Makaleler
51
Yer
TR
Esenlikler arkadaşlar. Bu kazayı görselleriyle birlikte ilk gördüğüm anda bunun bir füze sonucu olduğunu fark ettim. Sosyal medyada kuş çarpması vb. sebeplerden ötürü olduğu iddia ediliyordu ama gelmeye devam eden görsellerde açıkça bir "tesir" etkisi görülmekte. Hatta bazı salak saçma haber kanalları "sicili kabarık Embraer" gibi başlıklar açıp suçu tamamen uçağa atmaya çalıştı. Tesirden kastım bir şarapnel, saçma. Hava savunma sistemleri hakkında konular oluşturmuştum, orada bundan bahsetmiştim. Bazı hava savunma sistemleri farklı varyantta füzelere sahiptir. Bu varyantların kimisi güdümün son kısımlarında hedefe doğru ateşlenen saçmalar bulundurur.

1735282150559.webp

Bu sivil uçak, Ruslar tarafından vurulan ilk yolcu uçağı değil. 2014 senesinin 17 Temmuz'unda Rus ayrılıkçılar tarafından bir BUK sistemi kullanılarak MH17 sefer sayılı Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200ER düşürüldü. MH17 kazasında hiç kimsenin kurtulma şansı olmadı. Kazaya dair bazı videolar var ki koltuklara bağlı şekilde cesetler yağıyor, mürettebat dahil 298 kişi hayatını kaybetmişti. Gelelim bu uçakların vurulma sebebine. Öncelikle, Ukrayna'da yaşanan mevzu bundan biraz farklı. Ruslar o dönemde belli bir bölgede uçan ne varsa vuruyordu ki yine aynı tarihte 777 düşürülmeden önce Ukrayna'ya ait birçok uçağı imha etmişlerdi. Embraer 190 kazasındaysa bir iddia var ki bu iddiaya göre Ruslar dron avlamaya çalışırken füze güdümü sivil uçağa kaymış. Böyle bir şey mümkün mü? Rus tenekeleri için evet mümkün. Yine yakın bir zamanda IFF sistemi karışan Rus hava savunması kendi uçaklarına füze ateşleyip düşürmüştü. Hem de 350 milyon USD değerinde bir AWACS düşürdü. Yine Pantsir isimli hava savunma sisteminin otomatik güdümdeyken sorunlu ateşlemeler yaptığını gördüm ki konumuz olan kazanın katil zanlısı da göründüğü kadarıyla Pantsir. Ben görsellere baktığım zaman ya Tunguska, Pantsir ya da TOR sistemi vurmuş olabilir diye düşündüm çünkü uzun menzilli bir sistem tarafından isabet almış olsa onca yolcu kurtulamazdı.

1735283185079.webp

Pantsir'in birkaç farklı modeli var, en yaygını bir kamyon gövdesinde alan bu versiyonu. Önemli olan burada kullandığı füze sistemi. Bildiğim kadarıyla Ruslar bu araca otomatik bir güdümleyici koymuş, IFF sistemiyle beraber çalışıp kendisi ateşleyip füzeyi de kendisi yevliyor. Füze operatörü acaba salak falan mıydı diye düşünmeden edemiyorum zira bu aracın radarına bakan kimse yok mu? Kimse dron vururken koca bir yolcu jetini aşağı indiremez. Kilitli olan hedefi tanımlayan bir sistem var, hadi tanımlamasın orada radar izini görecektir. Radar izini görmesin, gittiği yön ve hızı görecektir. Radar kilidi bir şekilde başka bir şeye kaydıysa bu belli olur. Füzeler kendi kafasına göre güdüm göremez zira tahminen kullanılan varyantta güdüm araçtan sağlanıyor. Zaten uzun menzilli bir hava savunma sistemi de değil. Bence bunu son anda falan fark ettiler ve kurtarmaya çalıştılar. Bu füzede 8-10 metrelik bir patlama menzili olmalı ki o şekilde bir patlama etkisi olsun. Füze uçağa 8-10 metre kala patlamış. Hava savunma füzelerinin neredeyse hepsi yarı aktif radar güdümlü. Pantsir'de kullanılan kısa menzilli füzelerse komuta güdümlü. Buna göre füzelerin güdümü sistemin kendisinden sağlanıyor ve istenirse füzeler erken patlatılabiliyor ya da hedefi değiştirilebiliyor.

1735282558082.webp

Bu aşağıda gördüğünüz bir Pantsir füzesi (57E6 ya da diğer versiyonları 57E6xx gibi) ve aşağıdaki kısmı ittiricisi. 2-stage bir füze yani ek bir ittirici ile çalışıyor hatta Ukrayna'da kullanılan bir füzeden denize düşen ittirici Karadeniz kıyılarımıza vurmuştu. Üsttekiyse füzenin kendisi.

1735282896705.webp

Pantsir'e ait bir ateşleme kazası:

Son düzenleme:
Esenlikler arkadaşlar. Bu kazayı görselleriyle birlikte ilk gördüğüm anda bunun bir füze sonucu olduğunu fark ettim. Sosyal medyada kuş çarpması vb. sebeplerden ötürü olduğu iddia ediliyordu ama gelmeye devam eden görsellerde açıkça bir "tesir" etkisi görülmekte. Hatta bazı salak saçma haber kanalları "sicili kabarık embraer" gibi başlıklar açıp suçu tamamen uçağa atmaya çalıştı. Tesirden kastım bir şarapnel, saçma. Hava savunma sistemleri hakkında konular oluşturmuştum, orada bundan bahsetmiştim. Bazı hava savunma sistemleri farklı varyantta füzelere sahiptir. Bu varyantların kimisi güdümün son kısımlarında hedefe doğru ateşlenen saçmalar bulundurur.

Eki Görüntüle 110281

Bu sivil uçak, ruslar tarafından vurulan ilk yolcu uçağı değil. 2014 senesinin 17 Temmuz'unda Rus ayrılıkçılar tarafından bir buk sistemi kullanılarak MH17 sefer sayılı Malezya havayolları'na ait Boeing 777-200'er düşürüldü. MH17 kazasında hiç kimsenin kurtulma şansı olmadı. Kazaya dair bazı videolar var ki koltuklara bağlı şekilde cesetler yağıyor, mürettebat dahil 298 kişi hayatını kaybetmişti. Gelelim bu uçakların vurulma sebebine. Öncelikle, Ukrayna'da yaşanan mevzu bundan biraz farklı. Ruslar o dönemde belli bir bölgede uçan ne varsa vuruyordu ki yine aynı tarihte 777 düşürülmeden önce Ukrayna'ya ait birçok uçağı imha etmişlerdi. Embraer 190 kazasındaysa bir iddia var ki bu iddiaya göre ruslar dron avlamaya çalışırken füze güdümü sivil uçağa kaymış. Böyle bir şey mümkün mü? Rus tenekeleri için evet mümkün. Yine yakın bir zamanda ıff sistemi karışan Rus hava savunması kendi uçaklarına füze ateşleyip düşürmüştü. Hem de 350 milyon USD değerinde bir awacs düşürdü. Yine pantsir isimli hava savunma sisteminin otomatik güdümdeyken sorunlu ateşlemeler yaptığını gördüm ki konumuz olan kazanın katil zanlısı da göründüğü kadarıyla pantsir. Ben görsellere baktığım zaman ya tunguska, pantsir ya da tor sistemi vurmuş olabilir diye düşündüm çünkü uzun menzilli bir sistem tarafından isabet almış olsa onca yolcu kurtulamazdı.

Eki Görüntüle 110288

Pantsir'in birkaç farklı modeli var, en yaygını bir kamyon gövdesinde alan bu versiyonu. Önemli olan burada kullandığı füze sistemi. Bildiğim kadarıyla ruslar bu araca otomatik bir güdümleyici koymuş, ıff sistemiyle beraber çalışıp kendisi ateşleyip füzeyi de kendisi yevliyor. Füze operatörü acaba salak falan mıydı diye düşünmeden edemiyorum zira bu aracın radarına bakan kimse yok mu? Kimse dron vururken koca bir yolcu jetini aşağı indiremez. Kilitli olan hedefi tanımlayan bir sistem var, hadi tanımlamasın orada radar izini görecektir. Radar izini görmesin, gittiği yön ve hızı görecektir. Radar kilidi bir şekilde başka bir şeye kaydıysa bu belli olur. Füzeler kendi kafasına göre güdüm göremez zira tahminen kullanılan varyantta güdüm araçtan sağlanıyor. Zaten uzun menzilli bir hava savunma sistemi de değil. Bence bunu son anda falan fark ettiler ve kurtarmaya çalıştılar. Bu füzede 8-10 metrelik bir patlama menzili olmalı ki o şekilde bir patlama etkisi olsun. Füze uçağa 8-10 metre kala patlamış. Hava savunma füzelerinin neredeyse hepsi yarı aktif radar güdümlü. Pantsir'de kullanılan kısa menzilli füzelerse komuta güdümlü. Buna göre füzelerin güdümü sistemin kendisinden sağlanıyor ve istenirse füzeler erken patlatılabiliyor ya da hedefi değiştirilebiliyor.

Eki Görüntüle 110283

Bu aşağıda gördüğünüz bir pantsir füzesi (57e6 ya da diğer versiyonları 57e6xx gibi) ve aşağıdaki kısmı ittiricisi. 2-stage bir füze yani ek bir ittirici ile çalışıyor hatta Ukrayna'da kullanılan bir füzeden denize düşen ittirici Karadeniz kıyılarımıza vurmuştu. Üsttekiyse füzenin kendisi.

Eki Görüntüle 110285

Pantsir'e ait bir ateşleme kazası:

Bilerek düşürmüş olabilirler mi?

Bilerek düşürmüş olabilirler mi?

Sanmam, bir yolcu jetini düşürüp ne yapacaklar ki? Millet bu Rusları gözünde fazla buyutuyor. Her yer putin fanatiği dolu. Adamlar SIHA vuracağız diye yolcu uçağı vuruyor, böyle beceriksizler iste.

Bu Ruslar Suriye'de askerlerimizi katledip yanlışlıkla oldu diyecek kadar onursuzlar. Bu olay için benzer şeyler söylerler.

İddialara göre acil iniş izni de vermemişler. Denize cakilirsa kanıtlar kapanabilir diye düşünmüşler.

Bu Ruslar Suriye'de askerlerimizi katledip yanlışlıkla oldu diyecek kadar onursuzlar. Bu olay için benzer şeyler söylerler.
Söylem aynı olur ama bilerek düşürdüklerini sanmıyorum. NATO'nun eline durduk yere koz vermek istemezler.

Dikkat ederseniz en ufak ateşkes lafı geçtiğinde Ukrayna'daki savaş şiddetleniyor. NATO, bu tip mevzuları bir nevi geri adım olarak değerlendirip ona göre adım atıyor.

Kısacası, Rusya zaten yeterince kötü durumda. Bir de üstüne sivil öldürecek halleri yok.