Reity

Çalışkan
Merhaba. Bilgisayarı alalı yaklaşık 1 ay olmuş veya olmamıştır fakat geldiği ilk günden beri bir şey dikkatimi çekiyor, bilgisayarın fanları aşırı derece hızlı dönüyor ve bir zaman sonra bilgisayar kendini kapatıyor.

Sorunumun neden olduğunu hiçbir şekilde bilmiyorum ama aşağada verdiğim görseller benim dikkatimi çekti, belki bundan olabilir diyorum. Bilgisayarı aldığım siteye e-posta yoluyla ulaştım, teknik servise götürdüm onlar bu sorunu yaşamaya çalıştılar fakat bu sorunu teknis serviste yaşamamışlar. Eve geldiğimde yine aynı şey olmuştu ve bu defalarca olup biten bir şey.

Acaba sorunu bilen birileri yardımcı olabilir mi? Her fikire açığım şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Bilgisayarı alalı yaklaşık 1 ay olmuş veya olmamıştır fakat geldiği ilk günden beri bir şey dikkatimi çekiyor, bilgisayarın fanları aşırı derece hızlı dönüyor ve bir zaman sonra bilgisayar kendini kapatıyor.

Sorunumun neden olduğunu hiçbir şekilde bilmiyorum ama aşağada verdiğim görseller benim dikkatimi çekti, belki bundan olabilir diyorum. Bilgisayarı aldığım siteye e-posta yoluyla ulaştım, teknik servise götürdüm onlar bu sorunu yaşamaya çalıştılar fakat bu sorunu teknis serviste yaşamamışlar. Eve geldiğimde yine aynı şey olmuştu ve bu defalarca olup biten bir şey.

Acaba sorunu bilen birileri yardımcı olabilir mi? Her fikire açığım şimdiden teşekkürler.
Sistem özelliklerim
1 X GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AM5 DDR5 7200MHz (OC) Micro ATX Anakart
1 X AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
1 X GIGABYTE Radeon RX 7600 XT GAMING OC 16G GDDR6 128Bit FSR 3 AMD Ekran Kartı-GV-R76XTGAMING OC-16GD
1 X Kingston 1TB NV3 M.2 NVMe SSD Okuma 6000MB / Yazma 4000MB-SNV3S/1000G
1 X VENTO VG10F-FSP 650W 80Plus Mesh Temperli Camlı USB 3.0 ATX Rainbow Gaming Kasa
1 X MSI MAG CORELIQUID A13 360 LGA1700/1851/AM5 360mm ARGB GEN2Sıvı İşlemci Soğutucusu
1 X Kingston Beast 32GB (2x16) DDR5 6000MHz CL30 AMD Expo Sertifikalı Ram-KF560C30BBE-16TR/2

Dosya Ekleri

• IMG_1030.webp
    IMG_1030.webp
    919,7 KB · Görüntüleme: 64
  • IMG_1031.webp
    IMG_1031.webp
    573,9 KB · Görüntüleme: 53
  • IMG_1032.webp
    IMG_1032.webp
    716,6 KB · Görüntüleme: 62
  • IMG_1033.webp
    IMG_1033.webp
    743,3 KB · Görüntüleme: 57
  • IMG_1034.webp
    IMG_1034.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 67
Son düzenleme:
Yoğun kullanımda mı kapanıyor? Çoklu priz vs. kullanıyor musun? Teknik serviste sıkıntı olmamış ancak sende olmuş ise belki bağladığın kaynakta problem olabilir. Eski evimde bir priz vardı o prizde PC çalıştırırsam yük altında kapanıyordu onun gibi bir şey olabilir.

Yani kısacası çoklu priz varsa tek prize takın veya başka priz kullanın deneyin hocam.

Yoğun kullanımda mı kapanıyor? Çoklu priz vs. kullanıyor musun? Teknik serviste sıkıntı olmamış ancak sende olmuş ise belki bağladığın kaynakta problem olabilir.
Odamda tek priz olduğu için tek prize bağlı her şeyim tek priz 6lı uzatma kablosuna bağlı onda da 2 tane yine 3lü prize bağlı

Odamda tek priz olduğu için tek prize bağlı her şeyim tek priz 6lı uzatma kablosuna bağlı onda da 2 tane yine 3lü prize bağlı
Belki yük altında enerji yetmiyordur hocam, bayağı kablo takmışsınız çünkü, hele o prizlerde elektrik yiyen başka cihazlar bağlı ise yükte enerji yetmeme durumu olabilir. Siz yine de tek prize takıp deneyin hocam.

