İlkay Demir
Uzman
Merhaba arkadaşlar,
Her ay maaşımı aldıktan sonra düzenli olarak 1–2 gram altın alıp uzun vadeli birikim yapmak istiyorum. Amacım al-sat yapmak değil, daha çok yatırım ve birikim. Ancak altını bankadan mı yoksa kuyumcudan mı almak daha mantıklı karar veremedim.
Bu konularda çok tecrübem yok ve açıkçası kazıklanmak ya da dolandırılmak da istemiyorum.
Kuyumcudan alma konusunda kafamı karıştıran birkaç durum var:
Yani ya gidip kuyumcudan toplu şekilde param kadar gram altın alacağım, ya da parayı bankaya yatırıp altın hesabı üzerinden alım yapacağım.
aldığım altını ne kadar süre tutacağım da net değil. uzun süre saklayabilirim ama belki ileride bir fırsat çıkar, bozdurup değerlendirmek isteyebilirim.
Bu şartlar altında:
Şimdiden teşekkürler.
Her ay maaşımı aldıktan sonra düzenli olarak 1–2 gram altın alıp uzun vadeli birikim yapmak istiyorum. Amacım al-sat yapmak değil, daha çok yatırım ve birikim. Ancak altını bankadan mı yoksa kuyumcudan mı almak daha mantıklı karar veremedim.
Bu konularda çok tecrübem yok ve açıkçası kazıklanmak ya da dolandırılmak da istemiyorum.
Kuyumcudan alma konusunda kafamı karıştıran birkaç durum var:
- 22 ayar mı, 24 ayar mı almalıyım?
- Her kuyumcu farklı fiyat veriyor gibi görünüyor.
- İşçilik, alış-satış farkı gibi detaylar var.
- Yanlış yerden alırsam zarar eder miyim endişesi oluyor.
- Ayar, saflık gibi konularla uğraşmıyorsun.
- Otomatik alım talimatı verebiliyorsun (bu benim için büyük avantaj)
- Kuyumcuya gitmeyi bazen unutabilirim ya da vakit bulamayabilirim.
- Alış–satış makası.
- Komisyon oranları.
Nedeniyle pek önerilmediğini okuyorum.
Yani ya gidip kuyumcudan toplu şekilde param kadar gram altın alacağım, ya da parayı bankaya yatırıp altın hesabı üzerinden alım yapacağım.
aldığım altını ne kadar süre tutacağım da net değil. uzun süre saklayabilirim ama belki ileride bir fırsat çıkar, bozdurup değerlendirmek isteyebilirim.
Bu şartlar altında:
- Yeni başlayan biri için hangisi daha mantıklı?
- Bankadan altın almak gerçekten uzun vadede çok mu zararlı?
- Kuyumcudan alacaksam nelere dikkat etmeliyim?
- Düzenli ama küçük miktarlarda birikim yapanlar nasıl bir yol izliyor?
Şimdiden teşekkürler.