SF26

Üstün
Mercedes 1-2 bitirdi, podyumun son basamağında Leclerc yer aldı. Hamilton ve Leclerc inanılmaz start aldı ama pit duvarının mükemmel (!) stratejisi startı hiç etti. Verstappen yine inanılmaz bir performans ortaya koydu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ferrari pit ekibi yaptı yapacağını. VSC çıkan yerde arabayı pistte bırakmak ne diyeyim lastiği kullanmışsın yeteri kadar. Leclerc ve Hamilton tecrübesi varken Russell zor da Antonelli'yi harcarlardı hem.

Verstappen'in arabası zaten griddeki en iyi 3-4. araba olması gereken yerde bitirdi.

VSC'den sonra yarışın pek bir keyfi de kalmadı.

Geçen yıla göre geçişler çok fazla arttı ancak stratejiler ve geçişler tamamen suni. Pili biten araba düzlükte yavaşlıyor arkadaki kolayca geçiyor. Spor gözümüzün önünde mahvediliyor. Diğer seriler alay geçiyor F1 ile. Yahu düzlükte tam gaz giden bir yarış arabası 50 km yavaşlar mı? Bu nasıl skandaldır. Üstüne bazıları vites düşürüyor motor boğulmasın diye.

Ferrari araç geliştirirken yine ilginç bir şey yapmış. :D

646965725_1404547898352364_3756884097031919388_n.webp

Yarışın ilk bölümü zevkli olsa da geçişler yapaydı. Bu kesinlikle F1'in ruhuna aykırı. İki pilot aralarında mücadele ediyor, 5-6 saniye arkasındaki pilot birden onlara yetişip olaya dahil oluyor; böyle bir saçmalık görmedim. Düzlüklerde araçlar 40-50 km yavaşlıyor, tam bir kepazelik. Artık pilotun pilotajla fark yaratabilmesi çok çok sınırlı.

Ferrari ilk VSC'de kesinlikle stratejiyi bölmeliydi. İki pilottan biri pite girmeliydi. Bu da bana göre Leclerc olmalıydı. İkinci VSC'de pit yolu kapanmadan önce giren pilotlar vardı, orada Ferrari pilotları herhalde çoktan orayı geçmişlerdi, ondan sonra pit yolu kapandı zaten. Eğer ki öyle bir şey olmadıysa bu rezil strateji ekibini hizaya çekmek gerekiyor. Yıllardır strateji konusunda takım hiç mi ilerlemez, akıl alır gibi değil. Açıklamalarına bakılırsa ne kadar güvenilir bilemiyorum, F1 TV kullanmıyorum, pist üstü konumuna bakamadım; Bottas orada durduğunda onlar orayı geçmişti. Ayrıca FIA'ya da ayrı bir parantez açmak lazım, Bottas pit yolunda durduğu anda pit yolunu kapatmalıydı, resmen pist üstü pilot konumuna bakarak bazılarının girmesine izin verip sonra kapadılar. Böyle bir saçmalık olamaz.

Leclerc ilk VSC'de pite girseydi belki ikinci olabilirdi diye düşünüyorum. Yarışı kazanması zordu, ciddi bir motor farkı var çünkü. Ona rağmen ilk bölümde çok iyi savunma yaptı, her ne kadar bu araçlarla savunmak berbat olsa da. Yine iki mücadelede Russell'ın ağlamalarını gördük.
Hamilton yarışın ikinci bölümünde daha hızlıydı. Ferrari açıkçası şasi olarak umut verdi ama motor ve batarya yazılımı konusunda daha çözmeleri gereken işler var.

Verstappen günün sürücüsüydü. Önlerden başlasaydı podyum mümkündü. Hadjar'a yazık oldu. RBPT motoru beklenildiğinden iyi gözüküyor, büyük başarı; dayanıklılık konularında sorun yaşamaları sıfırdan motor yapan bir firma için normal. Verstappen'in yeni lastiklerle Norris'i geçememesi enteresan.

RBR: Lindblad'ı beğendim, potansiyelli bir sürücü olduğunu gösterdi. Lawson startta yarışı kaybetti zaten, artık kazaya mı karıştı görmedim.

