SunseTTime
Uzman
Arkadaşlar merhaba,
Sistemimde yaşadığım bir sorunu özetleyip fikir almak istiyorum.
Sorunlar:
Sırasıyla denediklerim:
(Drive'a yükleyince görüntü kalitesi düşmüş ben bile anlamıyorum izlerken, o yüzden yazdıklarımı referans alabilirsiniz. Bu zaten FPS sınırı olmayan bir örnek. Bunda pikselleşme olmuyor, sadece dönüşler akıcı değil ve görüntüde hafif bozulmalar oluyor.)
Sizce yeni bir DP kablosu almalı mıyım? Cevabınız evet ise marka model ne olmalı?
Monitör: ASUS ROG STRIX XG259CS 180 Hz FreeSync/G-Sync uyumlu
Sistem:
Sistemimde yaşadığım bir sorunu özetleyip fikir almak istiyorum.
Sorunlar:
- HDMI çalışmıyor: Monitörün hem ekran kartı hem de anakart HDMI çıkışını denedim, hiçbir şekilde görüntü alamıyorum. Oysa daha önce AMD ekran kartı ve farklı RAM ile kullanırken HDMI’dan masaüstü açılıyordu. Şu anda tamamen tepkisiz.
- Monitörün orijinal DP kablosu ile BIOS’a giremiyorum: Bilgisayar açılırken siyah ekranda monitör düğmesi kırmızı yanıyor (sinyal yok). Direkt masaüstü gelince düğme beyaza dönüyor. BIOS’a girmek istersem, “Shift + Yeniden Başlat” yapıp monitörü kapat-aç yapmam gerekiyor. Kapat-aç yapmazsam yine siyah ekranda kalıyor. Bugün güvenli moda girmek istediğimde bile kapat-aç yapmam gerekti.
- Oyunlarda V-Sync açmadığım sürece akıcı oynayamıyorum: Koşarken/sağ-sol dönüşlerde görüntüde rastgele anlarda piksel piksel bozulmalar veya kare kare görsel bozulmalar meydana geliyor. Monitör 180 Hertz, 180'den alt bir değere FPS'yi sabitleme yaparsam piksel piksel görüntü bozulması meydana gelirken, 180 üstü bir değere sabitlediğimde direkt görüntü bozulması oluyor. V-Sync açarsam kayboluyor ama bu sefer input lag geliyor. V-Sync olmadan da akıcı oynayabilmem gerekiyor, o yüzden bu konunun üzerine düşmeye başladım.
Sırasıyla denediklerim:
- DP port yerine HDMI denendi işe yaramadı.
- @Recep Baltaş Clear CMOS yap demişti, işe yaramadı gibi oldu sonra monitörü kapat aç yaptığımda Clear CMOS olmuştu ve BIOS'tan sadece EXPO açıp çıkmıştım. Normalde EXPO olmadan sadece 6000 MHz RAM ayarı yapıp kullanıyordum.
- 581.29 sürücüden 577'ye geçildi, işe yaramadı.
- Yakın zamanda W10'dan W11'e geçeceğim ama bunun da işe yarayacağını düşünmüyorum.
- DP kablosunu değiştirmek aklıma geldi.
(Drive'a yükleyince görüntü kalitesi düşmüş ben bile anlamıyorum izlerken, o yüzden yazdıklarımı referans alabilirsiniz. Bu zaten FPS sınırı olmayan bir örnek. Bunda pikselleşme olmuyor, sadece dönüşler akıcı değil ve görüntüde hafif bozulmalar oluyor.)
Sizce yeni bir DP kablosu almalı mıyım? Cevabınız evet ise marka model ne olmalı?
Monitör: ASUS ROG STRIX XG259CS 180 Hz FreeSync/G-Sync uyumlu
Sistem:
- Gigabyte B650M-S2H anakart
- AMD Ryzen 5 7600X
- Lexar LNM610 1 TB M.2 NVMe SSD
- XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
- Antec NX290 + Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze
- FSP NC5 120mm kule tipi soğutucu
- ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition
- UPS: FSP Vpro Serisi 1100 VA Line-Interactive UPS
- İşletim sistemi: Windows 10
- BIOS sürümü: FA5 (FA6e ve FA6c de çıktı ama Beta diye kurmamam söylendi.)
- NVIDIA sürümü: 577
Son düzenleyen: Moderatör: