S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Atatürk’e hakarete neden sessiz kalınıyor?” başlıklı bir konu açmıştım.
O sırada gözüme bazı konular çarptı, mesela “Atatürk’e küfür etti, ne yapmam lazım?” veya “Kime şikâyet etmem lazım?” gibi başlıklar gördüm.

Bu yüzden size yardımcı olmak için bir konu açmayı düşünüyorum. İnşallah bir gün açtığımda bu konu işinize yarar. Herkesin bildiği üzere, Atatürk’e küfür veya hakaret etmek TCK Madde 5816’ya göre yasaktır ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Bilmeyen arkadaşlar varsa da, şu an öğrenmiş oldular.

Instagram veya TikTok gibi platformlarda Atatürk’e küfür edilirse ne yapacağız?
Bilenler mutlaka vardır ama bilmeyenler için ben şimdi anlatacağım arkadaşlar.
"İhbar Web" diye bir site var, oradan şikayet edebiliyorsunuz.
Size şimdi görselini de atacağım.

Dosya ekinde paylaştığım görsel aslında İnternet Bilgi İhbar Merkezi’ne ait.
Yani Atatürk’e video veya yazı şeklinde küfür ve hakaret edilmesi durumunda İhbar Web sitesi devreye giriyor.

Ama hatırlatmakta fayda var arkadaşlar;
Eğer yalan, iftira veya asılsız bir durum için ihbar yaparsanız, bu sefer siz başınızı büyük bir derde sokarsınız.
Benden söylemesi.

Bu arada küçük bir not düşeyim arkadaşlar;
Bizzat kendim deneyip onayladığım bir sitedir. Yaklaşık 3-4 yıl önce kullanmıştım.
Sizi bilgilendirmek amacıyla şunu da belirteyim:
Genelde mail yolu ile iletişime geçiyorlar.
O yüzden iletişim bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde doldurmanız önemli.

Web Sitesi;

JlnY25.webp

Merhaba,

Lütfen iyi niyetinizi ve bilgilendirme amacınızı sorguladığımı düşünmeyin, ancak konuyu okuyunca sanki tek ve olması gereken ihbar yöntemi buymuş gibi göründüğü için ben de birkaç şey eklemek istiyorum.

Gerek BTK olsun gerekse de CİMER olsun veya buna benzer herhangi bir kurum olsun, bu kurumlar işlenen herhangi bir suçu soruşturan bir kurumlar değildir. Ülkemizde suçları soruşturan makam cumhuriyet başsavcılıklarıdır. Cumhuriyet başsavcılıkları sadece suçların şikâyet edildiği yerler değil, aynı zamanda ihbar edildiği de yerdir. Bu sebeple herhangi bir suçun ihbarı da öncelikli olarak cumhuriyet başsavcılıklarına yapılmalıdır. Bulunduğunuz bölgede en yakın cumhuriyet başsavcılığına giderek, bir dilekçe ve delilleriniz ile ihbarda bulunabilirsiniz. Konuda belirtilen suç yönünden de bunu yapabilirsiniz.

Elbette adliyeye giderek ihbarda bulunacak vaktiniz ve motivasyonunuz yoksa, konuda paylaşıldığı şekilde de ihbarda bulunabilirsiniz. Ancak BTK veya CİMER bir ihbar veya şikayet makamı değildir, unutmayın.

Bu bilgilendirmeyi gerek sanal ortamda gerekse de sosyal çevremizde sık sık "BTK'ye yazdım ama ses çıkmadı", "CİMER'e şikayet ettim ama hâlâ ses yok" gibi veya buna benzer türden eleştirileri duyduğumuz için yapıyorum.

Eğer yapacağınız şikayet veya ihbar hakkında olumlu ve/veya olumsuz bir işlem yapılmasını istiyorsanız, şikayetiniz veya ihbarınız hakkında bir gelişme olsun istiyorsanız, şikayetlerinizi ve ihbarlarınızı doğru makama yapın. Yani cumhuriyet başsavcılıklarına yapın.