Yarışın ilk bölümü zevkli olsa da geçişler yapaydı. Bu kesinlikle F1'in ruhuna aykırı. İki pilot aralarında mücadele ediyor, 5-6 saniye arkasındaki pilot birden onlara yetişip olaya dahil oluyor; böyle bir saçmalık görmedim. Düzlüklerde araçlar 40-50 km yavaşlıyor, tam bir kepazelik. Artık pilotun pilotajla fark yaratabilmesi çok çok sınırlı.
Ferrari ilk VSC'de kesinlikle stratejiyi bölmeliydi. İki pilottan biri pite girmeliydi. Bu da bana göre Leclerc olmalıydı. İkinci VSC'de pit yolu kapanmadan önce giren pilotlar vardı, orada Ferrari pilotları herhalde çoktan orayı geçmişlerdi, ondan sonra pit yolu kapandı zaten. Eğer ki öyle bir şey olmadıysa bu rezil strateji ekibini hizaya çekmek gerekiyor. Yıllardır strateji konusunda takım hiç mi ilerlemez, akıl alır gibi değil. Açıklamalarına bakılırsa ne kadar güvenilir bilemiyorum, F1 TV kullanmıyorum, pist üstü konumuna bakamadım; Bottas orada durduğunda onlar orayı geçmişti. Ayrıca FIA'ya da ayrı bir parantez açmak lazım, Bottas pit yolunda durduğu anda pit yolunu kapatmalıydı, resmen pist üstü pilot konumuna bakarak bazılarının girmesine izin verip sonra kapadılar. Böyle bir saçmalık olamaz.
Leclerc ilk VSC'de pite girseydi belki ikinci olabilirdi diye düşünüyorum. Yarışı kazanması zordu, ciddi bir motor farkı var çünkü. Ona rağmen ilk bölümde çok iyi savunma yaptı, her ne kadar bu araçlarla savunmak berbat olsa da. Yine iki mücadelede Russell'ın ağlamalarını gördük.
Hamilton yarışın ikinci bölümünde daha hızlıydı. Ferrari açıkçası şasi olarak umut verdi ama motor ve batarya yazılımı konusunda daha çözmeleri gereken işler var.
Verstappen günün sürücüsüydü. Önlerden başlasaydı podyum mümkündü. Hadjar'a yazık oldu. RBPT motoru beklenildiğinden iyi gözüküyor, büyük başarı; dayanıklılık konularında sorun yaşamaları sıfırdan motor yapan bir firma için normal. Verstappen'in yeni lastiklerle Norris'i geçememesi enteresan.
RBR: Lindblad'ı beğendim, potansiyelli bir sürücü olduğunu gösterdi. Lawson startta yarışı kaybetti zaten, artık kazaya mı karıştı görmedim.
McLaren: Piastri amatörce bir hata yaparak yarışa başlayamadı. Norris iyi bir yarış çıkardı, hafta sonu boyunca Piastri'den gerideydi. Verstappen'e geçilmemesi iyi. McLaren'in yazılımı Mercedes ile bir değildi, yeni yazılımla nasıl olacak göreceğiz. Ancak şasi konusunda da Mercedes gibi rekabetçi gözükmüyorlar.
Audi: Bortoleto iyi bir iş yaptı. Yeni bir takım ve ilk yarış, ona rağmen puan aldı Audi.
Haas: Bearman kalitesini gösterdi, geçen sene kaldığı yerden devam ediyor. Haas güncelleme konusunda vasat bir takım, eğer güncellemelerle adamakıllı ilerleme sağlarlarsa iki pilot daha çok puan alır. Ocon da puan potasındaydı, Bortoleto ve Gasly'e geçildi.
Alpine'in Mercedes motoruna geçmesi onlar için iyi olmuş. Sezonun sürprizi olarak onları görüyordum. Bakalım daha nasıl ilerleme sağlayacaklar.
Mercedes müşteri takımlarının hali fabrika araçlarına göre şu an pek iç açıcı değil.Yazılım ve şasi farkı da var elbette.
Ferrari araç geliştirirken yine ilginç bir şey yapmış.
Küçük turbonun avantajı. Yeni regülasyonlara göre turboyu bu şekilde yapan tek takım Ferrari. Bunun dezavantajları da var elbette. Küçük turbo, turbo gecikmesini azaltır; bu nedenle araçlar startlarda roket gibi olur. Ancak yüksek hızlarda büyük turbo kadar beygir üretemez, bu nedenle de geri kalır. Mercedes'in uzun düzlüklerde daha da hızlı olmasının nedenlerinden biri de bu.
Yeni regülasyon ile Mercedes cidden fark yaratan bir araba yapmış, o sene yine bu sene değil gibi duruyor.
Daha çok erken ama Mercedes motoruna müdahale gelmezse sıkıntı büyük. Normalde böyle bir fark asla kapanmaz. Ancak kuralların başı olduğu için gelişim çok büyük olacak.