Telefondan izlemekle monitörden izlemek aynı olmuyor. Ayrıca dediğim gibi üniteden üniteye görüntü kısmı değişebilir. En iyi sonucu elinizdeki modele göre yapmanız lazım. Deneme yanılma yolu en iyisi. Mesela AW2725DF de 3 farklı incelemeye baktım, 3 incelemedeki girilen değerlerde birbirine yakındı. Mesela ikisi red için %98, diğeri %99 yapmış. Benim ünitede ise bana göre %97 en ideali oldu. Green için ikisi 98, bir tanesi ise 99 girmiş. Bende 98 en iyisi oldu. Blue için ikisi 100, bir tanesi 99 girmiş. Bende 100 en ideali oldu. Üç incelemeyede benzer ayarlar fakat birebir aynısını olmadı yani. Tabii onlar ölçüm cihazı kullanırken ben kendi gözümle yapmaya çalıştım. :D

Firmware için bir şey diyemeyeceğim, o konuda bilgim yok. Benim ünitede kablo çıkıyor, onunla kendim yapmıştım. Kablosuz güncelleme benim bildiğim Dell de olmuyor. ASUS'ta olabilir.
Sizin açtığınız konuyu hatırlıyorum IPS vs OLED olarak, epey çektirmiş size 😄Artık deneyip bakacağım ben de hocam bakalım ayarları. Şu attığınız videodaki ayarlar iyi zaten. Tek fark ben bütün korumaları açacağım ve her gün piksel temizleme yaparım oyun oynadığım günler.

Firmware olarak usb ye atıp monitör tuşuna 5-6 saniye basılı tutunca oluyormuş, ancak ben de içinden çıkan kablo ile yaparım büyük ihtimalle. Kafamda oturdu bazı şeyler RTINGS makalesine göz attım ancak fabrikasyon kalibrasyonu zaten iyimiş PG27UCDM kadar olmasadsz

Sizin açtığınız konuyu hatırlıyorum IPS vs OLED olarak, epey çektirmiş size 😄Artık deneyip bakacağım ben de hocam bakalım ayarları. Şu attığınız videodaki ayarlar iyi zaten. Tek fark ben bütün korumaları açacağım ve her gün piksel temizleme yaparım oyun oynadığım günler.

Firmware olarak usb ye atıp monitör tuşuna 5-6 saniye basılı tutunca oluyormuş, ancak ben de içinden çıkan kablo ile yaparım büyük ihtimalle. Kafamda oturdu bazı şeyler RTINGS makalesine göz attım ancak fabrikasyon kalibrasyonu zaten iyimiş PG27UCDM kadar olmasadsz
Aradaki farkı göstermek çok zor, fotoğrafta renkler değişiyor. Renk doğruluğu olarak iyilerde bazı yerlerde ayar çekince cidden çok fazla fark ettiriyor. Özellikle video izlerken fark ediyorsunuz. İnsan teni kırmızımsı, sarımsı vs gözükebiliyor. Renk sıcaklığını ayarlamak bu sorunu çözüyor. Her zaman göze batmaz fakat bu durumu fark ettiğinizde rahatsız ediyor. Keşke fotoğrafta yanlış gözükmese de gösterebilsem.

Aradaki farkı göstermek çok zor, fotoğrafta renkler değişiyor. Renk doğruluğu olarak iyilerde bazı yerlerde ayar çekince cidden çok fazla fark ettiriyor. Özellikle video izlerken fark ediyorsunuz. İnsan teni kırmızımsı, sarımsı vs gözükebiliyor. Renk sıcaklığını ayarlamak bu sorunu çözüyor. Her zaman göze batmaz fakat bu durumu fark ettiğinizde rahatsız ediyor. Keşke fotoğrafta yanlış gözükmese de gösterebilsem.
Yani hocam tabii sizin ne yaptığınızı bilmiyorum ama benim içerik üretmek, yazılımla vs. işim yok. Sadece işim gereği word, excell ve pdflerle haftada 4-5 saat çalışıyorum o kadar. Bundan dolayı gözüme hoş duran, çok yeşilimsi veya kırmızımsı olmayan ortalama bir ayar zaten bana yetecektir.

Yani hocam tabii sizin ne yaptığınızı bilmiyorum ama benim içerik üretmek, yazılımla vs. işim yok. Sadece işim gereği word, excell ve pdflerle haftada 4-5 saat çalışıyorum o kadar. Bundan dolayı gözüme hoş duran, çok yeşilimsi veya kırmızımsı olmayan ortalama bir ayar zaten bana yetecektir.
Aradaki farkı anlayacak kadar araştırma yaparsanız veya birisi size aradaki farkı gösterirse o zaman rahatsız eder. En iyi deneyimi almanız açısından bir şansınızı deneyin, zaten olmazsa default veya videodaki ayarları kullanıp geçersiniz. Ama olurda göz zevkinize göre bir ayar çekebilirseniz hepsinden iyi deneyim elde edebilirsiniz.

Aradaki farkı anlayacak kadar araştırma yaparsanız veya birisi size aradaki farkı gösterirse o zaman rahatsız eder. En iyi deneyimi almanız açısından bir şansınızı deneyin, zaten olmazsa default veya videodaki ayarları kullanıp geçersiniz. Ama olurda göz zevkinize göre bir ayar çekebilirseniz hepsinden iyi deneyim elde edebilirsiniz.
Aynen öyle hocam. Bakalım bir elimde zaten 32" 1440p kaliteli bir IPS monitör de var. Masaya sığdırabilirsem yan yana koyup bir kıyaslayıp burada konu açarım yine ancak mağazada gördüğüm G80SD teşhir ürününe 10dk bakmam OLED almama yetti. İnanılmaz bir netlik ve canlılık görmüştüm.

Aynen öyle hocam. Bakalım bir elimde zaten 32" 1440p kaliteli bir IPS monitör de var. Masaya sığdırabilirsem yan yana koyup bir kıyaslayıp burada konu açarım yine ancak mağazada gördüğüm G80SD teşhir ürününe 10dk bakmam OLED almama yetti. İnanılmaz bir netlik ve canlılık görmüştüm.
Fotoğrafta aşırı kırmızı gözüküyor fakat kıyas açısından paylaşıyorum. Aradaki fark normalde çok daha fazla fakat kameradan kaynaklı.

Stok ayarlar:
IMG_4091.webp

Ayar yapılı:
IMG_4089.webp

Fotoğrafta aşırı kırmızı gözüküyor fakat kıyas açısından paylaşıyorum. Aradaki fark normalde çok daha fazla fakat kameradan kaynaklı.

Stok ayarlar:
Eki Görüntüle 174855
Ayar yapılı:
Eki Görüntüle 174856
IPS panelden bakıp, fotoğraf olmasına rağmen farkı ben hissedebildim. Anlıyorum, yani tabii ayar yapılmalı zaten kalibrasyon cihazı vs. değil OSD den üç beş ayarla olacak şeyler, deneyerek görerek olur bir şekilde hocam.

Öncelikle hayırlı olsun. Güzel günlerde kullanmanı diliyorum.

Arkadaşlar zaten birçok ince detayı yazmış etmiş. Ek olarak sorduğun HDR, düzgün parlaklık, güncelleme falan, ben bunları kısaca bahsedeyim.

HDR kapalı kullanıyorum. Oyundan oyuna, filmden filme değişiyor. Bazen açıkken güzel oluyor bazen kapalıyken. HDR kötü anlamına da gelmiyor bu kesinlikle.

Ben monitörü standart günlük kullanımımda "kullanıcı" ayar moduna çekiyorum. Parlaklık %50, düzgün parlaklık açık şekilde ayarlıyorum. Bir oyuna girersem veya film izleyecek olursam hemen modunu değiştiriyorum. Sinema veya RTS/RPG gibi modlara alıyorum. Bunların içinde ayarları da istediğin gibi değiştirebiliyorsun ve profil sürekli öyle kalıyor. Bu modlarda kullanıyorken parlaklık %90 veya %100 oluyor. Düzgün parlaklık ise kapalı.
Ben mesela sRGB veya DCI-P3 yerine, geniş gam seçili olarak kullanıyorum. Birkaç kere değiştirip denedim ama çok fazla gözle bir şey anlamadım. Sanki sadece bir şeyler izlerken bir tık daha iyi yönde fark yaratıyor ama diğerleri de rahatsız etmiyordu beni.

RTINGS'deki renk profilini indirip kullanıyorum.

OLED yanma önleme için tüm korumalar da aktif. Otomatik piksel temizleme hatırlatıcısı 8 saatte bir ayarlı. (ben şahsen izin günlerimde sürekli saatlerce bilgisayar başında oyun oynayan biriyim. Ocak ayından beri sorunsuz kullanıyorum.) Ekran koruyucudaki tüm ayarlar açık. Ekran taşıma açık. Logo oto parlaklık açık. Kısaca koruma ile ilgili bütün ayarlarım açık. Bugüne kadar 278 kere piksel temizleme yapmış monitör :)

Günlük standart bir kullanıcı olarak, tüm monitör tiplerini kullandım. OLED kullanmaya başlayınca bambaşka bir kaliteymiş dedim. Ayrıca OLED görüntü kalitesi vs için asla kötü diyemem. Çünkü benim elimde herhangi bir ölçüm ile ilgili cihaz vs yok. En iyi görsel vs için tutup kendim ayar yapamam. Ancak rehberlerden, incelemelerden tavsiye alarak monitör ayarlarımı değiştirebilirim. Bunu da zaten birçok yerde bulabiliyoruz. Geriye kalan şeylerde işte kişisel ayarlar ve göz zevki tamamen.

Monitör güncellemeyi ben yapamadım mesela. Monitördeki güncelleme için ayrılmış USB yerine takıyorum ama program yükleme esnasında yarıda kesiliyordu hep. Güncelleme kablosu olan farklı kablo ile bağlıyorum yine program yarıda kesiliyordu. Reddit'te ve ASUS forumda, bilgisayara bağlı olan tüm USB'leri çıkarmayı önermiş bazı kullanıcılar. Bende böyle yaptım ve güncelleme oldu. :)

Sormak istediğin bir şey olursa buradayım, bazen geç cevap veriyorum kusura bakmayın lütfen. Havacılıkta çalıştığım için çok yoğun oluyorum.

Öncelikle hayırlı olsun. Güzel günlerde kullanmanı diliyorum.

Arkadaşlar zaten birçok ince detayı yazmış etmiş. Ek olarak sorduğun HDR, düzgün parlaklık, güncelleme falan, ben bunları kısaca bahsedeyim.

HDR kapalı kullanıyorum. Oyundan oyuna, filmden filme değişiyor. Bazen açıkken güzel oluyor bazen kapalıyken. HDR kötü anlamına da gelmiyor bu kesinlikle.

Ben monitörü standart günlük kullanımımda "kullanıcı" ayar moduna çekiyorum. Parlaklık %50, düzgün parlaklık açık şekilde ayarlıyorum. Bir oyuna girersem veya film izleyecek olursam hemen modunu değiştiriyorum. Sinema veya RTS/RPG gibi modlara alıyorum. Bunların içinde ayarları da istediğin gibi değiştirebiliyorsun ve profil sürekli öyle kalıyor. Bu modlarda kullanıyorken parlaklık %90 veya %100 oluyor. Düzgün parlaklık ise kapalı.
Ben mesela sRGB veya DCI-P3 yerine, geniş gam seçili olarak kullanıyorum. Birkaç kere değiştirip denedim ama çok fazla gözle bir şey anlamadım. Sanki sadece bir şeyler izlerken bir tık daha iyi yönde fark yaratıyor ama diğerleri de rahatsız etmiyordu beni.

RTINGS'deki renk profilini indirip kullanıyorum.

OLED yanma önleme için tüm korumalar da aktif. Otomatik piksel temizleme hatırlatıcısı 8 saatte bir ayarlı. (ben şahsen izin günlerimde sürekli saatlerce bilgisayar başında oyun oynayan biriyim. Ocak ayından beri sorunsuz kullanıyorum.) Ekran koruyucudaki tüm ayarlar açık. Ekran taşıma açık. Logo oto parlaklık açık. Kısaca koruma ile ilgili bütün ayarlarım açık. Bugüne kadar 278 kere piksel temizleme yapmış monitör :)

Günlük standart bir kullanıcı olarak, tüm monitör tiplerini kullandım. OLED kullanmaya başlayınca bambaşka bir kaliteymiş dedim. Ayrıca OLED görüntü kalitesi vs için asla kötü diyemem. Çünkü benim elimde herhangi bir ölçüm ile ilgili cihaz vs yok. En iyi görsel vs için tutup kendim ayar yapamam. Ancak rehberlerden, incelemelerden tavsiye alarak monitör ayarlarımı değiştirebilirim. Bunu da zaten birçok yerde bulabiliyoruz. Geriye kalan şeylerde işte kişisel ayarlar ve göz zevki tamamen.

Monitör güncellemeyi ben yapamadım mesela. Monitördeki güncelleme için ayrılmış USB yerine takıyorum ama program yükleme esnasında yarıda kesiliyordu hep. Güncelleme kablosu olan farklı kablo ile bağlıyorum yine program yarıda kesiliyordu. Reddit'te ve ASUS forumda, bilgisayara bağlı olan tüm USB'leri çıkarmayı önermiş bazı kullanıcılar. Bende böyle yaptım ve güncelleme oldu. :)

Sormak istediğin bir şey olursa buradayım, bazen geç cevap veriyorum kusura bakmayın lütfen. Havacılıkta çalıştığım için çok yoğun oluyorum.
Cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Düzgün parlaklık dediğiniz 'Uniform Brightness' oluyor sanırım değil mi hocam? Bu uniform brightness'ı açınca parlaklık ayarı manuel olarak yapılamıyor mu acaba?

O zaman firmware güncellerken tüm USBleri çıkartıp kablo ile güncelleyeyim. Zaten fabrikasyon kalibrasyonunun iyi olduğunu söylemişti Monitors Unboxed kanalı ama yine göz zevkime göre yapacağım hocam.

Piksel yenilemeyi de mesela, 6 saat oynadım diyelim kapatmadan önce bir yapıp kapatsam daha iyi olur değil mi?

Ben de bütün korumaları vs. her şeyi açacağım. Bir de benim monitörde neo-proximity sensörü var, PC başından kalkınca belirli bir saniye sonra kendisi kapatıyor ekranı ve oturunca tekrar açıyormuş. :D

Ben mevcut monitörümde ICC profili indirmiştim ama yeni monitöre ICC indirmeyeceğim çünkü zaten premium ürün olduğu için açıkçası çok kalibrasyona ihtiyaç olduğunu düşünmüyor, basit Red Blue ve Green dengesi hariç.

Bir de Shadow Boost olayını soracaktım, shadow boost nedir ve siz nasıl kullanıyorsunuz?

Cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Düzgün parlaklık dediğiniz 'uniform brightness' oluyor sanırım değil mi hocam? Bu uniform Brightness'ı açınca parlaklık ayarı manuel olarak yapılamıyor mu acaba?

O zaman Firmware güncellerken tüm usbleri çıkartıp kablo ile güncelleyeyim. Zaten fabrikasyon kalibrasyonunun iyi olduğunu söylemişti monitors unboxed kanalı ama yine göz zevkime göre yapacağım hocam.

