Arkadaşlar selam, küçüklerim için AV almam lazım ama ne almalıyım bilmiyorum. Chrome ile tam zamanlı url, çevrimiçi vs koruması olursa süper olur çünkü bilgisayarı küçüğüm kullanacak. Scam linklere tıklayabilir, internete "GTA 5 indir." yazıp bilgisayarın içinden geçebilir.
Merak ettiğim bir şey var ayrıca alacağım AV bana bağlı olduğu bilgisayardaki durumu gösterebilir mi? Virüs taraması oldu şunlar bulundu, kritik durum tespit edildi gibi durumları bildirebiliyor mu acaba? Steam, Epic, EA oyunları dışında çoğu şeyden soyutlamayı düşünüyorum sistemi. Çocuk profilleri bayağı ağır oluyor. Oyunu bile engelliyorlar çoğu zaman.
Önerileriniz var mı? Sadece AV de değil hazır böyle bir şey sorduğum için başka önerileriniz varsa onları da söyleyebilirsiniz.
Normalde
Kaspersky önerirdim çünkü koruması gerçekten çok iyi ama Rusya ile olan bağlantıları ve veri toplama iddiaları beni rahatsız ediyor. Bir de bende saçma uyumluluk sorunları çıkardı. Epic Games Launcher kurulmuyordu, PUBG’de Vanguard ile Kaspersky aynı anda açıkken oyun crash veriyor hatta bazen mavi ekran yiyordum. Bu yüzden bıraktım aktif aboneliğim olmasına rağmen kullanmıyorum.
Norton,
Avast ve
McAfee’den de şahsen uzak dururum. Avast’ın kullanıcı verilerini satmasıyla ilgili ciddi skandalları oldu, Norton bir dönem antivirüsün içine kripto mining özelliği bile koydu. McAfee de bana göre gereksiz şişkin, fazla bildirimli ve alternatiflerine göre pek bir avantaj sunmuyor.
ESET’i en son yaklaşık 8-10 yıl önce kullandım, şu anki hali nasıldır bilmiyorum ama güncel testlerde gayet iyi sonuçlar alıyor.
AVG'de düşündüğümden daha iyi durumda,
Avira ise hâlâ iş görüyor ama performans tarafında rakiplerinin biraz gerisinde kalabiliyor.
Malwarebytes ise benim gözümde ana antivirüsten çok ikinci bir araç gibi. Şüphelendiğinde açıp tarat, temizle ve çık mantığında kullanmak daha mantıklı. Premium sürümü gerçek zamanlı koruma sunuyor ama yine de ana antivirüs olarak tercih etmezdim.
İlk tavsiyem: Webroot. Büyük ölçüde cloud tabanlı çalışıyor, program çok küçük, taramaları inanılmaz hızlı ve sistem kaynağını çok az kullanıyor. Özellikle eski bilgisayarlarda veya performans kaybı istemeyenlerde çok iyi. Tek eksisi Bitdefender kadar geniş bağımsız laboratuvar test verisinin olmaması ama bence en az onun kadar başarılı. Hafiflik ve günlük kullanım açısından bence 10/10.
İkinci tavsiyem: Daha kapsamlı koruma istiyorsanız direkt
Bitdefender derim. Zararlı yazılım, phishing, ransomware ve web tehditlerinde çok güçlü. Davranışsal analiz dahil birden fazla koruma katmanı kullanıyor ve bağımsız testlerde yıllardır üst sıralarda. Kısacası hafiflik için Webroot, maksimum koruma için Bitdefender.
Bana soracak olursanız bunların hiçbirine gerçekten ihtiyaç yok. Bilinçli bir internet kullanıcısının kolay kolay virüs kapacağını düşünmüyorum. Ben şahsen ekstra antivirüs kurmuyorum, Windows Defender’ı açık bırakıyorum. Arada ihtiyaç duyarsam
MSRT ile tarama yapıyorum, şüpheli bir durum olduğunda da
KVRT veya
AdwCleaner gibi tek seferlik ücretsiz araçlarla sistemi kontrol ediyorum. Bana göre bu yöntem hem daha hafif hem daha temiz hem de arka planda sürekli çalışan ekstra bir antivirüs kurmaktan daha mantıklı.