McLaren: Piastri amatörce bir hata yaparak yarışa başlayamadı. Norris iyi bir yarış çıkardı, hafta sonu boyunca Piastri'den gerideydi. Verstappen'e geçilmemesi iyi. McLaren'in yazılımı Mercedes ile bir değildi, yeni yazılımla nasıl olacak göreceğiz. Ancak şasi konusunda da Mercedes gibi rekabetçi gözükmüyorlar.

Audi: Bortoleto iyi bir iş yaptı. Yeni bir takım ve ilk yarış, ona rağmen puan aldı Audi.

Haas: Bearman kalitesini gösterdi, geçen sene kaldığı yerden devam ediyor. Haas güncelleme konusunda vasat bir takım, eğer güncellemelerle adamakıllı ilerleme sağlarlarsa iki pilot daha çok puan alır. Ocon da puan potasındaydı, Bortoleto ve Gasly'e geçildi.

Alpine'in Mercedes motoruna geçmesi onlar için iyi olmuş. Sezonun sürprizi olarak onları görüyordum. Bakalım daha nasıl ilerleme sağlayacaklar.

Mercedes müşteri takımlarının hali fabrika araçlarına göre şu an pek iç açıcı değil.Yazılım ve şasi farkı da var elbette.

Ferrari araç geliştirirken yine ilginç bir şey yapmış.
Küçük turbonun avantajı. Yeni regülasyonlara göre turboyu bu şekilde yapan tek takım Ferrari. Bunun dezavantajları da var elbette. Küçük turbo, turbo gecikmesini azaltır; bu nedenle araçlar startlarda roket gibi olur. Ancak yüksek hızlarda büyük turbo kadar beygir üretemez, bu nedenle de geri kalır. Mercedes'in uzun düzlüklerde daha da hızlı olmasının nedenlerinden biri de bu.

Yeni regülasyon ile Mercedes cidden fark yaratan bir araba yapmış, o sene yine bu sene değil gibi duruyor.
Daha çok erken ama Mercedes motoruna müdahale gelmezse sıkıntı büyük. Normalde böyle bir fark asla kapanmaz. Ancak kuralların başı olduğu için gelişim çok büyük olacak.

Yarışın ilk bölümü zevkli olsa da geçişler yapaydı. Bu kesinlikle F1'in ruhuna aykırı. İki pilot aralarında mücadele ediyor 5-6 saniye arkasında pilot birden onlara yetişip olaya dahil oluyor böyle bir saçmalık görmedim. Düzlüklerde 40-50 km araçlar yavaşlıyor tam bir kepazelik. Artık pilotun pilotajla fark yaratabilmesi çok çok sınırlı.

Ferrari ilk VSC de kesinlikle stratejiyi bölmeliydi. İki pilottan biri pite girmeliydi. Bu da bana göre leclerc olmalıydı. İkinci VSC'de pit yolu kapanmadan önce giren pilotlar vardı orada Ferrari pilotları herhalde çoktan orayı geçmiştiler, ondan sonra pit yolu kapandı zaten. Eğer ki öyle bir şey olmadıysa bu rezil stratejiyi ekibini hizaya çekmek gerekiyor. Yıllardır strateji konusunda takım hiç mi ilerlemez akıl alır gibi değil. Açıklamalarına bakılırsa ne kadar güvenilir bilemiyorum F1 TV kullanmıyorum pist üstü konumuna bakamadım bottas orada durduğunda onlar orayı geçmişti. Ayrıca fıa'ya da ayrı bir parantez açmak lazım, bottas pit yolunda durduğu anda pit yolunu kapatmalıydı, resmen pist üstü pilot konumuna bakarak bazılarının girmesine izin verip sonra kapadılar. Böyle bir saçmalık olamaz.

Leclerc ilk VSC de pite girseydi belki ikinci olabilirdi diye düşünüyorum. Yarışı kazanması zordu ciddi bir motor farkı var çünkü. Ona rağmen ilk bölümde çok iyi savunma yaptı her ne kadar bu araçlarla savunmak berbat olsa da. Yine iki mücadelede Russell'in ağlamalarını gördük.
Hamilton yarışın ikinci bölümünde daha hızlıydı. Ferrari açıkçası şasi olarak umut verdi ama motor ve batarya yazılımı konusunda daha çözmeleri gereken işler var.

