wenJa97

Uzman
Merhaba arkadaşlar, 9600X işlemci. B650MT anakart, 2 adet 16 GB RAM Patriot Viper Venom RAM aldım. DRAM ışığı yanıyor, anakartı hafifçe yukarı doğru kaldırıyorum ışık sönüyor ve sistem açılıyor, bazen de VGA ışığı yanıyor ve geç açılıyor. İşlemci sıfır, Anakart sıfır, RAM'ler sıfır. Sizce neden olabilir?

Sistem eski kasamda takılı şu an, yeni kasa siparişi verdim. Sizce anakartta bir yamukluk veya bozuk olabilir mi?

Şu an iki RAM ile PC açılıyor fakat RAM'leri 6000 MHz yapınca görüntü gelmiyor ve BIOS ayarlarını sıfırlamam gerekiyor.

1756891841552.webp
1756891850663.webp

Son düzenleme:
Uzun zamandır böyle bu durum, düzeleceğini çok sanmıyorum. Bu bahsettiğim 2 ayarı Enable yapınca sonraki restartlarda daha hızlı açılması gerekiyor ama, çözüm yolu o.
Power Down ayarını da enable yapacağım. Sonuçları yazarım hocam teşekkür ederim uğraşınız için. Birde bu konu hakkında bilginiz var mı bilmiyorum ama ben 9600X işlemci, 32 GB RAM, B650 anakart aldım, 9600X işlemciyi 1060 6GB ekran kartı ile kullanıyorum geçici bir süreliğine. İşlemcim boşta 60-70 derecelerde geziniyor ve oyunlarda ise 85-90 derecelerde. Eski kasamdaki Soğutuyu kullanıyorum. MX-6 macun ile birlikte. Sizce bu durum soğutucu veya yanlış macundan dolayı mı böyledir yoksa 1060 ekran kartı kullanıyorum diye midir?

Power Down ayarını da enable yapacağım. Sonuçları yazarım hocam teşekkür ederim uğraşınız için. Birde bu konu hakkında bilginiz var mı bilmiyorum ama ben 9600X işlemci, 32 GB RAM, B650 anakart aldım, 9600X işlemciyi 1060 6GB ekran kartı ile kullanıyorum geçici bir süreliğine. İşlemcim boşta 60-70 derecelerde geziniyor ve oyunlarda ise 85-90 derecelerde. Eski kasamdaki Soğutuyu kullanıyorum. MX-6 macun ile birlikte. Sizce bu durum soğutucu veya yanlış macundan dolayı mı böyledir yoksa 1060 ekran kartı kullanıyorum diye midir?
Aynı sıkıntıya sahip başka bir kullanıcı 9600x ile alakalı aynı konuyu açtı, sana link bırakıyım orada görüşlerinizi paylaşın isterseniz, daha iyi olur. BIOS içerisinden undervolt denemeni tavsiye ederim, Advanced-AMD Overclocking-Precision Boost Overdrive kısmına gelip PBO-Enable PBO Limits-Motherboard Curve Optimizer- All Cores -20 dene öncelikle, OCCT CPU Extreme mod 30 dk test et, stabilse kullan. @wenJa97

Aynı sıkıntıya sahip başka bir kullanıcı 9600x ile alakalı aynı konuyu açtı, sana link bırakıyım orada görüşlerinizi paylaşın isterseniz, daha iyi olur. BIOS içerisinden undervolt denemeni tavsiye ederim, Advanced-AMD Overclocking-Precision Boost Overdrive kısmına gelip PBO-Enable PBO Limits-Motherboard Curve Optimizer- All Cores -20 dene öncelikle, OCCT CPU Extreme mod 30 dk test et, stabilse kullan. @wenJa97

Söylediğiniz tüm ayarları doğru yapmış mıyım kontrol eder misiniz? -20 derken negatif anlamda mı - dediniz yoksa diğer kelimelerden ayırmak için mi?

Söylediğiniz tüm ayarları doğru yapmış mıyım kontrol eder misiniz? -20 derken negatif anlamda mı - dediniz yoksa diğer kelimelerden ayırmak için mi?
@Ayhan Dönmez hocam buraya yazmışım yanlışlıkla.. Kontrol eder misiniz?

Dosya Ekleri

• 20250906_013640.webp
    20250906_013640.webp
    5 MB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:

@Ayhan Dönmez hocam buraya yazmışım yanlışlıkla.. Kontrol eder misiniz?
Evet, ayarlar doğru.

OCCT CPU+RAM ya da CPU Extreme test sonucu atabilirsin. @wenJa97

Bu Power Down ile alakalı mavi ekran problemi olursa onu geri Auto çekersin. Memory Context denen MCR ayarı zaten Enable iken problem yoktu. @wenJa97 PDM ile MCR bu 2 ayar baş belası, eski çipsette mavi ekrana sebebiyet veriyor.

Son düzenleme: