Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Engin 52

Üstün
Yer
Samanyolu Galaksisi
Merhaba.

Battlefield 2042 oynarken 15-20 dakika sonra sistem bir anda kilitleniyor. Ne mouse, ne de ikinci monitorden baktigimda sistem saati hareket etmiyor. Komple sistem kilitleniyor. Sadece Battlefield 2042 oynarken bu sorunu yasiyorum. Oyunu Steam uzerinden satin almistim.
  • Belgelerim klasorundeki Battlefield 2042 klasorunu silmek ise yaramadi.
  • Oyunun dosyalarini dogrulamak ise yaramadi. Oyunu kaldirip tekrar indirmek ise yaramadi.
  • SFC /scannow ve DISM araciyla saglik kontrolu yaptim herhangi bir sorun yok.
  • Windows'un kendi disk temizleme araciyla DirectX Cache temizligi yaptim duzelmedi.
  • Tum suruclerim ve BIOS guncel.
  • Windows'un Olay Görüntüleyicisi'nden baktigimda kilitlenmenin yasandigi saat dakika saniyelerde bir kayit atmamis. Sistemi zorla kapatip tekrar actigim icin Kernel Power hatasi kritik olarak gorunuyor o kadar.
  • Herhangi bir minidump dosyasi da olusmuyor.
Battlefield 1 oynarken bu sorunu yasamiyorum. O da Steam uzerinden alindi.

Sistemim asagidaki gibidir:
  • R9 9950X3D
  • Corsair DDR5 6000 MHz CL30 2x16 GB EXPO 1 profil
  • Gigabyte Aero RTX 5070 Ti
  • ASUS X870E Hero
  • ASUS ROG STRIX 1000W Platinum PSU

Çözüm
iGPU kapattim. Resident Evil oyunlariyla ilgili bahsettigim sorunu hala yasamiyorum. Sanirim Nvidia Denetim Masasi uzerinde yaptigimiz Full Screen ve GPU ayari sayesinde duzeldi. BF hala sistemi donduruyor iGPU kapaliyken. Yukardaki arkadasin dedigi gibi cozulmesini bekleyecegiz veya cozulene kadar iGPU acik oynayacagiz.

Evet test ettim, RE oyunlarini Nvidia Denetim Masasinda yaptigimiz Scaling Mode Full Screen ve Perform scaling on GPU ayarlarini yaparak calistirdim. BF konusu direkt EA yazilimcilari ile alakali.

EA teknik destek sayfasinda KB5083769 numarali Windows guncellemesinin kaldirilmasinin sorunu gecici olarak cozdugunu yazmis birisi. Ben kaldirmaya calisirken hata veriyor. Bu sebeple kaldirip deneyemedim. Belki baskalarinin isine yarar.
İkisi de ses ve USB aygıtı ile ilgili, ekran kartın listede yok temiz sayılır. NVIDIA ayarların da doğru olsun, ölçeklendirmeyi ekran kartın yani GPU yapsın. Çalışan gereksiz uygulamaları kapatın. Güncellemeler bittikten sonra; Armoury Crate ve driver hub programını devre dışı bırakın, hatta driverHub proğramını komple kaldırın. Sistemi temiz debloat yapmak gerekli.

Eki Görüntüle 243721

Eki Görüntüle 243722
Guncelleme yaptiktan sonra yeniden baslatip denedim, ses kaynagini degistirince yine kitlendi sistem. Simdi de baslangictaki gereksiz programlari kapattim. Sadece Steam, iCUE ve Onedrive kaldi. Armoury Crate yuklu degil bile. Sistemi de temiz bir sekilde 17 Nisan tarihinde kurmustum. Cok uzun suredir girmiyordum oyuna zaten. Dün bir bakayim dedim. Eskiden boyle seyler olmuyordu.

Su an olmuyor, cok ilginc. Biraz daha test edecegim.

Aygıt yöneticisin de sorunlu sürücü var mı kontrol edildi mi? Realtek sorun çıkarıyor sana anlaşılan.
Uyari veren herhangi bir sey yok. Su anki testimde ses kaynagini degistirince bir problem olmadi. Arka arkaya hızlıca değiştiriyorum hatta. Dur bakalim :D

Maalesef düzelmedi.

