SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba,

Sistemimde yaşadığım bir sorunu özetleyip fikir almak istiyorum.

Sorunlar:
  1. HDMI çalışmıyor: Monitörün hem ekran kartı hem de anakart HDMI çıkışını denedim, hiçbir şekilde görüntü alamıyorum. Oysa daha önce AMD ekran kartı ve farklı RAM ile kullanırken HDMI’dan masaüstü açılıyordu. Şu anda tamamen tepkisiz.
  2. Monitörün orijinal DP kablosu ile BIOS’a giremiyorum: Bilgisayar açılırken siyah ekranda monitör düğmesi kırmızı yanıyor (sinyal yok). Direkt masaüstü gelince düğme beyaza dönüyor. BIOS’a girmek istersem, “Shift + Yeniden Başlat” yapıp monitörü kapat-aç yapmam gerekiyor. Kapat-aç yapmazsam yine siyah ekranda kalıyor. Bugün güvenli moda girmek istediğimde bile kapat-aç yapmam gerekti.
  3. Oyunlarda V-Sync açmadığım sürece akıcı oynayamıyorum: Koşarken/sağ-sol dönüşlerde görüntüde rastgele anlarda piksel piksel bozulmalar veya kare kare görsel bozulmalar meydana geliyor. Monitör 180 Hertz, 180'den alt bir değere FPS'yi sabitleme yaparsam piksel piksel görüntü bozulması meydana gelirken, 180 üstü bir değere sabitlediğimde direkt görüntü bozulması oluyor. V-Sync açarsam kayboluyor ama bu sefer input lag geliyor. V-Sync olmadan da akıcı oynayabilmem gerekiyor, o yüzden bu konunun üzerine düşmeye başladım.
NOT: Sistemin ilk hali RX 9060 XT ekran kartlı iken LG 27GS75Q-B 2K monitör vardı, onda da 180 altına sabitlediğimde görüntü bozulması oluyordu. (Tabii bunda çok daha büyük bir sorun vardı o da micro stuttering. Şimdi en azından 5060 Ti ile V-Sync açıp sorunsuz oynayabiliyorum.) Bunu da hatırlayınca şu anki monitörde direkt sorun var demek tutarsız geliyor.

Sırasıyla denediklerim:
  1. DP port yerine HDMI denendi işe yaramadı.
  2. @Recep Baltaş Clear CMOS yap demişti, işe yaramadı gibi oldu sonra monitörü kapat aç yaptığımda Clear CMOS olmuştu ve BIOS'tan sadece EXPO açıp çıkmıştım. Normalde EXPO olmadan sadece 6000 MHz RAM ayarı yapıp kullanıyordum.
  3. 581.29 sürücüden 577'ye geçildi, işe yaramadı.
  4. Yakın zamanda W10'dan W11'e geçeceğim ama bunun da işe yarayacağını düşünmüyorum.
  5. DP kablosunu değiştirmek aklıma geldi.
Örnek video: https://drive.google.com/file/d/13U1SVXd2ZIh2_4PMISX-pitXlWDbru1S/view?usp=sharing
(Drive'a yükleyince görüntü kalitesi düşmüş ben bile anlamıyorum izlerken, o yüzden yazdıklarımı referans alabilirsiniz. Bu zaten FPS sınırı olmayan bir örnek. Bunda pikselleşme olmuyor, sadece dönüşler akıcı değil ve görüntüde hafif bozulmalar oluyor.)

Sizce yeni bir DP kablosu almalı mıyım? Cevabınız evet ise marka model ne olmalı?

Monitör: ASUS ROG STRIX XG259CS 180 Hz FreeSync/G-Sync uyumlu

Sistem:
  • Gigabyte B650M-S2H anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X
  • Lexar LNM610 1 TB M.2 NVMe SSD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • Antec NX290 + Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze
  • FSP NC5 120mm kule tipi soğutucu
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition
  • UPS: FSP Vpro Serisi 1100 VA Line-Interactive UPS
Genel bilgiler:
  • İşletim sistemi: Windows 10
  • BIOS sürümü: FA5 (FA6e ve FA6c de çıktı ama Beta diye kurmamam söylendi.)
  • NVIDIA sürümü: 577
@2254 @BerkayZ87 @Quezzy

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazdığım yazılara istinaden şüphelendiğiniz başka bir şey var mı peki?

Paugge ENDTDP1420 Vesa Sertifikalı DisplayPort 1.4 aldım. Hiçbir fark olmadı. ASUS servis ile bir sorunun çözülebildiğini daha görmedim fakat gönderdim bir mail durumu açıkladım, bakalım ne diyecekler. @Ayhan Dönmez hocam ben ASUS servise pek güvenmiyorum, malum laptopta beni çok çektirdiler en son THH ile halletmiştim. Sizce bu sorunlar varken görmezden gelip olduğu gibi geri gönderirler mi? Hiç göndermeyeceğim ona göre. Firmware güncellemesi falan yapıp belki çözerler dedim, sizce?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazdığım yazılara istinaden şüphelendiğiniz başka bir şey var mı peki?

