• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Azerbaycan'da 5 yaşındaki çocuğun camide namaz kılmasına izin veren imama ceza kesildi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Tabii ki çocuk kendi sorgulayıp kendi dinini seçebilmeli. Ona itiraz yok. Ama camiiye girip namaz kılınca da para cezası yemesin be kardeşim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tabii ki çocuk kendi sorgulayıp kendi dinini seçebilmeli. Ona itiraz yok. Ama camiiye girip namaz kılınca da para cezası yemesin be kardeşim.
Yiyen taraf imam yalnız ve ben doğru olduğunu düşünüyorum, sorgulayamayan birisinin ibadetlerden önce sorgulayacak akli melekelere sahip olması gerek. Bunu imamın kontrol etmesi gerek kendi çevresinde.

Çocuğa camii ortamını göstermedikçe veya toplu namaz ortamı bulmadıkça çocuğun alışmasını hatta namazı öğrenmesini bekleyebilirsiniz? Eminim çoğu kişi sağından solundan bakarak öğrenmiştir namazı, ha öyle olmalı mı? Tabii ki hayır. Tekrarlıyorum, 5 yaşındaki çocuklar namaz kılmalı demiyorum, 5 yaşındaki çocuklar din öğrensin demiyorum. 5 yaşındaki bir çocuk camiye girip namaz kılınca neden para cezası oluyor onu soruyorum. Eğer özgürlüğü savunuyorsak, bunu da savunmalıyız. Çünkü özgürlük adı altında Müslüman bir ailenin çocuğunu ibadethaneye götürmesine mani oluyoruz.

Dini yaşamak için de fiziksel olarak namaz kılmamız gerekiyor ya hocam

Yiyen taraf imam yalnız ve ben doğru olduğunu düşünüyorum, sorgulayamayan birisinin ibadetlerden önce sorgulayacak akli melekelere sahip olması gerek. Bunu imamın kontrol etmesi gerek kendi çevresinde.

Ben doğru bulmuyorum. Bırakalım aileler ne istiyorsa yapsınlar. Dediğiniz gibi çocuk büyüyünce kendi sorgular zaten.

Namaz kılmakla futbolu bağlamak pek de mantıklı değil sanki hocam ya.
Tabii ki değil. Örnek verdim sadece. Başka nasıl açıklayabilirim bilmiyorum açıkçası. Özgürlüğü savunuyorsak bırakalım aileler çocuklarını dindar yetiştirebilirsin.

Tabii ki değil. Örnek verdim sadece. Başka nasıl açıklayabilirim bilmiyorum açıkçası. Özgürlüğü savunuyorsak bırakalım aileler çocuklarını dindar yetiştirebilirsin.
İşte ben dindarlığın çok küçük yaşlarda aşılanmasından yana değilim, o yüzden bu ceza çok mantıklı geliyor bana.

İşte ben dindarlığın çok küçük yaşlarda aşılanmasından yana değilim, o yüzden bu ceza çok mantıklı geliyor bana.
Onlara göre de çocukların sizin dediğiniz gibi yetiştirilmesi doğru değil. Bu yüzden diyorum ya, bırakalım herkes istediğini yapsın. Aklı erince zaten çocuk kendi doğru yolunu bulur. En doğrusu bu şekilde.

Çocuk önceden namaz kılmanın sevap olduğunu öğrenip Allah'ın kendini daha çok seveceğini düşünüp kendi kafasına göre anne ben camiye gidip namaz kılmak istiyorum derse bir sıkıntı yok bence. Özellikle dini anlatıp bir şeyler beklemek veya zorlamak yanlıştır. Ama aynı yaşta istekli olsun olmasın bir spora başlatmak, ikna etmeye uğraşmak mantıklıdır. Çünkü işlemin doğru din olduğu herkes tarafından kabul edilen bir şey değil. Ancak bir spor yapmak insana kesin olarak katkı sağlar. Spor dediğim sadece kaba kuvvet olarak algılamayın, satranç vb. de olabilir. Bu dediğim şartlar altında camiye gidip namaz kılmak isteyen bir çocuğu reddetmek bence din düşmanlığıdır.

Dediğiniz gibi olsun hocam, sizi mi kıracağız. Ben bilimselliğin üstünlüğünün kabullenilmesi taraftarıyım her zaman.

Aslında islamın şartlarını yerine getirmeyi de bir spordan sayabiliriz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…