Şaka maka çok fazla paranoyak olmamak lazım bence böyle konularda. Sonuç olarak bunlar makine kasayı 6 ayda ya da 1 senede içini açıp bakım yapsan yeterli yani. Termal macun bitince de yenilersin.
Hocam icine sıkıstırılmıs havayla birkac ayda bi ufleseniz, odayi da temiz tutsaniz sıkıntı olmaz zaten.

İsletim sistemini bozmak zaten en zor sey, bozsan da tamir oluyor. 8 sene Windows 8.1 kullandi benim yan odamdaki duldul tek format yemeden.
Ben cahiliyet doneminde ona neler neler kurdum ettim bozdum da babam toparladi. Driver Booster kullanip silip format atmadik oyle bir vaziyet ve hatirladigim kadariyla Windows 10a da formatsiz gecmistik yukselterek.

Disk yukseltmesi ve donanim degisikliginden sonra atildi iki sefer, o kadarcik, 3770li duldukum hala ev islerine ortak kosuyor ve render aliyor, iki sene once MX4 surduk bu sene de icini temizledik.
Bilgisayara temiz bakmayı sadece yıllık periyotla macun değiştirmek sanıyorsunuz değil mi? Ya da en iyisini siz biliyorsunuz sanırım. Ben fikrimi açıklar çıkarım. Windows gibi çok nazik bir işletim sisteminde hassas olmanız gerekiyor. Her gelen büyük güncellemede -bu da her 6 veya 12 yıla denk geliyor- bilgisayar sapıtıyor veya ek gereksiz dosya bırakıyor. MacOS kullanmıyorsunuz öyle görmemezlikten gelebilirsiniz. FPS oyunu oynayıp gecikme gibi şeylere önem verenler için Windows olabildiğince hafif bakılmalı. Kutusundan çıkan bir laptop -zamanında TUF serisi- ilk oyuna girişinizde siftah yaparken 90 derece olabilir. Laptoplarda Afterburner ile bakım takip etmek zor bir şey hiç anlamayanlar için. O yüzden kimyaya yani macun ömrüne güveniyoruz ve en iyi sonuç için 1, maksimum 2 yılda macun değişimi öneriyoruz. Tıpkı arabalardaki yağ bakımını önceden yaptırmak gibi bu da işimize geliyor.

Sizin gibilerden çok var arkadaşlar. Ben modern düşünceye sahibim deyip şuradaki ufacık forumda yazan mesaja bile diklenen, o öyle olmaz böyle olur diyen tiplerden. Üstteki mesajımdaki gibi öneriyorum dedim. Yapan yapar, yapmayan yapmaz. Gidip de her sabah kalkınca temp dosyasını temizleyin mi demişim? Ayda 1 yapılacak işlemler onlar.

İyi akşamlar.
MX4 7 sene macun omru veriyor ve siz 6 ayda bir genel bakim + format oneriyorsunuz ve buna da sisteme hassas bakmak diyorsunuz.

Temp temizlenmesi gereken bir yer degildir cunku programlarin acilis cachelerini barindirir. 30GB olmadigi surece devam.

Windows nazik bir isletim sistemi degildir, Windows her yerde uyumlu calissin diye kaplumbagaya donusturulmus bir guvenli limandir eger cok anliyorsaniz bilgisayardan sizi real time kernel derlerken gormek isterim.

Hayirli aksamlar, bilgilerinizi goz onunden gecirmenizi tavsiye ederim.

Hocam icine sıkıstırılmıs havayla birkac ayda bi ufleseniz, odayi da temiz tutsaniz sıkıntı olmaz zaten.

İsletim sistemini bozmak zaten en zor sey, bozsan da tamir oluyor. 8 sene Windows 8.1 kullandi benim yan odamdaki duldul tek format yemeden.
Ben cahiliyet doneminde ona neler neler kurdum ettim bozdum da babam toparladi. Driver Booster kullanip silip format atmadik oyle bir vaziyet ve hatirladigim kadariyla Windows 10a da formatsiz gecmistik yukselterek.

Disk yukseltmesi ve donanim degisikliginden sonra atildi iki sefer, o kadarcik, 3770li duldukum hala ev islerine ortak kosuyor ve render aliyor, iki sene once MX4 surduk bu sene de icini temizledik.

MX4 7 sene macun omru veriyor ve siz 6 ayda bir genel bakim + format oneriyorsunuz ve buna da sisteme hassas bakmak diyorsunuz.

Temp temizlenmesi gereken bir yer degildir cunku programlarin acilis cachelerini barindirir. 30GB olmadigi surece devam.

Windows nazik bir isletim sistemi degildir, Windows her yerde uyumlu calissin diye kaplumbagaya donusturulmus bir guvenli limandir eger cok anliyorsaniz bilgisayardan sizi real time kernel derlerken gormek isterim.