Verstappen günün sürücüydü. Önlerden başlasaydı podyum mümkündü. Hadjar'a yazık oldu. Rbpt motoru beklenildiğinden iyi gözüküyor büyük başarı, dayanıklılık konularında sorun yaşamaları sıfırdan motor yapan bir firma için normal. Verstappen'in yeni lastiklerle Norris'i geçememesi enteresan.

Rbr: Linblad'ı beğendim, potansiyelli bir sürücü olduğunu gösterdi. Lawson startta yarışı kaybetti zaten artık kazaya mı karıştı görmedim.

McLaren: Piastri amatörce bir hata yaparak yarışa başlayamadı. Norris iyi bir yarış çıkardı hafta sonu boyunca Piastri'den gerideydi. Verstappen'e geçilmemesi iyi. McLaren'in yazılımı Mercedes ile bir değildi, yeni yazılımla nasıl olacak göreceğiz. Ancak şasi konusunda da Mercedes gibi rekabetçi gözükmüyorlar.

Audi: Bortoleto iyi bir iş yaptı. Yeni bir takım ve ilk yarış ona rağmen puan aldı Audi.

Haas: Bearman kalitesini gösterdi, geçen sene kaldığı yerden devam ediyor. Haas güncelleme konusunda vasat bir takım, eğer güncellemelerle adamakıllı ilerleme sağlarlarsa iki pilot daha çok puan alır. Ocon da puan potasındaydı bortoleto ve Gasly'e geçildi.

Alpine'in Mercedes motoruna geçmesi onlar için iyi olmuş. Sezonun sürprizi olarak onları görüyordum. Bakalım daha nasıl ilerleme sağlayacaklar.

Mercedes müşteri takımlarının hali fabrika araçlarına göre şu an pek iç açıcı değil. Yazılım ve şasi farkı da var elbette.

Küçük Turbo'nun avantajı. Yeni regülasyonlara göre Turbo'yu bu şekilde yapan tek takım Ferrari. Bunun dezavantajları da var elbette. Küçük Turbo, Turbo gecikmesini azaltır bu nedenle araçlarda startlarda roket gibi olur. Ancak yüksek hızlarda büyük Turbo kadar beygir üretemez bu nedenle de geri kalır. Mercedes'in uzun düzlüklerde daha da hızlı olmasının nedenlerinden biri de bu.

Daha çok erken ama Mercedes motoruna müdahale gelmezse sıkıntı büyük. Normalde böyle bir fark asla kapanmaz. Ancak kuralların başı olduğu için gelişim çok büyük olacak.

18:1 motor olayından kaynaklı sanırsam; yoksa ben de şaka bir yana Ferrari'yi berbat olarak bulmadım, gayet de öngörülen bir yarış oldu ama Cadillac'ımın yüksek yerlere çıkmasını umut ediyorum.

18:1 motor olayından kaynaklı sanırsam; yoksa ben de şaka bir yana Ferrari'yi berbat olarak bulmadım, gayet de öngörülen bir yarış oldu ama Cadillac'ımın yüksek yerlere çıkmasını umut ediyorum.
Cadillac'ın önünde daha uzun bir yol var, birkaç yarış içinde orta sıra için umut vaat ediyorlar bence.

İzlediğim en iyi F1 yarışlarında ilk 3'e girer. Her virajda Mercedes ve F*rr*ri'nin bir birini geçmesi ve sürekli bunun devam etmesi. Hadjar, Antonelli ve Lindblad'ın mükemmel performansları, Racing Buls'un yükselişi mükemmeldi. Sadece sinir olup moralimin bozulduğu kısım italyan bir takımın çok saçma, inatçı ve fırsattan istifade edemeyen pit stop oldu. Aston Martin'in de durumu çok vahim. Mclaren ise ya rahattan ilerliyor ya da Mercedes motoru şimdiden çöküşlerinin işareti.