Bana göre, her kesime hitap edecek oyundur başyapıt. İşte GTA 5 başyapıttır. Araba sürmek isteyen oynuyor, açık dünyada mermi sallamak isteyen oynuyor, online girmek isteyen oynuyor, role-play yapmak isteyen oynuyor
Herkese ayni anda hitap edemez hic bir oyun. Sahsen GTA 5 oynamiyorum. Hic bitiremedim bile. Hikayesi o kadar bayik geldi ki, hele siyahi eleman olarak oynadigimiz her gorevden nefret ettim nerdeyse. Bitirebilecegim kadar bile sarmadi. Online'ina arkadaslarim davet etti, bana bayik geldi. RP zaten sevmiyorum. Simdi bana hitap etmiyor diye bu oyun kotu veya balon mu oldu?

Senin mantiginda buna benziyor. Hikaye bir oyunun mekanikleri kadar onemli. Tabii ki mekanikleri komple kotu bi oyunun hikayesi ne kadar iyi olursa olsun, oyunda durmak zorlasacak.
2018 yılında çıktı, dolayısıyla karakterler hantal.
Hantalligin oyunun yiliyla alakasi yok. Yapisiyla ilgisi var. RDR biraz daha gercekci bir temayi kendine temel aliyor. Oynanisin agirligi arada bir bayiyor mu? Belli bi saatten sonra evet. Ancak oyunun mekanikleri tutarli, duzgun ve eglenceli. Tamamen bayik degil. Cok fazla tekrara girdigi icin bayiyor. Tekrardan kastimda alternatif yapabilecegin cok bi sey yok. Oynanis tarzini ozellestirecek cok bi sey katmiyor oyun sana ilerledikce.

Ancak hikaye olarak (tartismaya acik tabii ki) en iyi oyunlardan biri. Karakter derinligi, objektif olarak, en iyi oyunlardan biri. Adamlar dunya tasarlama isini, diyalog isini, yan karakterlerden tutta hic bir onemi olmayan NPC'lere kadar ciddiyetle yapiyor. Bu da bu oyunun ustune harcanan emegin seviyesini ve kalitesini gosterir nitelikte.

Hayatımda gördüğüm en tuhaf başyapıt tanımı. Bir de başlığın açıldığı kategori tuhaf, RDR2 RPG oyunu değil.

Bu biraz Metallica metal müzik mi yapıyor muhabbetine dönüyor. Nothing else matters dinlersen hayır Enter Sandman dinlersen evet. Yani nereden baktığına göre değişir. RDR 2'de çok fazla RPG mekaniği var, farklı görev sonları, oyun sonu, karma sistemi, açlık sistemi gibi genrelerin standartları çok sabit olmadığı ve dönem dönem değiştiği için farklı yorumlar yapılabilir. Bence Arthur Morgan ile kasaba içinde at ile dolanırken moda girebiliyorsan o olay RPG'dir çünkü oyun seni kovboy mentalitesine tam olarak sokmayı başarmıştır. Tabi sırf buna bakıp RDR 2'ye sırf RPG demek de abes kaçar çünkü yorumumda da dediğim gibi RDR 2 çoğu şeyi bir arada yapmayı amaçlamış bir oyundur. Bu bir taraftan iyi bir taraftan kötü sonuçlanmıştır ama başarmışlardır.

Bu biraz Metallica metal müzik mi yapıyor muhabbetine dönüyor. Nothing else matters dinlersen hayır Enter Sandman dinlersen evet. Yani nereden baktığına göre değişir. RDR 2'de çok fazla RPG mekaniği var, farklı görev sonları, oyun sonu, karma sistemi, açlık sistemi gibi genrelerin standartları çok sabit olmadığı ve dönem dönem değiştiği için farklı yorumlar yapılabilir. Bence Arthur Morgan ile kasaba içinde at ile dolanırken moda girebiliyorsan o olay RPG'dir çünkü oyun seni kovboy mentalitesine tam olarak sokmayı başarmıştır. Tabi sırf buna bakıp RDR 2'ye sırf RPG demek de abes kaçar çünkü yorumumda da dediğim gibi RDR 2 çoğu şeyi bir arada yapmayı amaçlamış bir oyundur. Bu bir taraftan iyi bir taraftan kötü sonuçlanmıştır ama başarmışlardır.

Günümüzde çoğu açık dünya aksiyon oyununa RPG elementleri ekleniyor ama core mekanikler RPG'den oluşmuyor. Öyle bir şey olsa zaten oyun bambaşka hissettirirdi, RDR2'de de durum benzer.

2018 ile hantallığın da alakasını çözemedim. GTA V 2013'de çıktı. Hantal mıydı?

Bana göre değil. Başarılı mı evet, abartılıyor mu kesinlikle evet. Sırf bu yüzden insanlar ne hevesle oyunu yüklüyor ama sırf birisi allayıp, pulladığı için beklentinin altında kalıyor.

RDR 2 balon bir oyundur. İyi ile ortalama arasında bir yere yerleştirilebilir. GTA 3'den beri uyguladıkları formülün aynısını cilalayıp sunmuşlardır. Kısaca atlı GTA diyeyim. GTA V kadar eğlenceli değil, GTA IV kadar iyi bir hikayeye sahip değil. Grafikleri ve açık dünyası iyi ancak gerçek bir oyunu oyun yapan özelliklerin hepsinden yoksun.

Hayatımda gördüğüm en tuhaf başyapıt tanımı. Bir de başlığın açıldığı kategori tuhaf, RDR2 RPG oyunu değil.
Öyle olmasaydı onaylamazlardı diye düşünüyorum.

Herkese cevapları için teşekkür ederim. Kimse kimsenin kalbini kırmadan, kendi açısından düşündüğünü aktarmış.