seraph

Üyecik
Eski anakart ve işlemcime geçmek durumunda kaldım. İşlemci Athlon 3000G, anakart B350M-A. GTX 1660 Super ekran kartıma yetişebilsin diye 1.375 voltaj verdim, 3.9 GHz, sıcaklıklar normal derecede çalışıyordu. Abim gün içinde LoL oynarken 2-3 kere donmuş, reset atmış, tekrar girmiş. Az önce PC kapandı, anakartın ışığı yanmıyordu. Biraz bekledim, BIOS pilini çıkardım, CMOS resetledim. BIOS'a girdiğimde işlemci voltajı Auto 1.300 iken yan tarafta 1.370 civarı gözüküyordu. Ve tekrar kapandı. Az önce offset üzerinden voltajı düşürdüm, 1.300-1.310 civarı oynuyordu. Ama bir anda 1.340'a falan çıkıp hemen iniyordu. O sırada tekrar kapandı. Ne yapmam gerek? PSU Litepower 600.

Kapandıktan sonra anakart ışığı sönüyor. PSU'nun güç kablosunu değiştirince veya biraz bekleyip tekrar PSU'yu açınca anakart ışıkları geri geliyor. PC açılınca HWMonitor'dan anakart değerlerine baktım, normaldi; işlemcide öyle.

Hocam burada voltajdan çok PSU tarafı dikkatimi çekti. Sistem kapanınca anakartın ışığı da gidiyor ve PSU'nun elektriğini kesip biraz beklemeden geri gelmiyorsa korumaya giriyor olabilir. 3000G + 1660 Super zaten 600W'ı zorlayacak bir sistem değil, watt yetersizliğinden ziyade PSU arızası olabilir. Önce OC'yi tamamen kapatıp işlemciyi stokta deneyin, aynı şekilde kapanırsa imkan varsa başka bir PSU ile test edin. 24 pin, CPU 8 pin ve ekran kartı güç kablosunu da sök-tak yapın. HWMonitor'daki voltajların normal görünmesine de çok güvenmeyin, PSU'nun gerçekten sağlam olduğunu göstermiyor.

Hocam BIOS'u falan sıfırladım. Ama sanırım sorunun sebebi 24 pin takarken milim yukarıda kalmış, o zorlamış olabilir belki. PSU değişirim, sıkıntı değil de anakartı değiştirmek zora sokar. Anakartın üstünde herhangi bir şişlik veya kararma, koku görmedim. Sizce diğer bileşenler sıkıntı olmuş mudur?

Hocam BIOS'u falan sıfırladım. Ama sanırım sorunun sebebi 24 pin takarken milim yukarıda kalmış, o zorlamış olabilir belki. PSU değişirim, sıkıntı değil de anakartı değiştirmek zora sokar. Anakartın üstünde herhangi bir şişlik veya kararma, koku görmedim. Sizce diğer bileşenler sıkıntı olmuş mudur?
Hocam 24 pin tam oturmadıysa bu kapanmaları yapabilir. Temas düzgün değilse yükte bağlantı kesilip PSU korumaya düşebilir; elektriği kesip açınca geri gelmesi de buna uyuyor. Koku/kararma olmaması iyi ama 24 pin soketi ve kablodaki pinlere yine bakın, erime, kahverengileşme veya geriye kaçmış pin var mı kontrol edin. Sonra sistemi stok ayarda başka PSU ile deneyin. Diğer bileşenler bozulmuştur diye düşünmezdim şimdilik, önce PSU ve 24 pin bağlantısını netleştirin.

Screenshot_2026-08-13-01-09-30-97_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.webp

Şu an böyle, hocam.