Yüksek frekanslarda belleklerimi nasıl çalıştırabilirim? Ayrıca DOCP ayarını açınca anakartta Q-code kısmında "15" ibaresi yer alıyor, uzun bir süre bekliyorum sonra açılıyor. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Sistem parçaları aşağıdaki gibi yer almaktadır.

• İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Bellek: G.Skill Trident Z 32 GB (16x2) 7800 MHz CL36 DDR5 (EXPO/XMP gibi konuya takılmamam söylendiği için bu bellekleri satın aldım.)
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870E-E 8000MHz

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
XMP açtıktan sonra VDDIO voltajını 1.45, Vsoc voltajını da 1.2 alıp dener misin?

Ayrıca RAM'ler 1.45V istiyor, anakartlarda genelde XMP/EXPO açsan bile high voltage mode açmadan 1.43'ün üstüne çıkamazsın. Voltajın 1.45 olduğundan emin ol hem VDD hem de VDDQ.
Burada açıklamışım.

Burada açıklamışım.

Dostum yeni belleklerim geldi. "EXPO 1 profile" de yaptım. Az önce de mavi ekran yedim. Sanırım anakart hala 7200MHz falan stabil çalıştıramıyor ya da ben bir şeyleri yapamıyorum. Eğer müsaitlik durumun var ise bu konuda yardımcı olabilir misin?

Maalesef olamam. Dediğim her şeyi okuyup gene de başkasının fikrini (Ya da kendinin) alıp 7200 MHz aldığın için her şeyi baştan anlatmak istemiyorum. Sorunun çözümü bu konuda mevcut zaten.

Maalesef olamam. Dediğim her şeyi okuyup gene de başkasının fikrini (Ya da kendinin) alıp 7200 MHz aldığın için her şeyi baştan anlatmak istemiyorum. Sorunun çözümü bu konuda mevcut zaten.

Bellek ve sistem bilgisi konusunda çok bir bilgim olmadığı için verdiğin bilgileri de tam anlayamadığım için @Recep Baltaş ağabeyimin de bilgi birikimini yıllardır izleyicisi olarak gözlemlediğim için o fikirde ilerleyip yeni belleklerimi satın aldım. Yine de ilgin teşekkür ederim, bu bellekleri de iade edip 6000MHz bir RAM alayım. Umarım çözüme kavuştururum.

Bakın 7200 MT/s çok yüksek bir hız ve çoğu işlemcinin bellek kontrolcüsü bu hızı desteklemiyor. Bizim kullandığımız bellekler CUDIMM bellekler ve ancak CUDIMM ile yüksek frekanslar mümkün. Onda bile kazanım ne olacak ölçmedik henüz. Öte yandan AMD sistemlerde resmi CUDIMM desteği yok.

Biz şu anda 9800X3D ile 8200 MT/s bellek kullanıyoruz. Doğru bellek alırsanız çalışmalı ama bu biraz da şans işi. Her işlemcinin bellek kontrolcüsü aynı değil.

Bakın 7200 MT/s çok yüksek bir hız ve çoğu işlemcinin bellek kontrolcüsü bu hızı desteklemiyor. Bizim kullandığımız bellekler cudımm bellekler ve ancak cudımm ile yüksek frekanslar mümkün. Onda bile kazanım ne olacak ölçmedik henüz. Öte yandan AMD sistemlerde resmi cudımm desteği yok.

Daha aydınlatıcı bir bilgi oldu abiciğim. Bugün bütün RAM'leri iade edip "F5-6000J2836G16GX2-TR5ns" ürün kodlu " G.Skill 32 GB (2x16 GB) TZ5 royal Neo Silver RGB DDR5 6000MHz CL28 1.4v EXPO Dual RAM" satın alımını gerçekleştirdim. Ürünü satın almadan önce üretici bir firmanın sitesinde kontrol ettim. Umarım bu sefer doğru bir tercih olmuş olur ve stabilite sorunsuzluğu yakalarım. Şimdiye dek verdiğin bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim. En azından tecrübe edinmiş oldum. Teşekkürler @Recep Baltaş.

1731685035384.webp