@Ayhan Dönmez elimdeki 850 W Gold PSU, Samsung PRO 990 SSD, XPG 6000Mhz CL30 2X16 RAM ve RTX 5060 Ti 16GB kaliteliyken sistemi toplu dağıtasım hala gelmiyor. Hiçbiri keyfi bir alışveriş olmadı @LH44 @prime @Ayhan Dönmez sizlerin önerileri ile ilerledim. Hal böyle iken son testi Intel CPU ve Intel uyumlu anakart ile mi yapsam yoksa Marix hocanın dediği gibi sistemi parça parça elden çıkarıp bambaşka bir sistem mi alsam? Sorun olacağı varsa her sistemde olacak yeni aldığımda sıfırdan analiz sürecine girdiğimizi düşünemiyorum.

Ben oyun oynamayı bıraktım. @Bandırmalı1965 gibi 6600 CL24 açamadım, 2v verince hem Scale olmuyor hem de kit patlıyor. Oyun oynayınca 10 oyundan 5 tanesinde sorun var AM5'te, nedenini çözemedim. İntel'de aynı oyunlarda sorun yoktu. Çok kafaya takılacak bir şey değil ama adamın canını sıkıyor sadece. O kadar uğraştıktan sonra da düzeltemiyorsun. Bambaşka bir sistem olması lazım @Marix dediği gibi. 5090'ı olan adam oyun oynayamıyor şu anda, ev tesisatı içinden mi geçiyor artık ne yapıyor, inan ki ben de anlamadım. Manyetik alanın göbeğinde bulunmanız lazım böyle sorunlar yaşamak için aslında. @SunseTTime

Yani RAM seçse @Bandırmalı1965 bunu yapamazdı:

1769855572692.webp

RAM'den ziyade başka sıkıntılar var AM5'te, şans faktörü devrede. Her oyun motoruna uygun değil diye düşünüyorum.

Hocam biliyorum mantıksız gelecek ama bu tür spesifik sorunların kaynağı bazen elektrikten kaynaklı olabiliyor. Özellikle stabilite konu olunca. Mesela paylaştığınız mouse sorunu gibi.

Acaba tam sinus dalgalı online UPS alsanız problemleriniz gider mi :unsure:

Üç farklı anakartta aynı RAM sorunu olmuş hem.

Bu önerinin aynısını @lowkey99 konusunda da verdim. Online UPS tek çözüm, aküden besleyen bir tek o var. Diğerleri bataryaya kesinti anında geçiyor, bir de sahte sinus dalgası üretiyor. Saf sinus verebilen ve aküden besleyen sadece Online UPS var. Onların da fiyatı çok tuzlu. 5090 sistem için 1000 VA sınırda kalır çünkü katsayısı 0.9'dur. Ara değerlerde de genelde üretilmediği için 2000 VA alınması lazım minimum. 5090 bazen Power Spike yapıyor çünkü, sonrasında Crash yer. İlgili konuda da bahsettim.

Line Interactive bu tarz senaryolarda etkisizdir, şebeke elektriği ve sonrasında yalancı sinus üretir. Online UPS şarttır ama çok sesli çalışır, yan odaya koyup uzatmak lazım ya da içindeki fanı değişmek lazım. O zaman da garanti dışı kalır. @SunseTTime

@lowkey99 Online UPS denemen faydana olur yani, ama senin tüm sistemlerde sıkıntı vardı. @ggbye @SunseTTime @lowkey99 üçünüzün manyetik alandan çıkması lazım.

@CRT_User gibi voltaj regulatoru deneyebilirsiniz. Kendisi detayları aktarır.

Son düzenleme:
Bu önerinin aynısını @lowkey99 konusunda da verdim. Online UPS tek çözüm, aküden besleyen bir tek o var. Diğerleri bataryaya kesinti anında geçiyor, bir de sahte sinus dalgası üretiyor. Saf sinus verebilen ve aküden besleyen sadece Online UPS var. Onların da fiyatı çok tuzlu. 5090 sistem için 1000 VA sınırda kalır çünkü katsayısı 0.9'dur. Ara değerlerde de genelde üretilmediği için 2000 VA alınması lazım minimum. 5090 bazen Power Spike yapıyor çünkü, sonrasında Crash yer. İlgili konuda da bahsettim.

Line Interactive bu tarz senaryolarda etkisizdir, şebeke elektriği ve sonrasında yalancı sinus üretir. Online UPS şarttır ama çok sesli çalışır, yan odaya koyup uzatmak lazım ya da içindeki fanı değişmek lazım. O zaman da garanti dışı kalır. @SunseTTime

@lowkey99 Online UPS denemen faydana olur yani, ama senin tüm sistemlerde sıkıntı vardı. @ggbye @SunseTTime @lowkey99 üçünüzün manyetik alandan çıkması lazım.
Ben şahsen bu tür stabilite sorunların çoğunlukla elektrik kaynaklı olduğuna inanıyorum. Ülkemizde malum halen topraklaması olmayan yerler bile var.

Şebekeden gelen elektriğin ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Saf sinüs dalgasının eminim faydası olur.

Ayrıca ülkemizde satılan işlemci, anakart ve belleklerin kötü bin, kötü silikon piyangosu veya yurtdışından iade ama burada tekrar sıfır olarak satılma ihtimali de var. Türkiye maalesef üçüncü dünya ülkesi bu konuda.

Son olarak bahsi geçen Corsair 650W 80+ Bronze PSU tam olarak hangi model, hangi tier, kaç yıllık, vs bunlar da önemli. Belki ondan da kaynaklanıyor olabilir. Sonuçta PSU'da AC'yi DC'ye çeviren bir alet.

Bu "Gaming" temalı olduğu için biraz daha pahalı ama sessiz olduğunu iddia edenler var. FSP Champ gibi jet motoru değil en azından.

Ayrıca hocam UPS demişken benim şu konuma bakabilir misiniz? ONT, Router ve Switch için UPS önerisi

@CRT_User gibi voltaj regulatoru deneyebilirsiniz. Kendisi detayları aktarır.

Özellikle CRT monitör kullandığım için gelen voltajın sabit olması benim için çok önemli. Yaşadığım yerde elektrik ciddi şekilde dalgalanıyor. Amacım kesinti anında sistemin açık kalmasından ziyade, ani voltaj iniş çıkışlarında hattı regüle etmesi. (akü derdi yok) :D bu sayede hem monitör hem de anakart sürekli stabil voltaj alıyor ve olası anormalliklerin önüne geçilmiş oluyor. Bulunduğumuz yerde toprak hattı da yok; voltaj sürekli oynuyor. Buna rağmen ‘elektriksel input lag' gibi bir durum beni etkilemedi.

@Ayhan Dönmez abi Intel'e şans ver diyorsun da benim gibi hiç bilgisi olmayan biri için kaynak yok. Ayarlayabildik mi benim sistemi? Hala yarım yamalak ayarlarla hata vermediği şekilde kullanıyorum. Anlık droplar devam ediyor LoL'de.