2aliens 2

Uzman
AMD 9950X3D
Asus ROG Astral 5080
B850 MSI MLG EDITION anakart
XPG Adata 48 GB 6400 MHz CL32 RAM
1000W PSU

Arkadaşlar, Opera kullanırken bazen takılıp donuyor mesela. Valorant'ta 2K çözünürlükte FPS değerleri 400-750 arası çok değişkenlik gösteriyor.
Program açarken bazen mouse takılarak gitmeye başlıyor veya sistemi yeni başlattığımda vb. Sizce sorun nedir?

Undervolt yapmıştım anakarttan; sizce undervolt buna sebep olmuş olabilir mi ve undervolt gerekli mi? Ya da RAM frekans değerleri? Curve optimizer'dan 25 değerine getirdim.

AMD 9950X3D
Asus ROG Astral 5080
B850 MSI MLG EDITION anakart
XPG Adata 48 GB 6400 MHz CL32 RAM
1000W PSU

Arkadaşlar, Opera kullanırken bazen takılıp donuyor mesela. Valorant'ta 2K çözünürlükte FPS değerleri 400-750 arası çok değişkenlik gösteriyor.
Program açarken bazen mouse takılarak gitmeye başlıyor veya sistemi yeni başlattığımda vb. Sizce sorun nedir?

Undervolt yapmıştım anakarttan; sizce undervolt buna sebep olmuş olabilir mi ve undervolt gerekli mi? Ya da RAM frekans değerleri? Curve optimizer'dan 25 değerine getirdim.

Hepsi şüpheli, anakartın MSI olması şüpheyi artırıyor. BIOS güncel mi? @X99 ile OS optimizasyonu yapın, hazır modifiye sistem üzerine Winhance ya da Winutil olabilir. Anakart yazılımından kaçının.

Bence sorun %90 Curve Optimizer -25 değerin. Boştayken voltaj çakıldığı için o takılmaları yapıyor, Co'yu sıfırla. Bir de RAM'ler 6400 MHz de kararsızlık yapabilir AM5 de, RAM'i 6000 MHz'e düşür. 9950X3D'ye zaten undervolt kasmana hiç gerek yok bence.

Bu kitte direkt olarak EXPO açmamanız lazım, 3 Gbit M-Die. Problemin kaynağı bu olabilir.

Bence sorun %90 Curve Optimizer -25 değerin. Boştayken voltaj çakıldığı için o takılmaları yapıyor, Co'yu sıfırla.

Test etmeden kafasına göre verdiyse bu da donma yapar, 6400 2x24 de yapar. Kartın MSI olması ve anakart yazılımı kullanılması da ayrıca problem. Manuel ayarlanması lazım MSI kartlar AM5'te.

Bu kitte direkt olarak EXPO açmamanız lazım, 3 Gbit M-Die. Problemin kaynağı bu olabilir.

Test etmeden kafasına göre verdiyse bu da donma yapar, 6400 2x24 de yapar. Kartın MSI olması ve anakart yazılımı kullanılması da ayrıca problem. Manuel ayarlanması lazım MSI kartlar AM5'te.
Bence sorun %90 Curve Optimizer -25 değerin. Boştayken voltaj çakıldığı için o takılmaları yapıyor, Co'yu sıfırla. Bir de RAM'ler 6400 MHz de kararsızlık yapabilir AM5 de, RAM'i 6000 MHz'e düşür. 9950X3D'ye zaten undervolt kasmana hiç gerek yok bence.

Hocalarım teşekkürler şimdi adım adım gidersek expo açıp 6000mhz'ye sabitlemek mümkünse öyle mi yapalım yoksa expo direkt kapalı şekilde mi kullanacağız? ayrıca undervolt işlemini sıfırlıyorum birde. Ayrıca özel bir sorum daha var bu kullandığım msi mlg b850 anakart bu sistem için düşük mü kalır fps farkı oluyor mu x870 ile

Hocalarım teşekkürler şimdi adım adım gidersek EXPO açıp 6000MHz'ye sabitlemek mümkünse öyle mi yapalım yoksa EXPO direkt kapalı şekilde mi kullanacağız? Ayrıca undervolt işlemini sıfırlıyorum bir de. Ayrıca özel bir sorum daha var bu kullandığım MSI mlg B850 anakart bu sistem için düşük mü kalır FPS farkı oluyor mu X870 ile.

FPS farkı olmaz.

