İnternetten araştırıp bulabilirsin 😀 DDR4'te farklı çip ya da revizyonun her zaman sorun çıkartma ihtimali vardır ufakta olsa.

DDR5'te de Ayhan hocanın dediği gibi Samsung Micron birleşimi sorun çıkartıyormuş. Başka çipler hakkında şahsen bilgim yok DDR5'te.

"Voltaj ve CL değerleri aynı olsun çalışır" cümlesinden kesin bir ifade çıkartıyoruz. İllaki garanti veriyorum demene gerek yok kaldı ki ben senin garanti verdiğini bile söylemedim sadece "kimse garantisini veremez" dedim.
AM5'te ilk kural Samsung-Micron olmayacak, Hynix ile aynı paraya satılıyor çünkü bu kitler, tamamen israf, aynı paraya Hynix alınabiliyorsa o olmalı, en kötü Samsung alınmalı, o da tüm Hynix'ler piyasadan silinirse. Micron'un yanına bile yanaşılmamalı.

AM5'te ilk etapta BIOS son sürüme güncellenecek, sonra EXPO açılacak, en önemli adım bu. Kit olmak zorunda değil, içindeki çip aynı olsun kafi, yani 2 tane aynı RAM'i alıp çalıştırabilirsin rahatlıkla, biri Samsung biri Hynix çıkarsa o zaman problem işte. İkisi de Hynix olduğundan nasıl emin olursun, 6000 CL30 alarak. Çünkü bu değere ne Samsung ne Micron fabrikasyon olarak erişebiliyor, sadece Hynix'te var bu. @Hamza Ensar Sağlam

Ben bu mevzuyu garanti ediyorum yani, açamayan konu açsın, zorla açtırırız :D 2 tane modül Hynix IC olarak ve A2-B2 takıldığında boot etmeyecek, mümkünatı yok. Zaten birini Kingston diğerini Patriot almıyorsun ki öyle de alsan Hynix olduktan sonra boot ettirirsin. Yapılacak en mantıklı hareket 6000 CL30 Hynix olduğundan emin olduğun modülden 2x16 almak, bu kadar basit.

B650 gibi bazı eski çipsetlerde gaipten kalan BIOS'lar oluyor, onlarda zaten normal 2x16 kit ile bile EXPO açamıyorsun, anakart sarı kırmızıda takılı takılıyor, boot etmiyor. İlk ve en önemli adım BIOS güncelleme yapmak.

AM5'te ilk kural Samsung-Micron olmayacak, Hynix ile aynı paraya satılıyor çünkü bu kitler, tamamen israf, aynı paraya Hynix alınabiliyorsa o olmalı, en kötü Samsung alınmalı, o da tüm Hynix'ler piyasadan silinirse. Micron'un yanına bile yanaşılmamalı.

AM5'te ilk etapta BIOS son sürüme güncellenecek, sonra EXPO açılacak, en önemli adım bu. Kit olmak zorunda değil, içindeki çip aynı olsun kafi, yani 2 tane aynı RAM'i alıp çalıştırabilirsin rahatlıkla, biri Samsung biri Hynix çıkarsa o zaman problem işte. İkisi de Hynix olduğundan nasıl emin olursun, 6000 CL30 alarak. Çünkü bu değere ne Samsung ne Micron fabrikasyon olarak erişebiliyor, sadece Hynix'te var bu. @Hamza Ensar Sağlam

Ben bu mevzuyu garanti ediyorum yani, açamayan konu açsın, zorla açtırırız :D 2 tane modül Hynix ıc olarak ve A2-B2 takıldığında boot etmeyecek, mümkünatı yok. Zaten birini Kingston diğerini Patriot almıyorsun ki öyle de alsan Hynix olduktan sonra boot ettirirsin. Yapılacak en mantıklı hareket 6000 CL30 Hynix olduğundan emin olduğun modülden 2x16 almak, bu kadar basit.

B650 gibi bazı eski çipsetlerde gaipten kalan BIOS'lar oluyor, onlarda zaten normal 2x16 kit ile bile EXPO açamıyorsun, anakart sarı kırmızıda takılı takılıyor, boot etmiyor. İlk ve en önemli adım BIOS güncelleme yapmak.

Şu an bende ki BIOS son sürüm AMD AGESA 1.2.0.3F var.

Sorun olmayacaktır.

Gigabyte B650 mi vardı sende? Özellikle eski çipset Gigabyte + Samsung kombinasyonu neredeyse hiç güven vermiyor RAM konusunda :D

Aynen öyle hocam Gigabyte B650M S2H var çift kanal yapmak istiyorum ancak CL değerini en son EXPO yaptım 36-36-36-96 olarak çalışıyor 1.35v de 32 GB yapmak istiyorum.

Aynen öyle hocam Gigabyte B650M S2H var çift kanal yapmak istiyorum ancak CL değerini en son EXPO yaptım 36-36-36-96 olarak çalışıyor 1.35v de 32 GB yapmak istiyorum.

Nebi hocam tWR 48 yapmış normal mi yanlış mı yazmış Excel tablosuna.

Onun yaptığı değerleri tek tek girdim PC açılmadı.

Onun yaptığı değerleri tek tek girdim PC açılmadı.
Samsung kabul etmeyebiliyor, ama hangisini kabul etmiyor bilemeyiz, bakmak lazım tek tek. Hynix için o zamanlar normalde. Nebi'nin Samsung için verdiklerini yaz, direkt boot olmuyor mu o? 6000 c36-36-36-96 olan hat.

Samsung kabul etmeyebiliyor ama hangisini kabul etmiyor bilemeyiz, bakmak lazım tek tek. Hynix için o zamanlar normalde. Nebi'nin Samsung için verdiklerini yaz, direkt boot olmuyor mu o? 6000 C36-36-36-96 olan hat.

Şöyle oluyor: Hiç klavye ışığı yanmıyor. Birkaç kez açıp kapattıktan sonra klavye ışığı yanıyor ama sistem boot etmiyor. Yine de BIOS'a girmene izin veriyor.

Şöyle oluyor: Hiç klavye ışığı yanmıyor. Birkaç kez açıp kapattıktan sonra klavye ışığı yanıyor ama sistem boot etmiyor. Yine de BIOS'a girmene izin veriyor.

Bunu az önce EXPO ile çalışırken de yaptı PC açık çalışıyor ama klavye mouse ekrandan tık yok çalıştırılmamış gibi takılıyorlar.

Bunu az önce EXPO ile çalışırken de yaptı PC açık çalışıyor ama klavye mouse ekrandan tık yok çalıştırılmamış gibi takılıyorlar.

Memory context restore ve Power down enable kapalı.

Memory context restore ve Power down enable kapalı.
Samsung'dan kurtul derim. Yoksa çok başın ağrır. Düz EXPO'da problem yoksa öyle devam et.

Samsung'dan kurtul derim. Yoksa çok başın ağrır. Düz EXPO'da problem yoksa öyle devam et.

Düz EXPO'da problemli açılmıyor PC şu an default 4800 de çalıştırıyorum :) çaresizlik diz boyu.

Düz EXPO'da problemli açılmıyor PC şu an default 4800 de çalıştırıyorum :) çaresizlik diz boyu.

Manuel kabul etmiyor EXPO kabul etmiyor neyi kabul ediyor bu RAM :)