Tek prizde çok fazla cihaz çalışıyor ise zaten bilgisayara güç yetmez. TV, buzdolabı, dikiş makinesi, klima gibi aygıtlar çok elektrik tüketir çoklu priz ile kullanılmaz.

Bilgisayar çok ısınıyorsa yine sınır değere gelince kapanır hocam soğutmasını da iyi yapmak lazım. Fanlar hızlı dönüyor demişsiniz ve ekran kartı sıcaklığı da yüksek, 105 derece gözüküyor fotoda.

Sistem özelliklerim
1 X GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AM5 DDR5 7200MHz (OC) Micro ATX Anakart
1 X AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
1 X GIGABYTE Radeon RX 7600 XT GAMING OC 16G GDDR6 128Bit FSR 3 AMD Ekran Kartı-GV-R76XTGAMING OC-16GD
1 X Kingston 1TB NV3 M.2 NVMe SSD Okuma 6000MB / Yazma 4000MB-SNV3S/1000G
1 X VENTO VG10F-FSP 650W 80Plus Mesh Temperli Camlı USB 3.0 ATX Rainbow Gaming Kasa
1 X MSI MAG CORELIQUID A13 360 LGA1700/1851/AM5 360mm ARGB GEN2Sıvı İşlemci Soğutucusu
1 X Kingston Beast 32GB (2x16) DDR5 6000MHz CL30 AMD Expo Sertifikalı Ram-KF560C30BBE-16TR/2
GPU0 işlemcideki entegre grafik birimi. Görsellerde 90-105 dereceler görünüyor ki bunlar çok yüksek değerler. İşlemci soğutmanızda bir problem var büyük ihtimalle. Fanların yüksek hızlarda dönmesi de bu durumu destekliyor.
İşlemci sıcaklıklarını da kontrol edebilir misiniz ?
Sıvı soğutmada bir problem olabilir, termal macun sürülmemiş olabilir veya sıvı soğutma bloğundaki koruma filmi çıkartılmamış olabilir. Bunları kontrol edin.

Hocam denedim fakat yine aynı sorun oldu yine direkt olarak kapandı (sadece bilgisayarın fişlerini takmıştım)

Hocam denedim fakat yine aynı sorun oldu yine direkt olarak kapandı (sadece bilgisayarın fişlerini takmıştım)
Hocam fotoğrafa baktım da harbiden boşta iken %0 kullanımda 105 derece diyor muhtemelen sıcaklık sınırını geçince PC kendini kapatıyor. Normalde 105 olsa bendeki kart olsa şimdiye yanmıştı. Hatalı gösteriyor olmasın? 105 derece olsa tüm odayı ısıtır doğalgaz ödemezsin.

Prizden değil, sorun açıkça belli ki sıcaklık sebebiyle yaşanıyor.
Yukarıda yazdıklarımı bir kontrol edin.

GPU0 işlemcideki entegre grafik birimi. Görsellerde 90-105 dereceler görünüyor ki bunlar çok yüksek değerler. İşlemci soğutmanızda bir problem var büyük ihtimalle. Fanların yüksek hızlarda dönmesi de bu durumu destekliyor.
Sıvı soğutmada bir problem olabilir, termal macun sürülmemiş olabilir veya sıvı soğutma bloğundaki koruma filmi çıkartılmamış olabilir. Bunları kontrol edin.

Hocam furmark testinde her şey okaydi hatta buz gibiydi bilgisayar sonradan direkt böyle şeyler yaptı ve teknis servise de götürdüm herhangi bir şey olduğunu düşünmüyorum

Ayrıca teknis serviste OCCT'de de test yaptıklarında her şey okay demişlerdi oradaki arkadaş ramlerde sorun olduğunu düşünmüştü ve tekrardan 0 ram taktı müşteri memnuniyeti olsun diye onlarda bir şey yok fakat bende nasıl var neyde sorun var hiçbir şekilde anlamadım gitti