Paugge ENDTDP1420 Vesa Sertifikalı DisplayPort 1.4 aldım. Hiçbir fark olmadı. ASUS servis ile bir sorunun çözülebildiğini daha görmedim fakat gönderdim bir mail durumu açıkladım, bakalım ne diyecekler. @Ayhan Dönmez hocam ben ASUS servise pek güvenmiyorum, malum laptopta beni çok çektirdiler en son THH ile halletmiştim. Sizce bu sorunlar varken görmezden gelip olduğu gibi geri gönderirler mi? Hiç göndermeyeceğim ona göre. Firmware güncellemesi falan yapıp belki çözerler dedim, sizce?
Sorunun monitörde olduğu kesin mi peki, o da biraz muallak. Kasanın kendisini direkt olarak prizde denedin mi, arada UPS vesaire olmadan. Yine biraz deneme-yanılmaya gideceksin gibi görünüyor. Başka monitörde de aynı sorun var mı BIOS'a girememe vesaire?

Yetkili servislere biraz mesafeliyim açıkçası ama zarar gelmez, yine de baksınlar. Sorun gün gibi ortadayken bile sorun yok diyebiliyorlar, o can sıkıyor açıkçası. Bizim ülkede yetkili servisler ne diye icat edilmiş çözemedim.

Sorunun monitörde olduğu kesin mi peki, o da biraz muallak. Kasanın kendisini direkt olarak prizde denedin mi, arada UPS vesaire olmadan. Yine biraz deneme-yanılmaya gideceksin gibi görünüyor. Başka monitörde de aynı sorun var mı BIOS'a girememe vesaire?

Yetkili servislere biraz mesafeliyim açıkçası ama zarar gelmez, yine de baksınlar. Sorun gün gibi ortadayken bile sorun yok diyebiliyorlar, o can sıkıyor açıkçası. Bizim ülkede yetkili servisler ne diye icat edilmiş çözemedim.
Eski monster laptopumda DP girişi yok fakat HDMI var. Bir de ona takıp deneyeceğim bugün, onda da görüntü gelmiyorsa direkt monitör kaynaklı diyebiliriz bence. Keşke bu firmware yazılımı sitede falan olsaymış bir şekilde biz de yapardık. Servise düzgün giden şey yarım gelebiliyor.

Eski monster laptopumda DP girişi yok fakat HDMI var. Bir de ona takıp deneyeceğim bugün, onda da görüntü gelmiyorsa direkt monitör kaynaklı diyebiliriz bence. Keşke bu firmware yazılımı sitede falan olsaymış bir şekilde biz de yapardık. Servise düzgün giden şey yarım gelebiliyor.
Firmware update falan yaparlar yine sıkıntı varsa, ama biraz deneme yanılma yoluna git. Ne kaynaklı bu sorun bilmiyorum açıkçası, her defasında başka bir sorun çıkıyor, sebep belli değil, sonuç desen yok :D

iGPU'dan vesaire görüntü almışsındır zaten, onda da aynı sorun yapıyorsa ekran kartını aradan çıkarttığında, mecburen başka monitörle deneyeceksin.

Direkt prizde dene, UPS'i aradan çıkart ama 1100 VA senin sisteme yeterli gibi.

Firmware update falan yaparlar yine sıkıntı varsa, ama biraz deneme yanılma yoluna git. Ne kaynaklı bu sorun bilmiyorum açıkçası, her defasında başka bir sorun çıkıyor, sebep belli değil, sonuç desen yok :D
Şöyle bir ek bilgi vereyim sistemin ilk sorunlu hali AMD ekran kartlı ve farklı bir RAM'li idi hatırlarsın hocam. O ara HDMI ile görüntü alabildiğimi hatırlıyorum. Sonrasında iş yerinde yeni NVDIA ekran kartı ve RAM'i taktığımda da test ettim; BIOS'a girerken ya da açılış ekranında vesaire DP kablo ile bir sorun yoktu.

Yani bu açıdan bakınca bile direkt monitör kaynaklı bir sorunmuş gibi geliyor bana.

Şöyle bir ek bilgi vereyim sistemin ilk sorunlu hali AMD ekran kartlı ve farklı bir RAM'li idi hatırlarsın hocam. O ara HDMI ile görüntü alabildiğimi hatırlıyorum. Sonrasında iş yerinde yeni NVDIA ekran kartı ve RAM'i taktığımda da test ettim; BIOS'a girerken ya da açılış ekranında vesaire DP kablo ile bir sorun yoktu.

Yani bu açıdan bakınca bile direkt monitör kaynaklı bir sorunmuş gibi geliyor bana.
Aldığımız her parça sorunlu olmak zorunda nedense, ama farklı bir sisteme bağlandığında bu monitör farklı davranabilir, kendin istersen farklı sistemde dene bu monitörü servise göndermeden önce. Firmware alakalı bir şeyse onu hallederler, ama onu saptayabilecekler mi meçhul, sorun yok diyip geri göndermeleri daha olası gibi görünüyor.

