serhatmorgan

Uzman
Bilgisayarı kapattığımda, evden çıkarken bilgisayarın ve monitörün fişini çekmiyorum. Elektrik gidip gelmesinde vs. problem olur mu?

Akım korumalı prizim yok. Sonuç olarak kullanmadığım her an fişten çekmeli miyim, çekmemeli miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayarı kapattığımda, evden çıkarken bilgisayarın ve monitörün fişini çekmiyorum. Elektrik gidip gelmesinde vs. problem olur mu?

Akım korumalı prizim yok. Sonuç olarak kullanmadığım her an fişten çekmeli miyim, çekmemeli miyim?
Evin tesisatı eski ve kötü değilse bir sorun teşkil etmez. Yıllardır hiç bir cihazın fişini çekmem ve elektrik kesintilerinin fazla olduğu bir bölgedeyim herhangi bir sorun yaşamadım.

Evin tesisatı eski ve kötü değilse bir sorun teşkil etmez. Yıllardır hiç bir cihazın fişini çekmem ve elektrik kesintilerinin fazla olduğu bir bölgedeyim herhangi bir sorun yaşamadım.
Bir arkadaşımın bilgisayarı bozulmuştu bu sebepten dolayı. Lakin bilgisayarı kapalı mıydı bilmiyorum.

Özellikle kırsal kesimlerde fırtına çıktığı zaman düşen yıldırımlar elektrik ve internet hatlarına elektrik boşalmasına sebep olabiliyor. Bizzat yaşadığım bir olayı aktarayım, köy evindeydim ve ADSL internetim vardı, fırtına çıktı ve yıldırımlar çakmaya başladı, ben de evdeki tüm cihazların fişini çekip modemi de hem telefon hattından hem de elektrik hattından ayırdım. 1-2 saat boyunca çevremize yıldırımlar düştü ve sonra fırtına geçti. Daha sonra ben modemi taktım ve internet çalışıyordu, benim evimde bir sorun yoktu. Sonra dışarı çıkıp komşular ile konuştum, mahallede herkesin modemleri yanmış :) Telefon diğerine düşen bir yıldırım kablolar üzerinden tüm modemleri pişirmişti. Aynı durum elektrik hattında olduğu zaman da tüm elektrikli aygıtları yakabiliyor. O yüzden ben evden 1 günden fazla uzaklaşıyorsam bilgisayarımın fişini çekiyorum. Hava bozulur falan ne olur ne olmaz.

Fişi çek diyenler bunu yazmadan önce başka bir şey çekmiş olmalılar.

Çok takıntılıysan PSU şalterini kapatman yeterli. Ancak ikisi de gereksiz elektrik kesintisi çalışmayan bilgisayara ne yapsın?
Umarım elektriğin bir voltajı olduğunu, kesintiler sırasında voltajın düşük veya yüksek gelebileceğini, eğer 280 Volt'tan yüksek gelirse cihazımızı patlatabileceğini biliyorsundur. Her gün elektrik kesintileri yüzünden ülkemizde binlerce TV ve Buzdolabı arıza yapıyor. Kesintiler oluştuğu zaman elektrik düzgün şekilde geri gelene kadar hassas cihazların fişi çekilmelidir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Umarım elektriğin bir voltajı olduğunu, kesintiler sırasında voltajın düşük veya yüksek gelebileceğini, eğer 280 Volt'tan yüksek gelirse cihazımızı patlatabileceğini biliyorsundur. Her gün elektrik kesintileri yüzünden ülkemizde binlerce TV ve Buzdolabı arıza yapıyor. Kesintiler oluştuğu zaman elektrik düzgün şekilde geri gelene kadar hassas cihazların fişi çekilmelidir.

Bilgisayarlar hassas değiller. O PSU'lar daha yüksek voltajlara dayanabilecek şekilde üretiliyorlar, anormal voltaj geldiği anda da (tarihte kolay kolay denk gelemezsin) içindeki 5 kuruşluk sigorta atar PC'ye ve PSU'ya yine zarar gelmez.

Bilgisayarı buzdolabıyla örneklemek kadar saçma bir şey yok.

Şunu unutmayın. Tüm elektronikleri voltaj dalgalanmaları zayıflatır, elektrik kesintilerinde de ömrü bitmiş devreler patlarlar bu kadar basit. Yani asıl kullanırken zarar veriyorsunuz cihazlara Türkiye'nin voltajlarının stabil olmamasıyla beraber.

Bilgisayarlar hassas değiller. O PSU'lar daha yüksek voltajlara dayanabilecek şekilde üretiliyorlar, anormal voltaj geldiği anda da (tarihte kolay kolay denk gelemezsin) içindeki 5 kuruşluk sigorta atar PC'ye ve PSU'ya yine zarar gelmez.

Bilgisayarı buzdolabıyla örneklemek kadar saçma bir şey yok.
Peki o 5 kuruşluk sigortayı değiştirmek kolay mı ? PSU yerinden çıkarılacak, içi açılacak, garantisi bozulacak, yeni sigorta temin edilecek ve lehimlenecek. Standart bir kullanıcı bunu yapamaz. Bunun yerine çok fazla kesinti oluşan yerlerde UPS kullanıp cihazlarımızı biraz daha güvenceye alabiliriz.
Ayrıca her PSU bu kadar güvenli değil, hazır kasalarda uyduruk olanları çok var.

Peki o 5 kuruşluk sigortayı değiştirmek kolay mı ? PSU yerinden çıkarılacak, içi açılacak, garantisi bozulacak, yeni sigorta temin edilecek ve lehimlenecek. Standart bir kullanıcı bunu yapamaz. Bunun yerine çok fazla kesinti oluşan yerlerde UPS kullanıp cihazlarımızı biraz daha güvenceye alabiliriz.
Ayrıca her PSU bu kadar güvenli değil, hazır kasalarda uyduruk olanları çok var.

Uyduruk PSU'larda da o sigortalar var. Amaç burada bilgisayar bileşenlerini korumak PSU'yu servise göndermek çok koymamalı.

UPS pahalı ve ömürsüz. Ben tercih etmem.

Kısacası fiş çekmek büyük saçmalık. En kötü şalterini kapatırsın yoluna devam edersin.