SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Günaydın, AM5 sistemimde bugüne kadar dört farklı RAM denedim fakat sadece XMP uyumlu G.Skill Ripjaws S5 6000 MHz CL32 RAM ile micro jitter / görüntü bozulması sorununu çözebilmiştim. Ekran kartı üzerine RAM’i de değiştirdiğimde CS2 %95 oranında yağ gibi akmıştı. Zaten 6 ay önce forumda açtığım ilk konu buydu. Bunun mantıklı bir açıklaması var mı, yoksa tesadüfi olarak gelişen anlık bir iyileşme miydi? RAM piyasası sağ olsun, ikinci elden bile bu ürünü bulamıyorum. Yoksa alıp tekrar denemek isterdim.

RAM kodu: F5-6000J3238F16GX2-RS5K

İlgili testin yapıldığı sistemin tam hâli:

• RX 9060 XT (çıkarıldı) → RTX 3070 Ti (takıldı)
  • Kingston Beast 2x16 5600 MHz CL36 RAM (çıkarıldı) → G.Skill Ripjaws S5 1x16 6000 MHz CL32 RAM (takıldı)
  • Lexar 1TB SSD
  • Ryzen 5 7600X
  • Corsair 650W 80+ Bronze PSU
  • FSP NC5 120 mm soğutucu
  • Antec NX290 kasa

NOT: Başlık değiştirilmiş soruna çözüm aramıyorum zira bulamadık zaten. Benim sorum nasıl olur da XMP uyumlu bir RAM AM5 sistemdeki sorunu çözebilir? Tesadüfi bir durum muydu yoksa mantıklı bir açıklaması var mı? @Ayhan Dönmez @Bandırmalı1965 @CRT_User

Son düzenleme:
AM5 sistemimde bugüne kadar dört farklı RAM denedim fakat sadece XMP uyumlu G.Skill Ripjaws S5 6000 MHz CL32 RAM ile micro jitter / görüntü bozulması sorununu çözebilmiştim
Benim sorum nasıl olur da XMP uyumlu bir RAM AM5 sistemdeki sorunu çözebilir? Tesadüfi bir durum muydu yoksa mantıklı bir açıklaması var mı?

XMP olduğu için AMD sistemde çalışmayacak diye bir şey yok. XMP/EXPO bir overclock profili. Her RAM modülü normalde profil açık değilse JEDEC hızlarında çalışır. Bu da DDR5 için 4800MHz.

İki olasılık var.
  • Anakartınız fiziksel olarak hasarlı. Anakartın RAM kontaktları olan devresi bükülmüş olabilir. RAM slotlarında arıza olabilir. Pin'ler hasarlı olabilir.
  • İşlemcinizin bellek kontrolcüsü 5600 Mhz'yi bile kaldıramıyor. Bu maalesef silikon piyangosu dediğimiz şey oluyor.

Önce 5600Mhz olan kiti JEDEC hızlarında, EXPO kapalı çalıştırmayı deneyin. Sıkıntı yoksa belleklerden sadece bir tanesi ilk slota takın. 5600MHz'de çalışıyor mu bakın. Çalışmıyor ise diğer üç slotu deneyin. Çalışıyor ise ikincisini takın. İkincisi ile çalışmıyor ise farklı slotlar deneyin. En son ikincisini yalnız deneyin ve yazanları tekrarlayın.

Anakart hasarı olamaz Gigabyte B650M S2H, Gigabyte B850M force ve Asus Prime X870P olmak üzere üç farklı anakart denedim. CPU tarafında da 7600X ve 9700X denendi ikisinde de aynı oldu. @Liguori

EXPO kapalı 4800...6000 MHz manuel değer verdiğimde gram fark olmuyor sorun aynı devam ediyor. Sorunun hep aynı kalması kaynaklı donanım arızasından ziyade AM5 tarafının çok ciddi parça seçtiğini düşünmeye başladım. En azından bana yaramıyor. Evren bana Intel dene diyor; XMP uyumlu RAM'in yaraması bile buna işaret sanki.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?