Piksel yenilemeyi de mesela, 6 saat oynadım diyelim kapatmadan önce bir yapıp kapatsam daha iyi olur değil mi?

Ben de bütün korumaları vs. her şeyi açacağım. Bir de benim monitörde Neo-proximity sensörü var, PC başından kalkınca belirli bir saniye sonra kendisi kapatıyor ekranı ve oturunca tekrar açıyormuş. :D

Ben mevcut monitörümde ICC profili indirmiştim ama yeni monitöre ICC indirmeyeceğim çünkü zaten premium ürün olduğu için açıkçası çok kalibrasyona ihtiyaç olduğunu düşünmüyor, basit red blue ve Green dengesi hariç.

Bir de Shadow Boost olayını soracaktım, Shadow Boost nedir ve siz nasıl kullanıyorsunuz?

Doğru uniform brightnness. Onu açınca parlaklık ayarı yapabiliyorsun. Herhangi bir ayarı kilitlemiyor. Sanırım sadece parlaması gereken yerlerin daha az patlayarak görüntüdeki olası bozulmanın önüne geçiyor. Tabii biraz tepe parlaklığını da kısıyor bu yüzden.
Diyelim ki bulutlara bakıyorsun bir oyunda, bir yıldırım çakıyor. Düzgün parlaklık kapalıyken inanılmaz bir renk parlaklığı olur o yıldırımın izinde. Düzgün parlaklık açıkken bu daha düşük seviyede olur. Ben bir şey yapmıyorken kullanıcı modunda kullandığım için açık kullanıyorum. Oyun veya filmde zaten profil değiştirdiğim için düzgün parlaklıkta kapalı kalıyor.

Piksel temizleme zaten monitörü kapattığında kendisi otomatik çalışıyor. Yani sen kapatmadan önce piksel temizleme yapmana ihtiyaç yok.

Hareket sensörü (Neo-proximity) bende de var ve kullanmıyorum :D bazen sabit oturuyorum ve ben yokmuşçasına hemen ekranı karartıyor :) bu yüzden onu kapalı kullanıyorum. Sen o ayarı test edip kullanabilirsin. Belki sende daha düzgün çalışıyordur.

ICC profili için bir şey diyemem benim de ürün tepe modellerden olan PG32UCDP modeli. Ben şahsen kullanıyorum.

Shadow Boost siyah alanlardaki olası objelerin, varlıkların vs algılayıp karanlığını aydınlatıyor açıyor. Ben çok sevmedim. Hiç açmıyorum. Mesela korku oyununda çukura düştüm, karanlık kalsın ya niye aydınlatıyorsun ki ben direk görmek istemiyorum korkayım :D elimde fener var, mum var ama ben Shadow Boost açınca her yeri görüyorum. O yüzden sevmedim ve kapalı kullanıyorum.

Bir de aklıma gelen bir şey daha var. OLED titreşim önleyici. Ben bu ayarı çok anlamadım. HDMI ile kullanırsan bu ayar açılmıyor ve kullanılamıyor. HDMI bağlantısında gördüğüm diğer tek fark görüntü ayarlarında renk derinliği 12-bit olarak bir seçenek çıkıyor. Bizim monitörler zaten gerçek 10bit ve 12bit için gerek yok diye düşünüyorum. DisplayPort bağladığımda zaten bu 10bit görünüyor sadece. Ama OLED titreşim önleyici DP kablosu bağlıyken çalışıyor. Nasıl çalıştığını da çok anlamadım. Araştırmama rağmen anlamadım. Palworld oynuyorum mesela, titreşim önleyici yüksek ayarlarda ve oyun FPS'im 120'lerde geziyor. Birden ekran siyah oluyor ve alt-tab attığımda hemen görüntü geliyor. Titreşim önleyiciyi orta düzeye çektiğimde ise hiçbir sorun olmuyor. Ben bunu açmam gerekiyor mu veya kapalı tutsam farkı olur mu hiç anlamadım. :D