Çözüldü Aynı RAM'den almayı düşünüyorum bir problem yaratır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ColonelKurtz

Uzman
Merhaba. Corsair Vengeance RGB DDR5 AMD EXPO 32 GB (16x16) 6000MHz - RAM'lerim şu an gayet stabil bir şekilde çalışıyor fakat aynısından 2 tane alıp 64 GB yapmayı düşünüyorum aynı frekansta (6000MHz) AMD EXPO açık bir şekilde kullanabilir miyim sıkıntısız? Bunu şu yüzden sormuştum bende önceden G.Skill Ripjaws 32 GB vardı (16x16) aynısından almıştım fakat aynı 3600MHz'e çekince crash yiyordum XMP kapatınca normalleşiyordu ama o aldığım yeni RAM'leri çıkardığımda 32 GB olunca 3600MHz kullanabiliyordum. Eğer alırsam aynı sorunları yaşar mıyım? Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Sistem:
GPU: MSI GeForce RTX 4080 Super Gaming X Trio 16 GB 256Bit
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D 5.0GHz 3D VCache
Liquid COOLING: MSI MAG CoreLiquid M360
MB: MSI MAG X670E Tomahawk AM5 DDR5 6600MHz
RAM: Corsair Vengeance RGB DDR5 AMD EXPO 32 GB (16x16) 6000MHz
HDD 1: Western Digital Black 1TB
HDD 2: Western Digital Blue 2TB
SATA SSD: Kingston 500GB
SATA SSD 2: Kingston 240GB
SSD NVMe M.2: Kingston 1TB
SSD NVMe M.2 2: SanDisk 3D 512 GB
PSU: MSI MPG A1000G PCI-E5 ATX 3.0 80 Gold Plus 1000W
CASE: MSI MPG Gungnir 300R

Çözüm
4x16 GB ile 5400Mhz üstünde EXPO/XMP kullanamazsın. Ya da Hynix 2Gbit M die alırsan 6000'de çalıştırma şansın var ama gene de zor 24/48 GB RAM'ler bellek kontrolcüsüne çok az yük bindirdikleri için daha yüksek frekansa çıkabiliyorlar ayrıca.
1-2 ay sonra CUDIMM bellekler çıkacak, RAM modülünün üstünde ekstra bir iletişim aracı olacak işlemci ve çipler arasında iletişimi sağlayan ve böylece bellek kontrolcüsüne giden yükü azaltacak. İşte o zaman 4x16 ile bile 7000 MHz görebilirsin.

Bu sorun hem Intel hem de AMD'de var. Bilinçli bir kullanıcı değilseniz 4x16 6000MHz çalıştırmak imkansıza yakın.

4 RAM slotlu anakartların çoğu daisy chain olduğu için de zor çalıştırmak. T-Topology üretilen anakart yok gibi AM5'te.
Buyuk ihtimalle sorun yasamazsin. DDR4'te yasadigin sorunun sebebi bellek uyusmazligi degil anakart da olabilir ayrica. 4 bellek, ozellikle yuksek kapasiteliyse anakarti zorlayabiliyorlar.

Yine de Recep Bey'in de dedigi gibi, kimse sana garanti veremez.

Genelde anakartının web sitesinde uyumlu ramlar yazar, eğer RAM'in orada var ise bir problem yaşayacağını sanmam.

Artı -2 Eksi
4x16 GB ile 5400Mhz üstünde EXPO/XMP kullanamazsın. Ya da Hynix 2Gbit M die alırsan 6000'de çalıştırma şansın var ama gene de zor 24/48 GB RAM'ler bellek kontrolcüsüne çok az yük bindirdikleri için daha yüksek frekansa çıkabiliyorlar ayrıca.
1-2 ay sonra CUDIMM bellekler çıkacak, RAM modülünün üstünde ekstra bir iletişim aracı olacak işlemci ve çipler arasında iletişimi sağlayan ve böylece bellek kontrolcüsüne giden yükü azaltacak. İşte o zaman 4x16 ile bile 7000 MHz görebilirsin.

Bu sorun hem Intel hem de AMD'de var. Bilinçli bir kullanıcı değilseniz 4x16 6000MHz çalıştırmak imkansıza yakın.

4 RAM slotlu anakartların çoğu daisy chain olduğu için de zor çalıştırmak. T-Topology üretilen anakart yok gibi AM5'te.

Son düzenleme:
Çözüm

Sisteminde kullandığın belleklerin tam bir model ürün kodu var aynı ürün koduna sahip bellek alırsanız sorun çıkaracağını düşünmüyorum. Corsair de aynı ürün koduna sahip belleklerde chipler değişmiyor aynı oluyor.
Örnek ürün kodu CMK32GX5M2B6000C30.

Son düzenleme:
Single rank olsa dahi çalıştıramaz... MSI çok büyük yalan atmış özellikle 2 DPC 2R 5400+ diyerek
Global sitede yalan atmak buradakine benzemez. Avrupa ya da ABD’den birisi alıp da calistiramazsa mahkeme o anakartı alır MSI CEO’sunun… Evine gönderir diyeyim

Global sitede yalan atmak buradakine benzemez. Avrupa ya da ABD’den birisi alıp da calistiramazsa mahkeme o anakartı alır MSI CEO’sunun… Evine gönderir diyeyim
İşlemcinin bellek kontrolcüsü kötü diyip geçeceklerdir, ayrıca 1 DPC 7800+'da sıradan bir kullanıcının yapamayacağı şeyler(2DPC bir anakartta 7600 MHz üstü stabilitesi çok zor). Manuel ayarlamalar ile yapılabilir ama vaat ettikleri şey çok abartı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…