Eğer CS2'de sıkıntı yaşıyorsanız donanımdan önce CS2'ye suç bulmalısınız. Son güncelleme ile benim sistemimde de micro jitter olmaya başladı.
En fazla olan CS2 kareler bildiğin bozuk bozuk geliyor. Starwars BF2 oynuyorum onda o kadar çok olmuyor. Yani bende her oyunda var; sadece derecesi artıp azalıyor. CS2 ve BF serisi en kötü olanlar. CS2'de mesela menüye girdiğim an mouse laglı kasarak ilerlemeye başlıyor. Anlıyorsun maça girince bir şeylerin ters gideceğini. Maça girince de mouse hareketi ile jitter / görüntü bozulması oluyor. Sanki kareler senkronize gelmiyormuş gibi.

En fazla olan CS2 kareler bildiğin bozuk bozuk geliyor. Star Wars BF2 oynuyorum onda o kadar çok olmuyor. Yani bende her oyunda var; sadece derecesi artıp azalıyor. CS2 ve BF serisi en kötü olanlar. CS2'de mesela menüye girdiğim an mouse laglı kasarak ilerlemeye başlıyor. Anlıyorsun maça girince bir şeylerin ters gideceğini. Maça girince de mouse hareketi ile jitter / görüntü bozulması oluyor. Sanki kareler senkronize gelmiyormuş gibi.

Hocam belki de FPS arttıkça dalgalanma da artıyordur. Valorant'ta denedin mi?

Hocam biliyorum mantıksız gelecek ama bu tür spesifik sorunların kaynağı bazen elektrikten kaynaklı olabiliyor. Özellikle stabilite konu olunca. Mesela paylaştığınız mouse sorunu gibi.

Acaba tam sinus dalgalı online UPS alsanız problemleriniz gider mi :unsure:

Üç farklı anakartta aynı RAM sorunu olmuş hem.

Hocam biliyorum mantıksız gelecek ama bu tür spesifik sorunların kaynağı bazen elektrikten kaynaklı olabiliyor. Özellikle stabilite konu olunca. Mesela paylaştığınız mouse sorunu gibi.

Acaba tam sinus dalgalı online UPS alsanız problemleriniz gider mi :unsure:

Üç farklı anakartta aynı RAM sorunu olmuş hem.
4 ekran kartı, 4 RAM, 3 Anakart, 2 CPU, 2 SSD, 2 PSU, 3 monitör ve 5 mouse değiştirdim sadece arkadaşın evinde onun RTX 3070 Ti ekran kartı ve G.Skill Ripjaws S5 6000 Mhz CL32 1X16 RAM'i taktığımızda düzelme oldu. Bu aklıma iki şeyi getiriyor; ya dediğin gibi ev elektriği parçalarıma zarar veriyor o an başka lokasyonda değiştirince anlık düzelme oldu ya da AM5 ciddi parça seçiyor sadece o RAM benim sisteme yaradı.

Bir arkadaşım RAM ve ekran kartını bizim eve getirdi test ettik herhangi bir düzelme olmadı. Sonra evine götürüp sorunsuz kullanmış yani elektriksel anlamda ürünlerine bir zarar gelmedi. Zaten elektrikçi getirttik ölçümleri yaptı bir sorun göremedi. Olaya bu açıdan bakınca çok ince bir parça uyumsuzluğu / timing sorunu var diyesim geliyor. AM5 tarafında ''mouse hissiyatı, micro jitter, stutter'' gibi konulara çok denk geliyorum. Benim de başıma gelmesi çok uzak bir ihtimal değil. Intel'e geçince düzelirse haber ederim.

Hocam belki de FPS arttıkça dalgalanma da artıyordur. Valorant'ta denedin mi?
Valorant diğer oyunlara göre daha stabil. Input jitter konusunda başarılı buldum. Fakat yine de hissediliyor.