Hocalarım teşekkürler şimdi adım adım gidersek expo açıp 6000mhz'ye sabitlemek mümkünse öyle mi yapalım yoksa expo direkt kapalı şekilde mi kullanacağız? ayrıca undervolt işlemini sıfırlıyorum birde. Ayrıca özel bir sorum daha var bu kullandığım msi mlg b850 anakart bu sistem için düşük mü kalır fps farkı oluyor mu x870 ile

Ben sana yapman gerekenleri sıralayım. BIOS güncelleyeceksin ilk etapta. MSI Center şartı yoksa kurmaman çok daha iyi olur, Revo Uninstaller ile Advanced taratıp Reg. kayıtları dahil silersin bu yazılımı, kalıntı bırakmaz. Muadili olarak OpenRGB ya da Fan Control kullanırsın.

@Yakuza müsaitken CPU Set Setter iletir, onun gibi X3D CCD'yi gaming atayacaksın, Core parking mekanizmasından çok daha verimli. 6000 MT/s 1:1 mod ayarlayıp manuel tuning yapacaksın. Forumdaki DDR5 rehberini takip edin.

PBO ve CO için VT3 testi lazım, stabil değilse donma yapar. 6400 MT/s 2x24 düz EXPO açarsan Mixed algoritma gereği donma yapar. Bunların hepsi düzeltilmesi lazım, kart elle ayarlanacak sende. X3D ve Non-X3D CCD ayrımı yapılacak CPU Set Setter ile.

2 CCD 9950X3D için normalde 2x24 8000 MT/s ayarlanıp kullanılması lazım ama o durum seni aşar, uzaktan zor. 6000 MT/s 1:1 mod ayarlayıp geçmelisin o yüzden. 6400'de düz EXPO açarsan 1:2 moda atar, EXPO açmanın bir anlamı kalmaz. Ayrıca bahsettiğim gibi Mixed algoritma yüzünden artık 2x24'lerde stabilite bozuyor stok EXPO.

Bios günceldi.

- Curve optimizer kaldırdım ve expo kapatıp orada ki seçilen kısımdan 6000mhz'ye ayarladım
1785000790493.webp

Ramlerim 64gb değerindeymiş...

Bunları yaptıktan sonra şuana kadar herhangi bir donma takılma olmadı durumu takip edeceğim bana gerekli/şart bios ayarlarınıda yapılması gerekenler ayarlardan bahsedilirse ayrıca çok sevinirim gerçekten

Bios günceldi.

- Curve optimizer kaldırdım ve expo kapatıp orada ki seçilen kısımdan 6000mhz'ye ayarladım
Eki Görüntüle 268589

Ramlerim 64gb değerindeymiş...

Bunları yaptıktan sonra şuana kadar herhangi bir donma takılma olmadı durumu takip edeceğim bana gerekli/şart bios ayarlarınıda yapılması gerekenler ayarlardan bahsedilirse ayrıca çok sevinirim gerçekten

Bu ayarlamalar sonrası takılma olmaması normal de yapılması gereken ayarlar seni aşabilir. Rehberdeki 6000 MT/s timing'leri girmen lazım. BIOS görseli iletirsen bana 10-15 adet, sana birebir ayarlatabilirim. Ancak bu şekilde olur. MSI'de Overclocking kısmında DRAM frekansı ve voltaj ayarlamaları var. DRAM timing kısmında da zamanlamalar var. Buraların fotoğrafı lazım. Advanced menüsünde de AMD Overclocking içinde DDR Options, Nitro ayarları var. Nitro Enabled alıp orayı da iletmen lazım. En basit haliyle böyle olur.

2 CCD için PBO ve CO can sıkabilir, Per CCD uğraşman lazım. @Yakuza müsaitken iletsin, Set Setter yazılımı ile beraber ayarlayın ekstra gaming ve background olmak üzere CCD0 ve CCD1 için.

Mesaj burda, undervolt işlemi per ccd olarak yapılıyor

Çekirdek çekirdek uğraşılabilir gerçi ama köküne kadar zorladığında yaz-kış etmenleri yüzünden bir çekirdek patlarsa komple yeniden uğraşmak zorunda kalıyorsun hangisi göçtü vs ıvır zıvırı çok.

Per CCD'de x3D olan bölmne daha çok UV yerken, sıradan bölme daha az yiyor.

per CCD olarak ayarlayıp CCD0 yani x3D olan bölmeye -15 ver, CCD1'e -10 ver.

MSI'ın o anakartında curve shaper var mı bilmiyorum, eğer yoksa CCD0 -20, CCD1 -15

Eğer varsa : CCD0 -15, CCD1 -10 ayarladıktan sonra ;

1785004259592.webp

1785004286568.webp

1785004292886.webp

1785004299329.webp

Bios ayarlarında CPPC Dynamic Preferred Cores ayarı varsa onu "Cache" olarak işaretle.

Windows'dan oyun modunu kapatıp, güç planını yüksek frekans'a al zaten program kullanımı mesajda var basit ve sade.