Avokado nasıl yenmeli?

Yer
ALANYA
Bizim burada Alanya’da, yani avokado market raflarındaki o ulaşılmaz lüks nesne değil; sokakta yürürken ağacına çarptığımız, mutfağımızın domatesi, biberi kadar sıradan bir parçasıdır. Yani en tazesini yerinde tüketiyoruz diyebilirim.

Açık konuşayım, avokado besleyicidir, güzeldir ama yaratılan o devasa algı balonu kadar da abartılacak bir olay değildir. Asıl itirazım ise tüketim şekline. Şu avokadoyu ezip püre yapma modası, meyvenin doğasına tamamen aykırı zaten. Neden mi? Çünkü avokadoyu macun hâline getirdiğiniz an, o kendine has yağlı ve tok dokusunu öldürüyorsunuz. Meyve, karakterini kaybedip sıradan bir bebek maması kıvamına dönüyor. Bu meyvenin hakkı, tıpkı sert bir elma gibi bıçakla dilimlenerek, dişe gelir hâlde yenmesidir. O gerçek aromayı ve yağ dengesini ancak çiğneyerek, meyvenin strüktürünü bozmadan alabilirsiniz.

Mesela ben mutfağa girdiğimde avokadoyu alıp öyle şekilli şukullu tabaklar veya karışık soslarla hiç uğraşmam. Direkt bıçağı vurur, ikiye bölerim ve çekirdeğini çıkardıktan sonra asla içini kaşıkla falan oymam. Kabuğunu nazikçe soyup, tıpkı sert bir elma soyuyormuşum gibi tahtanın üzerinde hilal şeklinde, dilim dilim keserim. “Üzerine ne koyuyorsun?” derseniz de öyle tadını bastıracak bin bir çeşit baharata falan boğmam. Sadece biraz kaya tuzu gezdiririm, belki keyfime göre çok az limon sıkarım ama o kadar. Çünkü benim bütün olayım, meyvenin o ham tadını ve gerçek dokusunu hissetmektir. Çatalı batırdığımda o dilim dağılmayacak, dimdik duracak; ağzıma attığımda da yağlı yapısını damağımda değil, bizzat dişlerimle çiğneyerek hissedeceğim ki yediğim şeyden tat alayım. Yoksa püreymiş, ezmeymiş; bunlar meyvenin karakterini öldürüyor. Bana göre makbul olanı, tarladan geldiği gibi en yalın, en diri ve en net hâliyle tüketmektir.

Tabii bu anlattıklarım sakın yanlış anlaşılmasın; kimsenin yediğiyle içtiğiyle, tabağındaki zevkiyle bir derdim yok. Herkesin damak tadı kendine sonuçta. Zaten bu meyve öyle her toprakta biten sıradan bir şey değil. Biraz bakarsanız görürsünüz ki bunun asıl ana vatanı, ta okyanus ötesi Meksika taraflarıdır. Ama iklimi ve toprağı sevdiğinden, bizim güzelim Akdeniz kuşağını da kendine ikinci vatan bellemiş. Yani dünyada sayılı yerde büyüyen bir meyvenin kıymetini bilip, kökenine ve yapısına uygun tüketmek bence gerek. Yoksa amacım asla kimseye ders vermek ya da yargılamak değil; sadece bu coğrafyanın bir değeri olarak bildiklerimi yazdım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu avokadoyu ezip püre yapma modası
"Avo Smash please!" dediğin zaman önüne gelecek şey belli ise bu bir mode değil kültür haline gelmiştir. Bence bu işler çok subjektif. Son 3 senedir günde yarım avo yerim. Ezersin üzerine limon biraz baharat ve tuz atarsın biraz zeytinyağı gezdirir biraz feta eklersin ve ekmeğine sürüp double shot espressonla içersin, al sana kahvaltı. Öğle yemeği yemeyeceksen 2 de yumurta kırar aynı ekmeğin üzerine koyarsın al sana protein ve sağlıklı yağ yönünden müthiş bir kahvaltı. Her şeyin tadını olduğu gibi alarak ona saygı gösterilmiş olunmuyor bence.

Hiçbiri anne elinden bir sucuklu yumurta ya da sabah kızartması kadar lezzetli değil gerçi...

Bence püresi daha iyi. Sevdiğim tuz ve limon dengesini sağlayınca hiç bitmesin istiyorum. Bu dengeyi de püre halinde çok daha kolay yapıyorsunuz çünkü her lokmanıza eşit dağılabiliyor püreyle, ancak dilimlerseniz tuz ve limon sadece dışında kalıyor, içine geçmiyor. Bu da pek hoşuma gitmeyen bir durum.

Kesinlikle çiğ tüketilmelidir, yanında sızma natürel zeytinyağı veya bol sebze ile çok daha sağlıklı olacaktır.

Tuz eklemeyin, çiğ tüketin. Gerçek ve olgun avokado sert değil yumuşak ve bıçağa gelmeli, sürülebilir kıvamdayken yenmeli.

İsteyen dilediği gibi tüketir, konu sahibine pek takılmayın derim.

Benim yeme şeklim bazen basit şekilde ezmeden zeytin yağı ile tüketmek. Ancak bazen güzel tostlar hazırlıyorum ve bunun için konu sahibinin garip bir şekilde "şekilli şukullu" diye bahsettiği güzel soslarda kullanıyorum Avokado meyvesini.

Arkadaşlar gerçekten Avokado hakkında bu kadar uzun yazı yazabilecek kadar dertsiz olmak isterdim de.

Avokadoyu dikine ikiye keserim sonra kaşık ile 4 lokmada içini gömer yoluma bakarım. Tuz bile koymam, tadı da gayet iyi.

Adam geldi.

Öncelikle dertsiz yakıştırman için teşekkürler ama mesele boş vakit değil, mesele insan doğup büyüdüğü yerde, her gün sofrasında gördüğü bir besini anlatmak istiyor.

Şekilli şukullu soslarına gelince afiyet olsun, damak senin. Benim bahsettiğim, meyvenin kimyasını ve dokusunu en üst seviyede tutan ideal yöntemdi, yoksa mutfak sınırsız bir alan. Ayrıca yazının finalini gözden kaçırmışsın sanırım orada zaten kelimesi kelimesine kimsenin tabağındaki zevkiyle bir derdim yok, herkesin damak tadı kendine diyerek notumu düştüm. Yani senin isteyen dilediği gibi tüketir cümlenle benim finalim aynı kapıya çıkıyor, o konuda aynı düşünüyoruz.

Son düzenleme:
Olgun avokadoyu büyük parçalar halinde dilimler üzerine hafif zeytin yağı, tuz, pul biber ve limon ekler tüketirim lezzetli oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…