Son düzenleme:
Günaydın, AM5 sistemimde bugüne kadar dört farklı RAM denedim fakat sadece XMP uyumlu G.Skill Ripjaws S5 6000 MHz CL32 RAM ile micro jitter / görüntü bozulması sorununu çözebilmiştim. Ekran kartı üzerine RAM’i de değiştirdiğimde CS2 %95 oranında yağ gibi akmıştı. Zaten 6 ay önce forumda açtığım ilk konu buydu. Bunun mantıklı bir açıklaması var mı, yoksa tesadüfi olarak gelişen anlık bir iyileşme miydi? RAM piyasası sağ olsun, ikinci elden bile bu ürünü bulamıyorum. Yoksa alıp tekrar denemek isterdim.

RAM kodu: F5-6000J3238F16GX2-RS5K

İlgili testin yapıldığı sistemin tam hâli:

• RX 9060 XT (çıkarıldı) → RTX 3070 Ti (takıldı)
  • Kingston Beast 2x16 5600 MHz CL36 RAM (çıkarıldı) → G.Skill Ripjaws S5 1x16 6000 MHz CL32 RAM (takıldı)
  • Lexar 1TB SSD
  • Ryzen 5 7600X
  • Corsair 650W 80+ Bronze PSU
  • FSP NC5 120 mm soğutucu
  • Antec NX290 kasa

NOT: Başlık değiştirilmiş soruna çözüm aramıyorum zira bulamadık zaten. Benim sorum nasıl olur da XMP uyumlu bir RAM AM5 sistemdeki sorunu çözebilir? Tesadüfi bir durum muydu yoksa mantıklı bir açıklaması var mı? @Ayhan Dönmez @Bandırmalı1965 @CRT_User

Sana şu kadar söyleyeyim, ben şu anda limitin de limitindeyim AM5'te. Piyasada globalde H16M 1.65 VDD üzeri veren yok, bendeki son durum bu:

1769853792866.webp

1769853801748.webp

1769853809705.webp

@SunseTTime Buna rağmen bazı oyunlarda halen daha drop var. Ağzınla kuş tutsan yaranamıyorsun AM5'e. Sanırım şans faktörü mevcut. Aynı sistem birebir 14700K, Prime Z790 ile oyunlarda yağ gibi akıyordu. Bu da ondan çok farksız değil ama 10 oyundan 5 tanesi sıkıntılı. RAM seçme olayı hikaye yani, benimki 1.35v 6000 CL30-38-38, şu anda benim yaptığım şey 1.8v 6600 CL26-37-37 olarak düşün. Tamamen silikonla alakalı. Windows, BIOS ya da Driver düzeyinde başka sıkıntılar var. Oyun motorları da yine problem. Ben işin içinden çıkamadım.

@Bandırmalı1965 hocanın da görüşü almak lazım. Eğer o da çözemezse platform değişmeniz lazım. @SunseTTime @ggbye

1769854340974.webp

Direkt olarak farklı platform denersiniz. 9850X3D de akıl karı değil, 9800X3D 200 W görüyordum. 9850X3D artık 250 W yanaştı. Boşta 1.350v 5.6 GHz olduktan sonra anlamsız bir işlemci.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez elimdeki 850 W Gold PSU, Samsung PRO 990 SSD, XPG 6000Mhz CL30 2X16 RAM ve RTX 5060 Ti 16GB kaliteliyken sistemi toplu dağıtasım hala gelmiyor. Hiçbiri keyfi bir alışveriş olmadı @LH44 @prime @Ayhan Dönmez sizlerin önerileri ile ilerledim. Hal böyle iken son testi Intel CPU ve Intel uyumlu anakart ile mi yapsam yoksa Marix hocanın dediği gibi sistemi parça parça elden çıkarıp bambaşka bir sistem mi alsam? Sorun olacağı varsa her sistemde olacak yeni aldığımda sıfırdan analiz sürecine girdiğimizi düşünemiyorum.