yasarr

Üyecik
Recep Baltaş'ın incelemesini yaptığı ASUS XG32UCWMG OLED monitörün bir alt versiyonunu satın aldım. ASUS XG32UCWG normalde 4 ya da 8 saat kullanım sonrası manuel ya da otomatik piksel temizliği yapıyor ama ben piksel temizlemeyi manuel yapsam dahi temizlikten hemen sonra PC'yi kapattığımda tekrar piksel temizliği yapıyor. Otomatik PC sadece açıp kapatsam dahi her kapandığında piksel temizleme yapıyor. 100 saat kullanım sürem var, 100 kez piksel temizleme yapmış otomatik. Bu bir hata mı? Panelin ömrünü kısaltır diyorlar.

Bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Garanti süreci ile görüşmem gerekir mi? Ürünü alalı 2 ay oldu.

Piksel yenileme denilen ne kadar az olursa aslında o kadar iyi. Piksel yenilemenin amacı tüm piksellerdeki yıpranmayı eşitlemek.

Sistem en çok ısınan ve en az ısınan pikselleri seçiyor. En azından ısınan voltajları, en çok ısınanlarla eşitlemek için voltaj veriyor. Bu şekilde yanma durumunu minimize etmeye çalışıyor. Haliyle bu da ömründen yiyor. İlerleyen zamanlarda bu da bize piksellerin parlaklığında düşüş olarak yansıyor.

Monitörü her kapattığında yenileme olayı çok saçma. Saati sıfırlamama olayı daha da saçma. Driver'ları kontrol edin. Yazılımsal olarak çözülebilecek bir şey bu.

Piksel yenileme denilen ne kadar az olursa aslında o kadar iyi. Piksel yenilemenin amacı tum piksellerdeki yıpranmayı esitlemek.
Sistem en cok ısınan ve en az ısınan pikselleri seçiyor. En azından ısınan voltajlari, en cok isinanlarla esitlemek için voltaj veriyor. Bu şekilde yanma durumunu minimize etmeye çalışıyor. Haliyle bu da ömründen yiyor. İlerleyen zamanlarda bu da bize piksellerin parlaklığında düşüş olarak yansıyor.
Monitörü her kapattığında yenileme olayı cok saçma. Saati sifirlamama olayı daha da saçma. Driver lari kontrol edin. Yazılımsal olarak cozulebilecek bir şey bu.

Voltaj dengelediği doğru ancak bu piksellerde bir yorulmaya sebep olmuyor. 1. ve 2. nesil OLED'lerde dediğin doğru ancak 3. nesil QD OLED panellerde bu sorun ortadan kaldırıldı ve arkadaşın modelinde de böyle bir sorun yok. Diğer konuda ise driver'lar ile ilgili değil sorun, direkt yazılım içerisinde öyle ayarlı ASUS ROG'larda. Değiştiremiyorsun yani öyle bir ayar yok.

Yazılım ile çözülmesi için de ASUS'a bildirdik, ancak onlar çözer çünkü yeni güncelleme ile, daha önce ben bir sorunu belirtip yeni güncelleme ile düzelttirmiştim. Bakalım bekleyip göreceğiz. :giggle:

Son düzenleme:
Rica ederim ne demek.

Bende ASUS'a mail attım şimdi hem sizin hem benim monitörümde böyle olduğunu belirttim bakalım nasıl dönüş yapacaklar, yaptıkları dönüşe göre bende bilgi aktarırım size buradan.
Çok teşekkür ederim, yapay zekaya sorduğumda donanımsal arıza olabilir dedi, bakalım.
Bu monitöre özel birşey mi diyecegim ama cok saçma. Asus rog gibi bir seride bence bir sorun var burada. Bence bir servisiyle görüşsün.
Ben de evnia vsr 16 saatte 1 temizleme yapıyor. 16. Saatte monitor hala aktif ise 24. Saate kadar uyarı veriyor. 24. Saat sonunda zorla temizlik yapıyor. Eger 15. Saatte ben manuel temizlersem saat sifirlaniyor.