ROG Strix de alsan, Astral de alsan, Gainward da alsan hep bize denk geliyor sanırım :D @SunseTTime

Bu monitör senin eski sistemdeki monitör değil mi, doğru anladım o kısmı. Yeni monitör almadın yani.

Sana tavsiyem bundan sonra her parçadan 2'şer tane sipariş vermek, ROG ASTRAL 5090'dan bile 2 tane almak zorundayız gibi görünüyor, başka türlü çözemiyorsun bu sorunları yoksa. 1 ASTRAL garantideyken diğerini takıp kullanacaksın.

Servise göndermeden bence farklı bir monitör ile DP-HDMI çıkışlarını dene, BIOS'a giriliyor mu diye, şu anki Strix monitörü de başka bir kasada denemek lazım. Boş yere 1 ay servislerde sürüneceğini düşünüyorum diğer türlü @SunseTTime Emin olduktan sonra göndermekte fayda var.

Son düzenleme:
Aldığımız her parça sorunlu olmak zorunda nedense, ama farklı bir sisteme bağlandığında bu monitör farklı davranabilir, kendin istersen farklı sistemde dene bu monitörü servise göndermeden önce. Firmware alakalı bir şeyse onu hallederler, ama onu saptayabilecekler mi meçhul, sorun yok diyip geri göndermeleri daha olası gibi görünüyor.

ROG Strix de alsan, Astral de alsan, Gainward da alsan hep bize denk geliyor sanırım :D @SunseTTime

Bu monitör senin eski sistemdeki monitör değil mi, doğru anladım o kısmı. Yeni monitör almadın yani.
İş yerine taşıyabilirsem öyle bir denerim hocam.

Asus Rog Strix'den daha yüzüm gülmedi zaten. Laptopu ayrı, monitörü ayrı...

İlk aldığım monitör LG ULTRAGEAR 27GS75Q-B 180Hz 2K idi. Onda ışık sızması baya fazlaydı o yüzden iade edip bu ASUS ROG STRIX XG259CS 180Hz model monitörü almıştım. Yani LG'yi hem AMD hem de NVDIA ekran kartı varken test edebildim. Asus'u ise sadece şu anki NVDIA ile. Zaten gariptir 180 Fps sabit oynarken onda da yatay şekilde piksel geçişi oluyordu, çok net hatırlıyorum. O yüzden Vsync kapalı iken yaşanan dönüş akıcılık sorunu ve sabit 180 FPS ile oynarken ekranda oluşan yatay hareketli piksel geçişi direkt monitör kaynaklı diyemiyorum. Sadece nedir ilk monitörde bu boot ekranındayken vesaire ekran kararma sorunu yoktu. Düşün yani BIOS, güvenli moda girebilmek için shift ile bilgisayarı yeniden başlatıp bir de üstüne monitörü kapa aç yapmam gerekiyor. Yoksa beyaz yanması gereken düğmesi kırmızıda kalıyor.

İş yerine taşıyabilirsem öyle bir denerim hocam.

Asus Rog Strix'den daha yüzüm gülmedi zaten. Laptopu ayrı, monitörü ayrı...

İlk aldığım monitör LG ULTRAGEAR 27GS75Q-B 180Hz 2K idi. Onda ışık sızması baya fazlaydı o yüzden iade edip bu ASUS ROG STRIX XG259CS 180Hz model monitörü almıştım. Yani LG'yi sadece AMD ekran kartı varken test edebildim. NVDIA sürecinde hep Asus vardı. Zaten gariptir 180 Fps sabit oynarken onda da yatay şekilde piksel geçişi oluyordu, çok net hatırlıyorum. O yüzden Vsync kapalı iken yaşanan dönüş akıcılık sorunu ve sabit 180 FPS ile oynarken ekranda oluşan yatay hareketli piksel geçişi direkt monitör kaynaklı diyemiyorum. Sadece nedir ilk monitörde bu boot ekranındayken vesaire ekran kararma sorunu yoktu. Düşün yani BIOS, güvenli moda girebilmek için shift ile bilgisayarı yeniden başlatıp bir de üstüne monitörü kapa aç yapmam gerekiyor. Yoksa beyaz yanması gereken düğmesi kırmızıda kalıyor.
Bu Gigabyte kartlardan hiç hazetmiyorum eski çipsetlerdeki, her türlü sorun sıkıntıyı yapıyor. Anakart yazılımı kaynaklı belki de bu sorunların hepsi, senin bunu çözmen zor gibi. Gigabyte anakartı satıp B850M-K gibi bir modele geçsen sorunlar belki de çözülecek. Bu kırmızı yakma mevzusu Gigabyte üst modellerde de var, buraya konu açtı daha 2-3 kişi bu ay içerisinde, çözemiyorlar. Yok GCC yazılımı yapıyor yok BIOS kaynaklı, tonla sorun var açıkçası.