İlkay Demir

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Her ay maaşımı aldıktan sonra düzenli olarak 1–2 gram altın alıp uzun vadeli birikim yapmak istiyorum. Amacım al-sat yapmak değil, daha çok yatırım ve birikim. Ancak altını bankadan mı yoksa kuyumcudan mı almak daha mantıklı karar veremedim.
Bu konularda çok tecrübem yok ve açıkçası kazıklanmak ya da dolandırılmak da istemiyorum.
Kuyumcudan alma konusunda kafamı karıştıran birkaç durum var:
  • 22 ayar mı, 24 ayar mı almalıyım?
  • Her kuyumcu farklı fiyat veriyor gibi görünüyor.
  • İşçilik, alış-satış farkı gibi detaylar var.
  • Yanlış yerden alırsam zarar eder miyim endişesi oluyor.
Öte yandan bankadan altın almak daha “düzgün” ve pratik görünüyor:
  • Ayar, saflık gibi konularla uğraşmıyorsun.
  • Otomatik alım talimatı verebiliyorsun (bu benim için büyük avantaj)
  • Kuyumcuya gitmeyi bazen unutabilirim ya da vakit bulamayabilirim.
Ama bankaların da:
  • Alış–satış makası.
  • Komisyon oranları.
    Nedeniyle pek önerilmediğini okuyorum.
Ayrıca halihazırda bir miktar birikmiş param da var. Vereceğim karar doğrultusunda onu da değerlendireceğim.
Yani ya gidip kuyumcudan toplu şekilde param kadar gram altın alacağım, ya da parayı bankaya yatırıp altın hesabı üzerinden alım yapacağım.

aldığım altını ne kadar süre tutacağım da net değil. uzun süre saklayabilirim ama belki ileride bir fırsat çıkar, bozdurup değerlendirmek isteyebilirim.

Bu şartlar altında:

• Yeni başlayan biri için hangisi daha mantıklı?
  • Bankadan altın almak gerçekten uzun vadede çok mu zararlı?
  • Kuyumcudan alacaksam nelere dikkat etmeliyim?
  • Düzenli ama küçük miktarlarda birikim yapanlar nasıl bir yol izliyor?
Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Alacaksan güvenilir, eski bir kuyumcudan al fiziksel biriktir. Anlık ihtiyacın olduğunda elinin altında olur, yeri gelir bozdurursun yeri gelir birine vermen gerekir o şekilde değerlendirirsin. 22 ayar alabilirsin uzun vade için. Paketin yıpranmamış, açılmamış olmasına dikkat et. Bir de defter muhabbeti vardı sanırım altın aldıkça oraya yazıyordu kuyumcu, şu tarihte şu altın şu fiyattan verildi vs. diye. Onu da bir sor kuyumcuya.

Eğer etik ve dini kaygınız yoksa bana göre sanki birleşik faiz daha mantıklı gibi geliyor. Mercedes'e binen din tüccarlarını takmıyorum artık. Ekonomi zor.

Alacaksan güvenilir, eski bir kuyumcudan al fiziksel biriktir. Anlık ihtiyacın olduğunda elinin altında olur, yeri gelir bozdurursun yeri gelir birine vermen gerekir o şekilde değerlendirirsin. 22 ayar alabilirsin uzun vade için. Paketin yıpranmamış, açılmamış olmasına dikkat et. Bir de defter muhabbeti vardı sanırım altın aldıkça oraya yazıyordu kuyumcu, şu tarihte şu altın şu fiyattan verildi vs. diye. Onu da bir sor kuyumcuya.

Tanıdığım kuyumcu yok hocam ne yazık ki. Ancak ne zamandır elimdeki parayla bile almaya gitmedim/gidemedim. her ay düzenli gidip alabileceğimi pek sanmıyorum. Hem hırsız riskinden dolayı hem de hızlı zahmetsiz olması açısından banka benim için en iyi yöntem ama makas aralığından dolayı kimse önermiyor. Bu makas aralığı ne kadar ki ortalama? Yani 1 gram altını kuyumcudan ve bankadan alırken aralarında ortalama kaç para oynar ki?
Yani ileride bozacağım zaman aradaki fiyat farkı 300-400 TL olacaksa hiç uğraşılmaz bankadan alınır. Ama ne bileyim 1.000 TL fark olur diyorsanız evet kuyumcu daha mantıklı.

Eğer etik ve dini kaygınız yoksa bana göre sanki birleşik faiz daha mantıklı gibi geliyor. Mercedes'e binen din tüccarlarını takmıyorum artık. Ekonomi zor.
Herhangi bir kaygım yok hocam. Hele ki herkesin o haram bu yanlış diyip daha büyük yanlışları yapmalarından sonra. Ancak birleşik faiz nedir bilmiyorum. Açıkçası çokta kafamı karıştırmak istemiyorum. Ara ara giricem bakıcam kaç gram altınım birikmiş kaç para yapar o kadar. Kafam sürekli orada olsun istemiyorum.

Banka en temizi hem kafan rahat hem paran güvende. Gece yarısı bile lazım olsa saniyesinde bozdurursun, üstelik cebindeki 50 lirayla bile alım yaparsın.mantıklı olan direkt banka, şaşma derim.

Bak yine kararsız kaldım. Herkes başka bir yöntem söylüyor kararsızım. Bankadan aldığımda kuyumcuya göre ne kadar zarar ederim ki? Ya da kuyumcuya gitmek yerine örneğin nadir Gold'un internet sitesinden sipariş versem ne olur? Ben sürekli kuyumcu kuyumcu gezmeye vs vakit bulamam üşenir aksatırım o işi.

Ben olsam fiziksel ve banka dengesi kurardım. İkisinin de avantajı ve dezavantajı var, hele ki Türkiye'de. Olur da bir gün ikisinden birisi patlarsa en azından kurtarabileceğiniz bir kısmı olur.

@İlkay Demir, her ay altın fonu ya da darphane altın sertifikası almak da bir seçenek. Gümüş fonu da bir seçenek. Fiziksel altın ve gümüşte her alımda paranın bir kısmı döviz bürosu ya da kuyumcu tarafından ceplenirken, yıllarca nereye koysam da saklasam probleminin ardından tekrar satarken de aynı meslek grubuna ciddi oranda para kaptırmak zorundasın. Fon ya da hisse alımında ise o kuyumcunun ya da banka memurunun tıklamak için maaş aldığı tuşlara kendin tıkladığın için o kişilerin maaşını ödemek zorunda kalmıyorsun. Yatırım tavsiyesi vermeye yetkim olmadığı için bu üslubu kullanıp, yalnızca iki süreç arasındaki farkı açıklayıp geçmek durumundayım. Anlayacağını anlarsın umarım.