Piksel yenileme denilen ne kadar az olursa aslında o kadar iyi. Piksel yenilemenin amacı tum piksellerdeki yıpranmayı esitlemek.
Sistem en cok ısınan ve en az ısınan pikselleri seçiyor. En azından ısınan voltajlari, en cok isinanlarla esitlemek için voltaj veriyor. Bu şekilde yanma durumunu minimize etmeye çalışıyor. Haliyle bu da ömründen yiyor. İlerleyen zamanlarda bu da bize piksellerin parlaklığında düşüş olarak yansıyor.
Monitörü her kapattığında yenileme olayı cok saçma. Saati sifirlamama olayı daha da saçma. Driver lari kontrol edin. Yazılımsal olarak cozulebilecek birsey bu
Normal şartlarda monitörün piksel temizleme süresini bilip ona göre temizleme yapması gerek; otomatik veya manuel. Bilgisayarda yeni piksel temizliği yapılmasına rağmen 10 dakika isim olduğu için PC'yi açıyorum, kapatıyorum ve bakıyorum ki 1 saat ara bile olmadan 2 kez temizleme yapmış. Normalde sağlıklı olan 4-8 kullanım sonrası otomatik veya manuel yapmak. Ama bende tam tersi; PC 10 dakika, 5 dakika bile açsam kapatsam ekran kapandığı gibi temizleme yapıyor.

Bu da dediğiniz gibi tahminimce panelin ömrünü kısaltır. ASUS desteği aradım, bir şey olmaz dediler ama pek önemsenmedi. Çünkü bu büyük bir sorun; 100 saat kullanımda 20-30 en fazla temizlik yapması lazım iken bende 100 saatte 100 kez temizleme yapmış. Yazılımsal diye düşünüyorum, en son sürüm kurulu bu arada.

Çok teşekkür ederim, yapay zekaya sorduğumda donanımsal arıza olabilir dedi, bakalım.

Normal şartlarda monitörün piksel temizleme süresini bilip ona göre temizleme yapması gerek; otomatik veya manuel. Bilgisayarda yeni piksel temizliği yapılmasına rağmen 10 dakika isim olduğu için PC'yi açıyorum, kapatıyorum ve bakıyorum ki 1 saat ara bile olmadan 2 kez temizleme yapmış. Normalde sağlıklı olan 4-8 kullanım sonrası otomatik veya manuel yapmak. Ama bende tam tersi; PC 10 dakika, 5 dakika bile açsam kapatsam ekran kapandığı gibi temizleme yapıyor.

Bu da dediğiniz gibi tahminimce panelin ömrünü kısaltır. ASUS desteği aradım, bir şey olmaz dediler ama pek önemsenmedi. Çünkü bu büyük bir sorun; 100 saat kullanımda 20-30 en fazla temizlik yapması lazım iken bende 100 saatte 100 kez temizleme yapmış. Yazılımsal diye düşünüyorum, en son sürüm kurulu bu arada.

Panel ömrü konusunda için rahat olsun, piksel temizleme yüzünden panel ömrü azalma vs. gibi sorunlar 3. nesil OLED panellerde sonra tamamen giderildi; QD OLED ve sendeki gibi WOLED panellerde o sorun artık oluşmuyor.

Ama aynen sen kısa süreli aç kapaları çok yapıyorsan, sende fazla piksel temizleme görülecek doğal olarak ve zaman sıfırlaması senin için olması gereken bir şey. Onu da söyledik, bakalım ne yapacaklar. Ama dediğim gibi için rahat olsun piksel temizleme ile sendeki panelin ömrü kısalmaz ya da bir soruna neden olmaz.

Panel ömrü konusunda için rahat olsun, piksel temizleme yüzünden panel ömrü azalma vs. gibi sorunlar 3. nesil OLED panellerde sonra tamamen giderildi; QD OLED ve sendeki gibi WOLED panellerde o sorun artık oluşmuyor.

Ama aynen sen kısa süreli aç kapaları çok yapıyorsan, sende fazla piksel temizleme görülecek doğal olarak ve zaman sıfırlaması senin için olması gereken bir şey. Onu da söyledik, bakalım ne yapacaklar. Ama dediğim gibi için rahat olsun piksel temizleme ile sendeki panelin ömrü kısalmaz ya da bir soruna ned

Ama aynen sen kısa süreli aç kapaları çok yapıyorsan, sende fazla piksel temizleme görülecek doğal olarak ve zaman sıfırlaması senin için olması gereken bir şey. Onu da söyledik, bakalım ne yapacaklar. Ama dediğim gibi için rahat olsun piksel temizleme ile sendeki panelin ömrü kısalmaz ya da bir soruna neden olmaz.
Umarım bakalım güncelleme ile duzelebilecek bir durum gibi