Son düzenleme:
Geriye ne kalıyor o zaman, BIOS ayarı, RAM ayarı, PBO ayarı. Sorunu bu kısımlar da aramak gerekli. @Ayhan Dönmez.
Ayhan abinin de fikirlerini almak isterim fakat bu sorunu sadece Battlefield 2042 oynarken yasamam sistemsel bir sorun olmaktan cok yazilimsal bir sorun oldugunu dusundurtuyor bana. BIOS sifirlamistim cunku ama ise yaramadi.

Simdi oyunu C diskine kuruyorum tekrar.

Ayhan abinin de fikirlerini almak isterim fakat bu sorunu sadece Battlefield 2042 oynarken yasamam sistemsel bir sorun olmaktan cok yazilimsal bir sorun oldugunu dusundurtuyor bana. BIOS sifirlamistim cunku ama ise yaramadi.

Simdi oyunu C diskine kuruyorum tekrar.

Olabilir, tek tek denemek gerekli ihtimalleri.

Olabilir, tek tek denemek gerekli ihtimalleri.
C diskine tasimak sorunu cozmedi. Tekrar D diskine geri tasidim. Bu esnada Battlefield 5 oynamayi denedim. Onda da kilitlendi sistem. Ya EA App veya EA Anti Cheat yazilimlarinda bir sorun var, ya da sistemde genel bir problem var. Cyberpunk 2077 ve RDR 2 ile de denedim. Bu oyunlarda hicbir sorun olmadi.

Ya EA App veya EA anti cheat yazilimlarinda bir sorun var, ya da sistemde genel bir problem var. Cyberpunk 2077 ve RDR 2

Anakartın arkasındaki düğmeden CMOS yap, DOCP profile 1 açmadan dene. Windows virüs korumasını da kapat. Oyun hakkında bilgim yok yani: Oyun da genel olarak sorun varsa düzeltmedilerse boşa uğraşırsın. Temiz formata kadar gider bu iş.

C diskine tasimak sorunu cozmedi. Tekrar D diskine geri tasidim. Bu esnada Battlefield 5 oynamayi denedim. Onda da kilitlendi sistem. Ya EA App veya EA Anti Cheat yazilimlarinda bir sorun var, ya da sistemde genel bir problem var. Cyberpunk 2077 ve RDR 2 ile de denedim. Bu oyunlarda hicbir sorun olmadi.

Arkadaki tuştan Clear CMOS işlemi yapıp stok ayarlarda deneyin. GPU'da da yine UV ve OC olmasın, Default ayarlarda kalsın. Her şeye rağmen düzelmezse BIOS güncelleyin. Düz EXPO dahi açmayın, stok ayarlarda sorun devam edip etmemesine göre bir yol haritası çizmek lazım. Integrated Graphics kapatın sadece, 2. monitör buradan kullanıyorsan da geçici olarak iptal et. @Engin @X99

Windows kaynaklı bir sıkıntı varsa @Hasan Merkit yardımcı olabilir, ben temiz kurulum taraftarıyım her zaman. Ama tabii, şu anda denenmesi gereken başka şeyler var. Diğer hiçbir oyunda sorun olmayıp BF6'da ya da 2042'de sorun olması düşündürtür.

Belki yine bir sürücü sorunu olabilir, bu konuya tam hakim değilim. Hususi olarak deneyim etmedim, böyle bir durum varsa da DDU ile güvenli modda kaldırdıktan sonra bir önceki sürüme geçiş sağlayın. @Engin Şu an için AMD kartlarda son sürücü problematik, 2 önceki sürüm en stabili. Kullanıcılar tarafından bu şekilde aktarılıyor. NVIDIA'da da son sürümde problem yaşayan oldu, denemekte fayda var.

Bu saatten sonra sanırım stabil Driver dönemi bitti, gibi duruyor.

Diğer hiçbir oyunda sorun olmayıp BF6'da ya da 2042'de sorun olması düşündürtü.

RAM kullanan oyunlar da sıkıntı çıkıyor, sistem de bir bug var ama, arızayı çözmesi zor, sıfırdan başlaması daha kolay hocam.

Bu saatten sonra sanırım stabil driver dönemi bitti, gibi duruyor.

Windows güncellemeleri de bozuyor, sürücüler de stabil olmadı mı ikisi combo dert.