Ben hem bankadan, hem fiziki alan biriyim. Uzun vadeli yatırım için tabii ki fiziki külçe alacaksın. İşçilik sıfır, 24 ayar fiziki alacaksın. Hangi ildesin? Önereyim sana bir kuyumcu.
Detaylar
Kim cevapladı?İlkay Demir
Uzman
@İlkay Demir, her ay altın fonu ya da darphane altın sertifikası almak da bir seçenek. Gümüş fonu da bir seçenek. Fiziksel altın ve gümüşte her alımda paranın bir kısmı döviz bürosu ya da kuyumcu tarafından ceplenirken, yıllarca nereye koysam da saklasam probleminin ardından tekrar satarken de aynı meslek grubuna ciddi oranda para kaptırmak zorundasın. Fon ya da hisse alımında ise o kuyumcunun ya da banka memurunun tıklamak için maaş aldığı tuşlara kendin tıkladığın için o kişilerin maaşını ödemek zorunda kalmıyorsun. Yatırım tavsiyesi vermeye yetkim olmadığı için bu üslubu kullanıp, yalnızca iki süreç arasındaki farkı açıklayıp geçmek durumundayım. Anlayacağını anlarsın umarım.
Dediğinizi anladım hocam, hatta değerlendirdim de. Anladığım kadarıyla darphanenin altın sertifikasıyla piyasadaki altın fiyatının aynı olması gerekiyormuş. Ancak dün kontrol ettiğimde piyasa fiyatının çok çok üstünde olduğunu gördüm ve o yöntemden vazgeçtim. Yoksa o da bir seçenekti benim için.
Ben hem bankadan, hem fiziki alan biriyim. Uzun vadeli yatırım için tabii ki fiziki külçe alacaksın. İşçilik sıfır, 24 ayar fiziki alacaksın. Hangi ildesin? Önereyim sana bir kuyumcu.
Ben ikisini de yapmak yerine tek bir yerde toplamak istiyorum hocam ya. Uzun vadeli tutacağım diyorum ama bana belli de olmaz. Bakarsın elime bir miktar para geçer altınları bozar araba alırım mesela. Ben sadece ayda maaştan artan paralarımın değerini kaybetmemesini ve mümkünse kar etmesini istiyorum o kadar. Bu arada illaki altın olması da şart değil, bankadamdan aylık faize de yatırabilirim mesela. Antalya'da yaşıyorum bu arada.
Fiziki altın alın diyorum işte. Ankara'da olsaydınız kuyumcu önerirdim. Antalya için çevrenize sorun, iş yerindeki orta yaşlı ablalarınıza, en güvenilir kuyumcuları onlar bilir.
Red John
Uzman
Su anda darphane sertifikası sacma derecede korelasyon acisindan kopmus durumda altindan. Alacaksaniz da bunu bilerek alin, cok daha fazla prim yapiyor.
Onun disinda da dusunurseniz Tether based XAUT var. Ne alirsaniz alin bolmekte fayda var.
Onun disinda da dusunurseniz Tether based XAUT var. Ne alirsaniz alin bolmekte fayda var.
Altın almayla alakalı birden fazla seçenek var: Altın sertifikası, bankadan altın, fiziksel altın, altın fonu, borsa yatırım fonu gibi. Her bir yöntemin kendince avantajları ve dezavantajları var. Bu avantajları ve dezavantajları not ettikten sonra kendinize en uygun yöntemi seçmeniz gerekiyor. Bu yöntemler ile alakalı detaylı bilgileri şu tarz videolarda bulabilirsiniz:
Ben yine de burada sizin bahsettiğiniz iki seçeneğin aklıma gelen yönlerini ele alayım. Bankadan altın alırken en büyük problemlerden biri alım satım makası. Alım satım makasının düşük olduğu bankalar tercih edilmeli. Şu anda en düşük makası Dünya Katılım veriyor sanırım. Bu konuda kendi araştırmanızı yapın. Ayrıca fiziksel alırken de aynı şekilde bir makas mevcut, yani bu makas problemi sadece sanala ait değil. Oturduğunuz yerdeki kuyumculardaki makasla altını alacağınız bankadaki makası kıyaslayın. Fiziksel alımda ise en büyük problem saklama derdi. Evde altın saklamak kimisi için büyük külfet ve her ne kadar güvende sansak da bir risk barındırıyor. Bu yüzden bankadan sanal almak bu konuda çok daha güvenli. Ayrıca bankadan alırken 1 gram, 2 gram almak zorunda değilsiniz. Küsuratlı şekilde de alabiliyorsunuz ki bu da düşük paralarla da altı alma kolaylığı sağlıyor. Bütün bunları değerlendirip son kararı kendiniz verin, diğer altın alma yöntemlerini de değerlendirmeyi unutmayın.
Ben yine de burada sizin bahsettiğiniz iki seçeneğin aklıma gelen yönlerini ele alayım. Bankadan altın alırken en büyük problemlerden biri alım satım makası. Alım satım makasının düşük olduğu bankalar tercih edilmeli. Şu anda en düşük makası Dünya Katılım veriyor sanırım. Bu konuda kendi araştırmanızı yapın. Ayrıca fiziksel alırken de aynı şekilde bir makas mevcut, yani bu makas problemi sadece sanala ait değil. Oturduğunuz yerdeki kuyumculardaki makasla altını alacağınız bankadaki makası kıyaslayın. Fiziksel alımda ise en büyük problem saklama derdi. Evde altın saklamak kimisi için büyük külfet ve her ne kadar güvende sansak da bir risk barındırıyor. Bu yüzden bankadan sanal almak bu konuda çok daha güvenli. Ayrıca bankadan alırken 1 gram, 2 gram almak zorunda değilsiniz. Küsuratlı şekilde de alabiliyorsunuz ki bu da düşük paralarla da altı alma kolaylığı sağlıyor. Bütün bunları değerlendirip son kararı kendiniz verin, diğer altın alma yöntemlerini de değerlendirmeyi unutmayın.