Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

shockedblackguy

Üstün
Alttaki videoda anlatılana göre anakartın kendi yongasına bağlı olan M.2 yuvasında veya her ikisinde de (işlemciye bağlı olan Gen4 dahil) yavaşlama veya sistemin görmemesi gibi sorunlar olabiliyormuş. Daha önce hiç kullanmadığım için herhangi bir anakartta deneyimleme şansım olmadı. Böyle bir sorun olabilir mi? Anakart kitapçığından baktım ama herhangi bir bilgi bulamadım.
Gen4 olan yuvaya Gen4 1TB, Gen3 olan yuvaya da Gen3 1TB veya 500GB takmayı düşünüyorum. Hız veya performans kaybı olmaz diye düşünüyorum. Aslında bu videodan dinlemesem hiç bakmadan direkt takardım PCI sürümlerine göre.

Kitapçıkta bulabildiğim tek şey bu şema. Çoğu anakartta bu şekilde oluyor zaten.

1733003272869.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Eger anakart tasarlanirken veri yollarinda maaliyetten kismak amaci ile yuvalar ortak yollar ile baglanirsa bant genisliginin bolunmesinden oturu evet dediginiz gibi performans dususu olur ancak bunun icin ilgili yuvalarin tamamini kullanmaniz gerek. Ornek olarak chipsete bagli olan bir PCIe yuvasi ile yine chipsete bagli M.2 yuvasininin ortak veri yolu kullandigini dusunelim, bu iki yuvaya da bir sey taktiginizda ya bant genisligi bolunecek ya da sadece yuvalarin biri kullanilabilir olacak.

Bunun diger bir sebebi de chipsetteki veri yollarinin yetersiz olmasindan oturu ureticilerin anakarta daha fazla yuva koymak icin yine ortak veri yollarina baglamak zorunda kalmalari, ozellikle B350 ve B450'lerde bu durum yaygindi.

Gelelim sizin anakartiniza, kilavuzda herhangi bir yerde bu belirttigim durumlarin herhangi bir tanesi hakkinda uyari belirtilmemis, yani 2 M.2 yuvasini da doldurdugunuzda sorun olmamasi gerek.
Eger anakart tasarlanirken veri yollarinda maaliyetten kismak amaci ile yuvalar ortak yollar ile baglanirsa bant genisliginin bolunmesinden oturu evet dediginiz gibi performans dususu olur ancak bunun icin ilgili yuvalarin tamamini kullanmaniz gerek. Ornek olarak chipsete bagli olan bir PCIe yuvasi ile yine chipsete bagli M.2 yuvasininin ortak veri yolu kullandigini dusunelim, bu iki yuvaya da bir sey taktiginizda ya bant genisligi bolunecek ya da sadece yuvalarin biri kullanilabilir olacak.

Bunun diger bir sebebi de chipsetteki veri yollarinin yetersiz olmasindan oturu ureticilerin anakarta daha fazla yuva koymak icin yine ortak veri yollarina baglamak zorunda kalmalari, ozellikle B350 ve B450'lerde bu durum yaygindi.

Gelelim sizin anakartiniza, kilavuzda herhangi bir yerde bu belirttigim durumlarin herhangi bir tanesi hakkinda uyari belirtilmemis, yani 2 M.2 yuvasini da doldurdugunuzda sorun olmamasi gerek.

Çözüm

Merak ettiğim şey tam olarak buydu, teşekkür ederim. Aslında pek anlatamadım ama kastettiğim şey bu PCIe kullanan ortak veri yollarıydı zaten. Çözüm olarak işaretliyorum 🫡.