Çözüldü ASUS Router ve Mesh Sistem Oluşturma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Most_wanted

Gelişen
Herkes merhaba,

Yeni taşındığım evde Türk Telekom 1000 Mbps internet paketi kullanmaya başladım ve modemi değiştirmek istiyorum. (Recep beyin videoda önerisi sayesinde)

Evin altyapısında modemin bulunduğu noktadan yatak odasına ve salona Ethernet kablosu ile erişim sağlanabiliyor. Ancak ben oyun odasına koridorlarda kablo geçmeden 2 tane masaüstü bilgisayara oyunlarda performans düşüşü sağlanmayacak bir sistem kurmak istiyorum. Bunun için de bir mesh sistemi kurmam gerektiğini öğrendim. ASUS'un AI mesh ile bunu çözebileceğimi düşünüyorum.

Ana modem olarak: ASUS DSL-AX82U. Recep beyin önerdiği bu modemi alabilirim. Ancak diğer odaya da bu kadar pahalı bir modem almak istemiyorum. Orası için ne tercih edebilirim.

Ya da hiç bu kadar para harcamadan sadece yan odaya mesh için bir ürün mü almalıyım.

Sevgiler,

Selamlar,

DSL-AX82U'yu ben elimde olduğu için kullandım. O cihaz artık eskidi ve fiber için zaten DSL modem almamanız lazım. Bütçeniz nedir? Buna göre size komple bir mesh sistemi önerebilirim bunun gibi:

Selamlar Recep Bey,

7-8K bütçeyle bir çözüm bulabilirsem benim için ideal olur. Türk Telekom’a modemi iade edeceğim, ancak GPON cihazını da isteyip istemeyeceklerini bilmiyorum. Eğer iade etmem gerekirse, yeni bir GPON cihazı da almam gerekecek.

Sisteme toplamda 2 masaüstü PC, 1 PS5 ve 1 TV bağlanacak. Masaüstü PC'leri Ethernet ile bağlamayı planlıyorum, çünkü FPS oyunları oynayacağız ve düşük gecikme benim için önemli. Eğer bu cihaz yoğunluğuna uygun daha iyi bir çözüm için bütçeyi biraz artırmam gerekirse, önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkürler!

Backhaul, yani ara bağlantılarını kablolu yaptığınız sürece işinizi fazlasıyla görmeli:

Son olarak bir şey daha sormak istiyorum. Tam konuya hakim olmadığım için aynı şeyleri soruyorsam kusura bakmayın :)

Salon ve yatak odasına, duvar içinden geçen Ethernet altyapısı döşenmiş durumda, bu sayede o odalara backhaul yapabilirim. Ancak, masaüstü bilgisayarların olacağı odada kablo bulunmuyor. Koridorlarda kablo çekmek istemediğim için, o odadaki cihazı ana router’a Wi-Fi ile bağlamam gerekecek. Ancak, o odadaki bilgisayarlara Ethernet kablosu ile bağlantı sağlayacağım. Yine de bu önerdeğiniz ürün yeterli olacak mıdır. Bunun ikilisi de yeterli olabilir mi.

Sevgiler,

Aradaki duvar sayısını bilmiyorum açıkçası. Eğer sadece bir duvar varsa ikili set de yeterli olmalı. İkili set alacaksanız WiFi 7 almanızı şiddetle öneririm.

Şunun gibi:

Ürünler geldi. Kurulum yaptım ancak Türk Telekom modemini kullanmadan Asus routerlar ile internet sağlayamadım.

Başta da belirttiğim gibi hem Türk Telekom’un modemi kullanmadan hem de eve mesh sistem kurmak istiyordum. Aylık modem ücreti ödememek ve daha sağlıklı bir internet kullanmak adına.

Eğer Türk Telekom’dan gelen modem yeterli derseniz bu şekilde de ilerleyebilirim.

Recep bey öncelikle destekleriniz ve yönlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.

Kurulumu telefondan denemiştim ve başarısız olmuştum. PC üzerinden kurulum yaparken WAN kablosunun 2.5 Gbe 2. porta takılı olması gerektiği uyarısını aldım. Bu uyarı telefonda çıkmamıştı. Aşağıda bağlantı hızlarımı paylaşıyorum.

Yan odadaki router ile ana router arasındaki bağlantı Wi-Fi üzerinden sağlanmaktadır. PC, yan odadaki router’a CAT7 kabloyla bağlı.

Daha iyi bir performans sağlamam için yapmam gerken bir şey var mı?

Masaüstü kablolu bağlantı;
Screenshot 2025-04-08 at 23.24.22.webp

Mac ile wifi ile bağlandığımda aldığım performans;
Screenshot 2025-04-08 at 23.25.34.webp

Sevgiler,

Arayüz download hızımın görüntüsünü de paylaşıyorum.

Dosya Ekleri

• resim_2025-04-09_184839923.webp
    resim_2025-04-09_184839923.webp
    16,8 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
Geri
Yukarı Alt