Ayranın ortaya çıkışı

Ya da hangi mantarların tüketilebilir olduğunu nasıl keşfettiler?
"Şu mantar zehirli, şu yararlı, şu kafa yapıyor" derken kaç kişi nalları dikti acaba?
Bence kimse direk kendi yememiştir. Hayvanlar üzerinde test yapmışlardır diye düşünüyorum.

Ayran iyi ki var. Çoğu sokak lezzetinin yanına en çok yakışan içecek.

Döner ayran ben sana hayran

İfadeler: 143
Yoğurdu mayalamak için az bir miktarda yoğurt gerekiyorsa ilk yoğurdu neyle mayaladılar? (!)

Sıcak havalarda uzun mesafe taşınan sütlerin nohut, acı biber ve/veya limon ile kendi kendine yoğurt kültürüne dönüşmesi. Bir küçük kase sütün içine bir dilim limon bırakıp 24 saat bekletirsen vahşi yoğurt kültürü yapabilirsin ve ilk mayalanan yoğurt limon ekşisi gibi ekşi olur, bozulma kaynaklı ekşilik değil. İlk zamanlardaki ayranın tadı farklıydı ama tuz içermiyordu, sonradan ömrünü uzatmak ve tadını iyileştirmek için tuz atmaya başladılar. Tuzsuz halinden soğuk bulursan günde 2 litre bile içebiliyorsun tansiyon falan yükseltmeden, günümüzde daha dikkatli tüketmek lazım. Ben 700 ml'yi aşmıyorum tek seferde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…