Makaleler
1
Bu monitörde ayarlar hakkında sormak istediğim bir şey var. Örneğin "Uniform Brightness" seçeneği açık olmalı mı? Renk mode sRGB mi yoksa Wide Gamut mu olmalı? HDR konusunu hiç bilmiyorum. OLED kullanıcılarına soruyorum oyunları HDR açıp mı oynuyorsunuz yoksa gerek yok mu diyorsunuz? Ek olarak HDR'da parlaklık ayarı yapılabiliyor mu? HDR açınca elimdeki mevcut IPS monitörde parlaklık ayarı yapamıyorum.

Bunlar dışında zaten bütün OLED Care seçeneklerini açacağım ve hassas davranacağım. Sadece YouTube, oyun ve Techolay'da takılıyorum arada da Twitter'da.

OLED kullanıcılarının tavsiyelerini ve önerilerini bekliyorum. @Neareine @2254'nin OLED kullandıklarını zaten biliyorum, o yüzden sizleri etiketledim. Deneyimlerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

XG27UCDMG mi aldınız hocam hayırlı olsun XG32UCWMG bekleseydiniz keşke :)
Aldım hocam, evet, teşekkür ederim. :) Alma nedenim çıkacağı fiyatı bilmiyoruz ve açıksa dual mod vs. olduğu ben 55k'dan aşağı geleceğini sanmıyorum o cihazın. Bir de düşündüm ki 4. nesil QD-OLED panel daha mantıklı. WOLEDlerin üzerine QD-OLED kadar düşülmüyor bir de benim odam o kadar ışık almıyor yani ışık konusunu halledebilirim ve 27" istedim. Şuan 32" kullanıyorum bazen çok işime yarasa da 27" daha iyi olacak gibi geldi. Kısacası durumlar böyle gelişti hocam bir de ben sitelerden alamıyorum taksit vermiyor. Hepsiburada PremiumWorldCard var bende yüksek limitli ve çoğu üründe vade farksız 9 taksit sunuyor. O yüzden XG32 geldiğinde Hepsiburada'ya gelir mi? gelirse kaçtan gelir? Çünkü mesela ben 44k'ya satın aldım İncehesap satıcısından Hepsiburada üzerinden ama BetaPlus (gaming.gen.tr) 48.8K dan koymuş monitörü mesela. Zaten en büyük indirimde de 43k ya da 42k ya düşmüştü, o yüzden fiyatı ve taksit cazip gelince yaptım bir delilik :D

Buradaki ayarları deneyebilirsin, kesin en iyi sonucu alırsın diye bir şey yok, üniteden üniteye sonuçlar değişebilir. Çünkü her ünite fabrikadan aynı şekilde çıkmıyor.

Monitörde de önereceğim ilk şey özelleştirilebilir ön ayar modunu kullanman yönünde olur. Yani LCD veya OLED fark etmez renk ayarlarını kendin ayarlarsan daha iyi olur. Mesela Dell de Custom color modu var, bu mod da tüm ayarları değiştirebiliyorsun. Gain, saturation vs ayar çekmene imkan sağlıyor. Aynısının Asus içinde geçerli olduğuna %99 eminim. Benim monitör stok ayarlarda fazla kırmızımsı ve yeşilimsi gösteriyordu. Bu da insan teninde özellikle belirgin bir kırmızımsı görüntüye sebep oluyordu.

Benim monitör %100 red yerine %97 red, %100 green yerine %98 green ve %100 blue olarak ayarlı. Saturation kısmından da red'i %50 yerine %49 kullanıyorum. Sende deneme yanılma yoluyla en iyi ayarları ünitende bulmalısın. Parlaklığı ortam ışık koşullarına ve göz zevkine göre ayarlayabilirsin. Kontrast ayarını da Rtings'de bulunan makaleye göre veya attığım linkteki teste göre ayarlayabilirsin. Ayrıca makalede nasıl kalibre edeceğin konusunda da fikir veriliyor.

Ayrıca black level performansını da kontrol et. İlk kareler bile ayırt edilebilir olmalı; fakat koyu renkte olması daha iyi olur. Dengeyi tutturmanız lazım.

Uniform Brightness ayarı yanmayı engellemek için, nasıl rahat ediyorsan öyle kullan.

