Bahsettiklerin arasında bende kaldım. 7800X3D daha çok ısınıyor 9700X performanslı 9800X3D ise top tier daha üstü yok. Ben tercihimi 9800X3D'den yana yaptım. Çünkü uzun bir süre daha işlemciye bakmak istemedim ve benim işlemcim bedavaya gelmişti. Ancak şu an 9800X3D kullanan birisi olarak tekrar işlemci alacak olsam ve parasını cebimden verecek olsam kesinlikle 9700X tercihim olurdu. Çünkü az ısınıyor. Bizim gibi kullanıcılar milimetrik hesaplamalar yaptığı için en cazibi o oluyor. Hem az ısınıyor hem günümüz 2K çözünürlüğünde performanslı soğutmak için çaban yok peak değerini atsa da 9800X3D gibi bir anda 40 derece peak atmıyor. 9700x 50 ise peak 65 oluyor 9800X3D boşta 50 peak de 90 oluyor aklım çıkıyor anlık. Kafa rahatlığı için 9700X alırdım derece benim için çok da önem arz etmiyor ve rekabetçi ise 9800X3D alırdım. 7800X3D genelde halefi olduğu 9800X3D'ye göre 5 10 derece daha çok ısınıyor o yüzden tercih edilmez. Yine bütçe dahilince rekabetçi isem ve dereceye kafaya takmazsam tercih ederim.

Bu laptoplardan kalan bir hassasiyet hocam. Sıcaklık konuları özellikle. Hem serin, hem performanslı, hem stabil. Ortaya karışık malesef alamıyorsun. Ya sıcak, ya sıçrama, ya yüksek güç tüketimi illa bir şeyler oluyor. :D Her çıkan nesilde, daha verimli olmaya başladı AMD işlemciler. 9700X hedef, süpriz olursa 9800X3D olabilir. ZEN 6 çok verimli çıkabilir belli olmaz, o yüzden çok para harcama taraftarı değilim.

Sıcaklıklara bakacağım diye bazen oynadığım oyundan bir şey anlamıyordum çok kötü bir huy aslında :D. En iyisi hiç takip etmemek.

Evet yıllar sonra sistem toplayınca özellikle insan sıcaklık, değerler, verim hep kontrol edesi geliyor insanın. Bir yerde sıkıntı var mı diye.🫡

Sen hikaye tabanlı Single Player mi daha çok oynuyordun yoksa FPS tabanlı rekabetçi oyunlar mı? Buna göre de tercih yap. Renderde, multi-core workload'da 9700x bir tık daha önde bir de, Fmax daha fazla, 9800X3D 5.4 GHz ile limitli, ECLK ile artırabiliyorsun, o da X870E-E ve üzeri kartlarda mevcut ASUS'ta. BCLK ile de artırırsın ama stabil tutamazsın onu, BCLK tüm PCIE veri yolunu değişiyor, ECLK sadece işlemci multiplier değişiyor. Single Player takılacaksan 9700x daha doğru bir tercih, aklında olsun. Aradaki farkı hissetmen zor 1440P için. 9800X3D gereğinden fazla rağbet gördüğü için, gereksiz pahalı bir işlemci. 18K üzeri satılmamalı şu anda. En az 4K-5K fiyatının üstünde satılıyor.

Evet hocam 2K Single Player odaklı olacak. Ortalama 60-90-120 FPS arası kullanıyorum. Yüksek FPS, hikaye odaklı oyunlarda gereksiz bana göre. Rekabetçi oyun bende sıfır. Hiç ilgim yok. Fiyatını bende pahalı buluyorum, 15 civarı olsa 9700X üzerine az bir miktar eklenerek tercih edilebilir. 21K civarında fiyatları bana pahalı geliyor şahsen.

Bu laptoplardan kalan bir hassasiyet hocam. Sıcaklık konuları özellikle. Hem serin, hem performanslı, hem stabil. Ortaya karışık maalesef alamıyorsun. Ya sıcak, ya sıçrama, ya yüksek güç tüketimi illa bir şeyler oluyor. :D Her çıkan nesilde, daha verimli olmaya başladı AMD işlemciler. 9700X hedef, Sürpriz olursa 9800X3D olabilir. ZEN 6 çok verimli çıkabilir belli olmaz, o yüzden çok para harcama taraftarı değilim.

