Sabahtan beri fırsat olmadı birde yine şu birkaç gündür (valla nazar değdi bana herhalde) başıma iş açan UPS'yi değiştirip yenisini anlamaya yerine koymaya uğraştım, monitör olayını yapamadım.

Şu an masada sorunlu 2 yıllık 27" 2K 180Hz (default OC Asus'dan) ve 5 yıllık eski 24" 1080p 144Hz monitör duruyor. Aklıma şu geldi: Sorun olan monitörün elektirik fişi takılı ama kapalı durumda, PC kasası fişi takılı yine kapalı ve sadece anakartın üstündeki kendi led ışıkları aktif.

Prize bağlı ama PC kasası açık değilken sadece monitör elektiriğe bağlıyken, monitörü On/Off tuşundan açtığımda aynı çiziklenme renkler sorunu Asus logosu bile gözükmüyor devam ediyor.

O zaman burada suç tamamen monitörde diyebilir miyiz?. PC kasasını açtık diyelim Win. masaüstü geldi ekran çizikleri oluyor tamam, peki şu an PC kasası kapalı sadece fişi prizde ve sadece monitör böyle On/Off tuşundan açtık çizikler bozukluk görülüyor.

Evet, diyebiliriz, garanti olsun derseniz görüntü kablosunu (DP) çıkarıp açın monitörü, yine çizik varsa %100 monitör sorunlu.

Tamam hocam dediğin şekilde de olsa anlaşıldı işte. Sadece elektirik fişi takılı halde deneme fikri bu yöntem halbuki en basit kolay olanıydı ilk günden bu aklımıza gelsetmiş keşke, öyle başka monitörde başka DP kabloda denemeyeceğim artık hiç gerek yok bence.

Monitörün sadece elektrik fişi takılı kasa kapalı, DP kablosunu kasa ekran kartından söktüm monitörün üzerinden on/off tuşundan açtım ve beklenen sonuç buyurun: İlk an ekrana çıkan Asus logosunun görünmesini bile engelleyen tam ekran renklenmesi çizgilenmeler sorunu aynen devam. O zaman DP kablosunda ekran kartında hiç bir sorun yok kesin ve net, bari buna şükür diyelim.

Ya gerçekten sinir olmamak imkansız, oyun monitörü olarak 27" (default OC olarak) 180Hz'de IPS diye bu monitörü çok özenerek araştırarak bilerek almıştım en az 4-5 yıl rahatız demiştim 2 yılda olana bakın. Demek ki el mecbur ya teknik servis yada yeni bir monitör yolu gözüktü bize çok zorlayacak beni çok of, en az 12 ay taksitle bari yapabilsek.

En yeni son Nvidia driver'ın yüklenmesi sonrası, Nvidia'nın kendi içindeki ekran kartı özelliklerinde NV ayarlar'da (yıllardır her zaman) "Veriyolu: PCIExpress 4.0" yazarken şimdi "Veriyolu: Bilinmeyen Veriyolu" yazması çok kafamı karıştırdı. Bu neden olabilir? Bir bilginiz varsa beklerim. DDU ile temiz yükleme yapsak bu durum çözülür mü acaba?.

Dosya Ekleri

• 20251017_081644.webp
    20251017_081644.webp
    5,8 MB · Görüntüleme: 42
Son düzenleme:
Monitörün sadece elektrik fişi takılı kasa kapalı, DP kablosunu kasa ekran kartından söktüm monitörün üzerinden on/off tuşundan açtım ve beklenen sonuç buyurun.

Monitörü yollamanız lazım, en azından sistemde sorun yok, bu iyi.

Kart boştayken veri yolu hızını 1.1'e kadar düşürür, güç tasarrufu, bu sebeple bilinmeyen veri yolu yazabilir, kartı yüke bindirdiğinizde orası yine 4.0 olacaktır.

IPS diye bu monitörü çok özenerek araştırarak bilerek almıştım.

Yüksek oranda şans işi.

Son düzenleme:
Monitörü yollamanız lazım, en azından sistemde sorun yok, bu iyi.

Kart boştayken veri yolu hızını 1.1'e kadar düşürür, güç tasarrufu, bu sebeple bilinmeyen veri yolu yazabilir, kartı yüke bindirdiğinizde orası yine 4.0 olacaktır.

Yüksek oranda şans işi.

Bir şekilde halletmeye çalışacağım, sistem ilk açılışta / kapanışta ekrana gelen ASUS logosu görünmeyecek şekilde o saçma bozulmalar oluyor 1-2 sn sonra ekran ortasına beliren "connect / no connect DisplayPort" yazısı normal düzgün çıkıyor, masaüstü geliyor oyunlarda falan hiç sorun yaşamıyorum.

İdare ettiği yere kadar böyle devam hocam, şu an böylesi bir montör masrafı yapmaya hiç hazırlıklı değilim çok zor olacak en azından 12 ay taksitle bulabilirsem yine 27"inc 180Hz (veya 144Hz) 1440p 2K IPS bir monitör almalıyım. Bu sefer ASUS ROG değil de "TUF gaming" monitör düşünüyorum yalnız bizim XG27acs ayarında teknik detaylarda pek monitör modeli yok, diğer markaları MSI Acer BenQ LG ViewSonic bilemiyorum ben hep ASUS kullandım.

Son olarak şu alta görsellerdeki duruma bir bilginiz var mı:
NVIDIA sistem özelliklerinde bizim ekran kartını her zaman "veriyolu: Pcıexpress X16 gen4 / PCI-e 4.0" gösterirdi şu son NVIDIA driver 581.57 sonrası böyle oldu "veriyolu: Bilinmeyen veriyolu" ne alaka? Yeni driver güncellemesini mi bekleyeyim yoksa DDU ile temiz kurulum mu yapayım belki düzelir bilemedim.

Diğer görüntü ise Windows 11 "msinfo32" sistem bilgisi / donanım / çakışmalar-paylaşım alanında ekran kartının yanında neden "Intel peg10 - 460D" diye bir şey var? Araştırdım Intel graphic driver ile alakalı diyor, benim Anakart'da işlemci'de kesinlikle dahili Intel graphic diye bir şey yok.

Dosya Ekleri

• +NV ayar veriyoluPCIE göstermiyor.webp
    +NV ayar veriyoluPCIE göstermiyor.webp
    261,8 KB · Görüntüleme: 54
  • +NV Monitör ekranında Msinfo çakışma.webp
    +NV Monitör ekranında Msinfo çakışma.webp
    17,1 KB · Görüntüleme: 39
  • +NV Monitör ekranında renkli çiziklenme.webp
    +NV Monitör ekranında renkli çiziklenme.webp
    467,5 KB · Görüntüleme: 46
Bir şekilde halletmeye çalışacağım, sistem ilk açılışta / kapanışta ekrana gelen ASUS logosu görünmeyecek şekilde o saçma bozulmalar oluyor 1-2 sn sonra ekran ortasına beliren "connect / no connect displayport" yazısı normal düzgün çıkıyor, masaüstü geliyor oyunlarda falan hiç sorun yaşamıyorum.
Servise neden göndermiyorsun? Monitör sinyal sorunu, senin yapabileceğin bir şey yok buna. Servisin de çözeceği şüpheli ama göndermeden bilemezsin.