dnbn

Çalışkan
Arkadaşlar öncelikle selam. Bu konuyu birkaç ay öncede açmıştım fakat elde tutulur bir tavsiye alamadığım için tekrar açıyorum. BIOS'tan XMP ayarını açınca ekrana görüntü gelmiyor. Kasanın ışıkları yanıyor ama ekranda tık yok.

RAM'ler (adı karmaşık o yüzden direkt linkini bırakıyorum): https://www.itopya.com/gskill-8gb-ripjaws-v-siyah-3600mhz-cl18-ddr4-single-kit-ram_u80 bundan 2 tane yani toplam 16 GB

Anakart: Gigabyte B450M K (1.0)
İşlemci: R5 5500.

İşin diğer bir kısmı ise, RAM'lerin MHz değerini kendim el ile 3200'e çektiğim zaman görüntü geliyor. 3400'e çektiğim zamanda görüntü geliyor fakat oyunlarda mavi ekran veriyor yani stabil değil. XMP açınca da başta söylediğim gibi kasanın ışıkları yanıyor fakat ekran simsiyah.

Benim düşüncem üreticinin önerdiği XMP profili yeterli gelmiyor. Yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı?

RAM hizini 3200'e indirip modulleri tek tek Memtest ile test edin. RAM'lerde sikinti olup olmadigindan emin olun. BIOS guncel mi? Uyumsuzluk olabilir, guncellemek gerekli olabilir. XMP profili acmadan elle 3600 Mhz girdiginizde ne oluyor peki?

Ayrı ayrı alınan RAM'lerin aynı modelde olsa Dual olarak yüksek frekansta sorunsuz çalışma garantisi yok.

@dnbn

RAM hizini 3200'e indirip modulleri tek tek Memtest ile test edin. RAM'lerde sikinti olup olmadigindan emin olun. BIOS guncel mi? Uyumsuzluk olabilir, guncellemek gerekli olabilir. XMP profili acmadan elle 3600 Mhz girdiginizde ne oluyor peki?
Bios güncel. El ile 3600 MHz denemedim XMP yapınca otomatik 3600 yapıyor diye denerim şimdi. Bana kalırsa bu CL voltaj değerleri ile ilgili bir sorun var ama doğru EXPO değerini bulamadım.

Bios güncel. El ile 3600 MHz denemedim XMP yapınca otomatik 3600 yapıyor diye denerim şimdi. Bana kalırsa bu CL voltaj değerleri ile ilgili bir sorun var ama doğru EXPO değerini bulamadım.
O kadar dert edilecek bir sey degil. 3200 Mhz CL15 performansi 3600 CL17 ile nerede ise ayni zaten. Oyle sorunsuz calisiyorsa kalsin.

Gunluk kullanimda aradaki farki hissetmezsin. %3 icin kafaya takilip dert edilecek konu degil.
Birde hız olarak 3000 MT/s diyormuş MHz değil. Arasında fark var mı yoksa aynı şeyler mi?

Görev yöneticisinden baktım şimdi
1753979711205.webp