ZEN6 için kendi fikrimce şunu diyebilirim. İşlemcide devrim yaratacaklar fakat şöyle bir sorun var 2nm o kadar üst düzey ki fiyatı da bir hayli o kadar iyi olacak diye tahmin ediyorum. Kendim 9800X3D'yi de kullandıktan sonra hakkında düşüncelerim tamamı ile dizginlenemez bir canavar oldu. O yüzden önümüzde çıkacak olan 4 5 nesil top tier kartı rahatlıkla besleyecektir.

ZEN6 araştırmasından sonra az çok fiyatı kafamda belirdi birkaç haberde okumuştum 2nm için fiyatının çok olacağını AMD kanadında söyleyenler olmuş. O yüzden 9800X3D'nin tatlı nokta olduğuna kanaat getirdim :D.

Bu laptoplardan kalan bir hassasiyet hocam. Sıcaklık konuları özellikle. Hem serin, hem performanslı, hem stabil. Ortaya karışık malesef alamıyorsun. Ya sıcak, ya sıçrama, ya yüksek güç tüketimi illa bir şeyler oluyor. :D Her çıkan nesilde, daha verimli olmaya başladı AMD işlemciler. 9700X hedef, süpriz olursa 9800X3D olabilir. ZEN 6 çok verimli çıkabilir belli olmaz, o yüzden çok para harcama taraftarı değilim.

Evet yıllar sonra sistem toplayınca özellikle insan sıcaklık, değerler, verim hep kontrol edesi geliyor insanın. Bir yerde sıkıntı var mı diye.🫡

Evet hocam 2K Single Player odaklı olacak. Ortalama 60-90-120 FPS arası kullanıyorum. Yüksek FPS, hikaye odaklı oyunlarda gereksiz bana göre. Rekabetçi oyun bende sıfır. Hiç ilgim yok. Fiyatını bende pahalı buluyorum, 15 civarı olsa 9700X üzerine az bir miktar eklenerek tercih edilebilir. 21K civarında fiyatları bana pahalı geliyor şahsen.
Hiç fiyatına değen bir işlemci değil, ancak şu kafayla alınır, 480 Hz monitörüm var, CS'de 1000 FPS altı görmek istemiyorum, rekabetçi takılıyorum, milisaniyelerin benim açımdan önemi var dersen yoksa popüler kültür örneği 9800X3D. Sürü psikolojisinden öteye gitmiyor, haddinden pahalı 22K kesinlikle verilmez, 18K olsa ben düşünürdüm senin durumunda. Ama hikaye tabanlı Single'cı bir kişi için aşırı gereksiz olur, farkı hissedemeyeceksin çünkü neredeyse çoğu senaryoda GPU bound olacaksın. @Eagles

En iyi oyun işlemcisi evet ama F/P ilerlemek lazım, hedefe amaca yönelik daha mantıklı olacaktır seçimler.

ZEN6 için kendi fikrimce şunu diyebilirim. İşlemcide devrim yaratacaklar fakat şöyle bir sorun var 2nm o kadar üst düzey ki fiyatı da bir hayli o kadar iyi olacak diye tahmin ediyorum. Kendim 9800X3D'yi de kullandıktan sonra hakkında düşüncelerim tamamı ile dizginlenemez bir canavar oldu. O yüzden önümüzde çıkacak olan 4 5 nesil top tier kartı rahatlıkla besleyecektir.

ZEN6 araştırmasından sonra az çok fiyatı kafamda belirdi birkaç haberde okumuştum 2nm için fiyatının çok olacağını AMD kanadında söyleyenler olmuş. O yüzden 9800X3D'nin tatlı nokta olduğuna kanaat getirdim :D.
2 IMC birimi bellek kontrolcü olacağı söyleniyordu yeni seride. Ve her channel'i ayrı bir IMC kontrol edecek, bu sayede şu an nasıl Core Ultra sana 6400 garanti ediyor ama 9800X3D için AMD 5600 garanti etmiş, sanırım bu geri kalmışlığın önüne geçecekler. AMD tarafında RAM hep problem çünkü, Core Ultra da AM5 serisi gibi şu anda chiplet yapıda ama bu tarz Memory problemleri mevcut değil. SoC voltaj 1.3 limitledi AMD, geçmişte çipleri yaktıkları için, öyle ki 6400 1:1 mod ötesine geçemiyorsun şu anda günlük kullanımda. Ben 6400 c26 zor stabil tutuyorum, PBO bile düzgün verdirmiyor, IOD Hotspot sıcaklıkları arttıkça crash yiyorsun.

