AYT matematik fonksiyon sorusu nasıl çözülür?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Winner
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 382
  • Etiketler Etiketler
    ayt matematik
Sınavda çıkmayacak soru vol 6415671412.

Direkt 54 olması için 4, 25, 25 veya 9, 9, 36 olmalı; 4, 25, 25 olursa b < c olamaz; o yüzden 9, 9, 36 olmalı deyip cevap 6 diyorum. Oturup tüm ihtimalleri ayrıntılı düşünecekseniz buyurun.

h kısmınız doğru. Katsayı önemsiz.
5 tane olduğuna göre çakışık kök olmalı. Bu durumda b - a, 2b, b + c ifadelerinden herhangi ikisi eşit olmalı. 2b ile b + c eşit olamaz çünkü b < c. b - a ile b + c eşit olsa c = -a olur. b - a ile 2b eşit ise b = -a olur.
Bu durumda b = -a için 9, 9, 36; c = -a için de 4, 25, 25 mümkün olmaz mı?

Son düzenleme:
Cevap 6. Boru ötesiyimiş. Yarım saatte ancak bu kadar sadeleştirebildim. Anlayamadığın yeri sor çok karışık oldu.

Şöyle ki çözümünde denklemi yanlış kurmuşsun. a negatif evet ama grafik üzerinde normal a diye belirtmiş o yüzden denklemi kurarken (x-a) şeklinde yamalıydın. Denklemi yazdıktan sonra delta ile kök sayılarını bulmak lazım. Delta = 0 ise bir kök, delta < 0 ise kök yok ve delta>0 ise 2 kök var. Buradan ilerledim en sonunda iki bilinmeyene düşürdük. Artık sayı denemek kaldı. 1 ve 2 yi denedim ama c'nin kareli olduğu bir şey gelmedi. 3'ü denedim ve c=6 geldi. Denemede çıksa yatar uyurum bu sorudan sonra. YKS'de bu kadar kalın bir şey çıkmaz ama.

Çakışık kök değil köklerden biri 0 olmalı. Çakışık kök olursa 4 kök gelir. Denklemi kurduktan sonra b - a, -2b, -b-c ifadelerinden biri 0 olmalı ki diğer iki ifadeden 2 kök, 0'lı olan sadece x²'den oluşan ifaden de 1 kök gelsin.

-2b=0 olamayacağından b - a veya -b-c = 0 geliyor. -b-c sıfır olamaz yoksa b, c'nin eksilisi olur. Bu durumda b=a geliyor. 4, 25, 25 olasılığı da eleniyor buradan çünkü c=2 ve b=5 oluyor. Grafikte c daha büyük. Yani 9, 9, 36 ihtimali her türlü olmak zorunda. Buradan da c = 6.

H fonksiyonun köklerini bulabilmek için x^2-b değerini sırayla A, B ve C değerlerine eşitlemelisin. Buradan x^2= (a+b), (2b) ve (b+c) çıkıyor. 5 kök var demiş. 2b ve b+c pozitif olduğu için bunlardan 2'şer değer gelir. Bunlar x’in karesi olduğu için pozitif ve negatif değer yazabiliriz. Buradan 4 değer geldi o yüzden a+b tek değer olmalı. Yani 0. buradan a=-b gelmiş oluyor. En son alttaki eşitliğe geliyoruz 2b^2 + c= 54 çıkıyor. Değer verip ilerleyebilirsin. Veya en baştan @Vavien. hocamın yaptığı gibi değer verirsin.

f ve h fonksiyonunu yanlış yazmış bu yüzden 4 25 25 olmuyor. Oradaki a yakmış arkadaşı.

Hocam bunlar kazık soru mu? Ya çıkarsa diyrie düşünsek olmaz mı?
Soruların çoğu tek bilgiyle çözülüyor. Burada 3-5 tane kullanılıyor. Adamlar sana parabol böyledir, parabolün odağı budur. Hadi şu parabolde uygula diye soru soruyor. Gelip bunu sorsa dahi bir tane sorar. Tüm derslerden 35/40 yapacak seviyeye geldiyseniz bunlara vakit ayırın, eyvallah.

Kazıklama hakkını Logaritma ve ilk 10'da kullanırlar genelde.

İlk 10'da derken 10K demek istediniz sıralama olarak?

Dereceye oynayanlar için galiba.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…