Son düzenleme:
@2254 dediklerinize elime kağıt kalem alıp çalışacağım, sağolun hocam.

OLED yanmasını engellemek için açık olması mı gerekiyor? Hangisi panel sağlığı için iyi ise onu yapayım.

İkinci sorum da HDR meselesi. Çok kafamı karıştırıyor. Şimdi mesela Windows'ta HDR açtığımızda sadece oyunda çalışsın gibi bir seçenek yok ve Chrome da gezinirken açık olmasını istemiyorum mesela. Bu yüzden HDR'da parlaklık ayarı yapılabiliyor mu aynı SDR içerikte istersek yüzde 20 ya da yüzde 100 yapabildiğimiz gibi?

Son düzenleme:
OLED yanmasını engellemek için açık olması mı gerekiyor? Hangisi panel sağlığı için iyi ise onu yapayım.

Parlaklığı kısıtladığı için pratikte yanmayı önlemek adına işe yarayabilir. Ha bu ne kadar mantıklı tartışılır, zaten OLED'ler parlaklık açısından pek iyi sayılmaz. Bir de kısıtlamak hoş olmuyor, başka bulacak çözüm mü kalmadı diyeceğim ama anlaşılan kalmamış ki yapıyorlar.

Parlaklığı kısıtladığı için pratikte yanmayı önlemek adına işe yarayabilir. Ha bu ne kadar mantıklı tartışılır, zaten OLED'ler parlaklık açısından pek iyi sayılmaz. Bir de kısıtlamak hoş olmuyor, başka bulacak çözüm mü kalmadı diyeceğim ama anlaşılan kalmamış ki yapıyorlar.
Hocam peki siz HDR açık mı oynuyorsunuz oyunu yoksa kapalı şekilde mi? bu konuda tavsiyeniz nedir? lcd panel olduğu için HDR görüntüyü sevmediğimden IPS te kapalı tutuyordum.

Hocam peki siz HDR açık mı oynuyorsunuz oyunu yoksa kapalı şekilde mi? Bu konuda tavsiyeniz nedir? LCD panel olduğu için HDR görüntüyü sevmediğimden IPS'te kapalı tutuyordum.

HDR kapalı kullanıyorum genelde. HDR açınca Black level testinde olduğu gibi koyu renkler çok fazla açılıyor, sanki gammayı 2.2 yerine 2.0 kullanmışım gibi oluyor. Gamma ne diyecek olursanız direkt açıklamasını paylaşıyorum:

Monitörünüzün gama değeri, piksellerinizin her parlaklık seviyesindeki parlaklığını %0-100 arasında gösterir. Daha düşük gama, gölgelerin daha parlak görünmesini sağlar ve daha düz, soluk bir görüntüye neden olabilir; bu da daha parlak vurguların görülmesini zorlaştırır. Daha yüksek gama ise gölgelerdeki ayrıntıları görmeyi zorlaştırabilir. Bazı monitörler, görüntü kalitesini tercihinize göre ayarlamanıza olanak tanıyan farklı gama modları sunar. Ancak sRGB renk uzayı standardı 2, 2'dir.
Gama, siyahlar, gölgeler ve orta tonlar gibi koyu alanların ve vurguların görünümünü etkilediği için önemlidir. Düşük gama değerine sahip monitörler, ayrıntıları çeşitli noktalarda ezebilir veya silikleştirerek tüm görüntünün düz ve donuk görünmesine neden olabilir? Doğru gama değeri, daha fazla derinlik, gerçekçilik ve daha üç boyutlu bir görüntü sağlar.

Windows'ta bu değer 2.2, eğer bundan düşük olursa koyu olması gereken yerler açık gri, fazla yüksek olursa açık gri tonlarını bile koyu yapar, bu da görüntüdeki detayları kaçırmanıza sebep olur. Mesela sakal siyaha yakın gri gözüküyorsa ve gamma düşükse direkt gri gözükebilir, veya fazla yüksekse simsiyah gözüktüğü için sakaldaki detayları göremezsiniz. Sallıyorum kepek var bunu göremezsiniz. İki türlüsü de kötü oluyor yani.
2.2 gamma:

Desktop Screenshot 2025.08.18 - 00.55.25.89.webp

Düşük gamma:

Desktop Screenshot 2025.08.18 - 00.55.28.06.webp

Yüksek gamma:

Desktop Screenshot 2025.08.18 - 00.55.29.21.webp

Sorunuzun cevabına dönecek olursak dediğim gibi HDR'ı bir türlü tutturamadım bende. Bazen daha iyi oluyor bazen daha kötü oluyor gibi. Bu yüzden genelde kapalı tutuyorum. Ayrıca HDR açınca sanki görüntüdeki kontrast düşüyor gibi. Windows'un HDR'ı berbat çalıştığından mıdır yoksa başka bir şeyden midir bilmiyorum. Beğenirseniz kullanın. :)

Bunu indirip HDR için ayar çekebilirsin:

@2254 hocam detaylı cevap veriyorsunuz, sizi yordum. Gerçekten teşekkür ediyorum tekrar tekrar. Monitör en kötü olduğum alan çünkü çok umursamadım eskiden beri. Monitör haricinde her konuda iyiyimdir ama monitörü okusamda bana garip geliyor. :D Ben de kapalı kullanacağım gibi LCD de olduğu gibi. O attığınız videoyu izledim oradaki görüntü bana iyi geldi, OLED olarak görmek için telefondan izledim. Birebir aynısını yapacağım sadece oradaki arkadaş parlaklığı 60da kullanıyor ben 50de kullanırım çünkü zaten gözlerim parlaklığa karşı hassas.

Bir de her yerden bir şey çıkıyor. ASUS ta firmware güncellerken indirip bilgisayara bağlanınca güncelleniyor ama monitors unboxed a bir yorumda birisi usb den güncelleyin black screen oldu felan demiş ama Recep Baltaş XG27AQDMG modelini USBsiz güncelledi bir sıkıntı yaşamadı. Böyle ufak şeyler de kafasına takılıyor insanın, black screen olurda bir sıkıntı yaşarsam vs. diye.

@2254 hocam detaylı cevap veriyorsunuz, sizi yordum. Gerçekten teşekkür ediyorum tekrar tekrar. Monitör en kötü olduğum alan çünkü çok umursamadım eskiden beri. Monitör haricinde her konuda iyiyimdir ama monitörü okusamda bana garip geliyor. :D ben de kapalı kullanacağım gibi LCD de olduğu gibi. O attığınız videoyu izledim oradaki görüntü bana iyi geldi, OLED olarak görmek için telefondan izledim. Birebir aynısını yapacağım sadece oradaki arkadaş parlaklığı 60'da kullanıyor ben 50'de kullanırım çünkü zaten gözlerim parlaklığa karşı hassas.

Bir de her yerden bir şey çıkıyor. ASUS'ta Firmware güncellerken indirip bilgisayara bağlanınca güncelleniyor ama monitors unboxed a bir yorumda birisi USB'den güncelleyin Black screen oldu falan demiş ama Recep Baltaş XG27AQDMg modelini USB'siz güncelledi bir sıkıntı yaşamadı. Böyle ufak şeyler de kafasına takılıyor insanın, Black screen olurda bir sıkıntı yaşarsam vs. diye.

Telefondan izlemekle monitörden izlemek aynı olmuyor. Ayrıca dediğim gibi üniteden üniteye görüntü kısmı değişebilir. En iyi sonucu elinizdeki modele göre yapmanız lazım. Deneme yanılma yolu en iyisi. Mesela AW2725DF de 3 farklı incelemeye baktım, 3 farklı incelemenin de renk ayarları birbirine yakındı. Mesela ikisi red için %98, diğeri %99 yapmış. Benim ünitede ise bana göre %97 en ideali oldu. Green için ikisi 98, bir tanesi ise 99 girmiş. Bende 98 en iyisi oldu. Blue için ikisi 100, bir tanesi 99 girmiş. Bende 100 en ideali oldu. Üç incelemeylede benzer ayarlar girdim fakat birebir aynısını olmadı yani. Tabii onlar ölçüm cihazı kullanırken ben kendi gözümle yapmaya çalıştım. :D

Firmware için bir şey diyemeyeceğim, o konuda bilgim yok. Benim ünitede kablo çıkıyor, onunla kendim yapmıştım. Kablosuz güncelleme benim bildiğim Dell de olmuyor. ASUS'ta olabilir.