Core'lar hem 6400 gibi bir frekansla, hem de c26 gibi çok düşük bir gecikme ile baş etmek zorunda, IMC ile haberleşme halinde, aracı da şu anki mimaride FCLK, hal böyleyken hem Memory abanayım hem de PBO abanayım diyemiyorsun, bir yerde patlıyor, tolerans azalıyor. AMD bunun önüne geçmesi lazım.

Son düzenleme:
2 IMC birimi bellek kontrolcü olacağı söyleniyordu yeni seride. Ve her Channel'i ayrı bir IMC kontrol edecek, bu sayede şu an nasıl Core Ultra sana 6400 garanti ediyor ama 9800X3D için AMD 5600 garanti etmiş, sanırım bu geri kalmışlığın önüne geçecekler. AMD tarafında RAM hep problem çünkü, Core Ultra da AM5 serisi gibi şu anda chiplet yapıda ama bu tarz Memory problemleri mevcut değil. SoC voltaj 1.3 limitledi AMD, geçmişte çipleri yaktıkları için, öyle ki 6400 1:1 mod ötesine geçemiyorsun şu anda günlük kullanımda. Ben 6400 C26 zor stabil tutuyorum, PBO bile düzgün verdirmiyor, IOD Hotspot sıcaklıkları arttıkça crash yiyorsun.

Aaaa bak o konuda var Intel'de yeni seride Chiplet'e geçmek zorunda çünkü geçmezse 2 3 seridir patlıyor bu sefer gümler. Açıkçası ben Intel'in chiplet yapısından çok çok ümitliyim. Ha belki aradaki şu anki farkı kapatamayabilir ancak büyük ölçüde azaltacağını düşünüyorum.

Core Ultra da AM5 serisi gibi şu anda chiplet yapıda

Ultra şu an monolithic yapıda değil mi? Ben mi yanlış biliyorum. Bir de yeni IMC ile 7K üstü MHz vadettiler yanlış okumadıysam tekrar bir bakacağım haberlere heyecanlandım yine :D.

Aaaa bak o konuda var Intel'de yeni seride Chiplet'e geçmek zorunda çünkü geçmezse 2 3 seridir patlıyor bu sefer gümler. Açıkçası ben Intel'in chiplet yapısından çok çok ümitliyim. Ha belki aradaki şu anki farkı kapatamayabilir ancak büyük ölçüde azaltacağını düşünüyorum.

Ultra şu an monolithic yapıda değil mi? Ben mi yanlış biliyorum. Bir de yeni IMC ile 7K üstü MHz vadettiler yanlış okumadıysam tekrar bir bakacağım haberlere heyecanlandım yine :D.
Ultra şu an chiplet yapıda ama melez bir ara form. Değişecekler, o yüzden Ultra serisi çok hoşuma gitmedi.

Ultra şu an chiplet yapıda ama melez bir ara form. Değişecekler, o yüzden Ultra serisi çok hoşuma gitmedi.

Monochip gibi bir şey :D. İşte tam Chiplet'e geçerse ve güzelde bir fiyat yaparsa ki bence Intel halen daha work konusunda AMD'ye göre daha iyi aradaki oyun performansını F/P olarak kapatabilir.

Monochip gibi bir şey :D. İşte tam Chiplet'e geçerse ve güzelde bir fiyat yaparsa ki bence Intel halen daha work konusunda AMD'ye göre daha iyi aradaki oyun performansını F/P olarak kapatabilir.
Melez ara form işte, zaten çok sıkıntılar vardı yazılımsal olarak anca toparladılar. Ara form-ara soket almak çok mantıklı değil, İntel için beklemek lazım.