Bahsettiklerin arasında bende kaldım. 7800X3D daha çok ısınıyor 9700X performanslı 9800X3D ise top tier daha üstü yok. Ben tercihimi 9800X3D'den yana yaptım. Çünkü uzun bir süre daha işlemciye bakmak istemedim ve benim işlemcim bedavaya gelmişti. Ancak şu an 9800X3D kullanan birisi olarak tekrar işlemci alacak olsam ve parasını cebimden verecek olsam kesinlikle 9700X tercihim olurdu. Çünkü az ısınıyor. Bizim gibi kullanıcılar milimetrik hesaplamalar yaptığı için en cazibi o oluyor. Hem az ısınıyor hem günümüz 2K çözünürlüğünde performanslı soğutmak için çaban yok peak değerini atsa da 9800X3D gibi bir anda 40 derece peak atmıyor. 9700x 50 ise peak 65 oluyor 9800X3D boşta 50 peak de 90 oluyor aklım çıkıyor anlık. Kafa rahatlığı için 9700X alırdım derece benim için çok da önem arz etmiyor ve rekabetçi ise 9800X3D alırdım. 7800X3D genelde halefi olduğu 9800X3D'ye göre 5 10 derece daha çok ısınıyor o yüzden tercih edilmez. Yine bütçe dahilince rekabetçi isem ve dereceye kafaya takmazsam tercih ederim.
Bu laptoplardan kalan bir hassasiyet hocam. Sıcaklık konuları özellikle. Hem serin, hem performanslı, hem stabil. Ortaya karışık malesef alamıyorsun. Ya sıcak, ya sıçrama, ya yüksek güç tüketimi illa bir şeyler oluyor.
Sıcaklıklara bakacağım diye bazen oynadığım oyundan bir şey anlamıyordum çok kötü bir huy aslında. En iyisi hiç takip etmemek.
Evet yıllar sonra sistem toplayınca özellikle insan sıcaklık, değerler, verim hep kontrol edesi geliyor insanın. Bir yerde sıkıntı var mı diye.
Sen hikaye tabanlı Single Player mi daha çok oynuyordun yoksa FPS tabanlı rekabetçi oyunlar mı? Buna göre de tercih yap. Renderde, multi-core workload'da 9700x bir tık daha önde bir de, Fmax daha fazla, 9800X3D 5.4 GHz ile limitli, ECLK ile artırabiliyorsun, o da X870E-E ve üzeri kartlarda mevcut ASUS'ta. BCLK ile de artırırsın ama stabil tutamazsın onu, BCLK tüm PCIE veri yolunu değişiyor, ECLK sadece işlemci multiplier değişiyor. Single Player takılacaksan 9700x daha doğru bir tercih, aklında olsun. Aradaki farkı hissetmen zor 1440P için. 9800X3D gereğinden fazla rağbet gördüğü için, gereksiz pahalı bir işlemci. 18K üzeri satılmamalı şu anda. En az 4K-5K fiyatının üstünde satılıyor.
Evet hocam 2K Single Player odaklı olacak. Ortalama 60-90-120 FPS arası kullanıyorum. Yüksek FPS, hikaye odaklı oyunlarda gereksiz bana göre. Rekabetçi oyun bende sıfır. Hiç ilgim yok. Fiyatını bende pahalı buluyorum, 15 civarı olsa 9700X üzerine az bir miktar eklenerek tercih edilebilir. 21K civarında fiyatları bana pahalı geliyor şahsen.