Hayirli aksamlar, bilgilerinizi goz onunden gecirmenizi tavsiye ederim.
Ne yapayım ben real time karnel işlerini? Her arabadan anlayan rektefiye mi yapıyor?

MX4 sana 7 sene ömür verebilir ama 2 seneden sonra performans düşüşü olduğu gözlemlenebiliyor. Ne yapacaksın bir kere sürüp satana kadar değiştirmeyecek misin? Çok zor bir işlem değil ve getirisi de güzel.

Windows nazik bir işletim sistemidir. Bir şeyin bozulması için illaki durma noktasına gelmesine gerek yok. MacOS'un yanında Windows'un stabilitesi bir hiç. 11 yeni çıktığında çok sorun yaşadılar 2-3 senede anca düzeltildi, ayrıca çok bir değişiklik olmamasına rağmen 1-1.5 GB fazladan bellek yiyor. Geliştirildi mi hantallaştırıldı mı? Şu an melez işlemciler ve 32GB RAM altı hariç 11 kullanmak saçma. Yüksek grafikli bir oyunda 14GB RAM tüketince anlıyorsun her GB belleğin önemini.

Bakmasan da olur ancak en azından sene de bir şöyle açıp güzel bir temizliğini yapıp macunları yenilemekte fayda var.

Tamam macunlar ömür veriyor da her Allah'ın günü kullandığın yorduğun bir sistemde en azından yılda bir macun değişiminde fayda var.

MX4 özellikle laptop ve ekran kartlarında kolay bir şekilde pump-out olabildiğinden performans düşüklükleri ile karşılaştırabiliyor bizi.

Ne yapayım ben real time karnel işlerini? Her arabadan anlayan rektefiye mi yapıyor?

MX4 sana 7 sene ömür verebilir ama 2 seneden sonra performans düşüşü olduğu gözlemlenebiliyor. Ne yapacaksın bir kere sürüp satana kadar değiştirmeyecek misin? Çok zor bir işlem değil ve getirisi de güzel.

Windows nazik bir işletim sistemidir. Bir şeyin bozulması için illaki durma noktasına gelmesine gerek yok. MacOS'un yanında Windows'un stabilitesi bir hiç. 11 yeni çıktığında çok sorun yaşadılar 2-3 senede anca düzeltildi, ayrıca çok bir değişiklik olmamasına rağmen 1-1.5 GB fazladan bellek yiyor. Geliştirildi mi hantallaştırıldı mı? Şu an melez işlemciler ve 32GB RAM altı hariç 11 kullanmak saçma. Yüksek grafikli bir oyunda 14GB RAM tüketince anlıyorsun her GB belleğin önemini.
Siz de bellek yonetiminin ne oldugu konusunda en ufak bir fikir sahibi olmadan konusuyorsunuz. O pek begendiginiz Mac'lerin RAM kullanimlarina bakmanizi tavsiye ederim, bakalim kac GB yiyorlar.

4 GB RAM'li Windows 11 sistem de gordum, temel isleri gayet hallediyor, hatta IDE acani bile gordum, tabii arkada bir milyar sekme acinca kasiyor fakat birkac pencerede Edge ve Eclipse IDE acikken gayet guzel calisiyordu makine, hem de pek begenmezsiniz ama icinde 11. nesil mobil i3 vardi 🥰

2 seneden sonra gozuken performans dususu, hmm hani sure 1 yildi?

Siz arabadan anlamiyorsunuz iste sorun burada, siz anliyorum diye gecinip boya cizilmesine motor inecek diyorsunuz.

Bakmasan da olur ancak en azından sene de bir şöyle açıp güzel bir temizliğini yapıp macunları yenilemekte fayda var.

Tamam macunlar ömür veriyor da her Allah'ın günü kullandığın yorduğun bir sistemde en azından yılda bir macun değişiminde fayda var.

MX4 özellikle laptop ve ekran kartlarında kolay bir şekilde pump-out olabildiğinden performans düşüklükleri ile karşılaştırabiliyor bizi.
MX4 zaten laptoplarin yanindan gecirilmesi gereken bir macun degil, illa pumpout olur onda.

Edit: Hani demistim ya 8 sene kullandim 8.1i diye, o 8 sene boyunca sistemde Casper'in fabrikada surdugu macun vardi ve hala boost hizlarina tamamen variyordu CPU.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam ne dediniz be biriniz demiş 6 ayda bir format biriniz demiş sadece termal macun değiştirmek yetmiyor M.2 SSD kullanmıyorum SSD sıcaklıklarımda sıkıntı yok işlemci ve GPU'yu kontrol edeceğim sadece ettikten sonra tekrar yazacağım.

1709455040645.webp

53 54 55 arasında gidip geliyor işlemci %100 kullanımda ekran kartı ise 5 dakika FurMark testinde 56 dereceye sabitlendi arada 55 falan oldu fan hızı %42 kullanımda.

Son düzenleme: