Bütçe
200.000 TL
@Hamza Ensar Sağlam, bu son yaptığınız karşılaştırmada tüm olumlu şeyleri macOS için söylediğinize göre o zaman arkadaşınızın macOS almamak ve karşılaştırma yapmak için sebebi nedir? Ben bunu tam olarak anlayamadım.

200K laptopun 200K olmasinin sebebi %99 ekran kartidir. O kadar ust seviye bir ekran karti lazim degilse gerek yok zaten. Monitor olayina bisey demiyorum surekli seyahat edilecekse anlarim ama en kral laptop yada macbook ekrani bile masada kullanilan 2-3 monitor setuplarin yerini tutamaz.

Olay Windows vs MacOS'tan çok daha farklı. Olay şarjı iyi giden çok daha iyi ekrana sahip olan MacBook vs aşırı ağır taşıması çok zor adam akıllı şarjı gitmeyen Macbook'tan çok daha kötü bir ekrana sahip olan 200K'lık Windows laptop :)

Olmadı yardım edeceğim, sorun değil. Bakacağız bir yoluna artık.

Olay Windows vs MacOS'tan çok daha farklı. Olay şarjı iyi giden çok daha iyi ekrana sahip olan MacBook vs aşırı ağır taşıması çok zor adam akıllı şarjı gitmeyen Macbook'tan çok daha kötü bir ekrana sahip olan 200K'lık Windows laptop :)
Zaten kendin kendini ikna etmissin. Konu acman bir tik anlamsiz olmus :)

Ben yüksek lisans yapmadim ama Bilgisayar Muhendisligi ucuncu sinifim. Computer Architecture dersinde CPU ve devre simülasyonları yazilimlarini hep Windows'ta kullandim. Yani o türden bazi spesifik devre tasarimi yazilimlari macOS icin uyumlu degil. Ornek olarak benim kullandigim Proteus'un sadece Windows destegi vardi. Hangi isi goruyorsa ona uygun platform secmek daha mantikli bataryadan once.

Son düzenleme:
@Hamza Ensar Sağlam, bu son yaptığınız karşılaştırmada tüm olumlu şeyleri macOS için söylediğinize göre o zaman arkadaşınızın macOS almamak ve karşılaştırma yapmak için sebebi nedir? Ben bunu tam olarak anlayamadım.

Her yazılım MacOS ile uyumlu olmadığı için, aralarında ileride kullanması gereken programların MacOS ile uyumlu olup olmadığını öğrenmek için ve yazılım mühendislerinden bilgi almak adına açtım konuyu.

Ben yüksek lisans yapmadim ama Bilgisayar Muhendisligi ucuncu sinifim. Computer Architecture dersinde CPU ve devre simulyasyonlari yazilimlarini hep Windows'ta kullandim. Yani o türden bazi spesifik devre tasarimi yazilimlari macOS icin uyumlu degil. Ornek olarak benim kullandigim Proteus'un sadece Windows destegi vardi. Hangi isi goruyorsa ona uygun platform secmek daha mantikli bataryadan once.

İşte aradığım cevap böyle bir şey. UTM ile ilgili bilginiz var mı? UTM ile Windows kurduğumuzda UTM efektif bir şekilde MacBook donanımını kullanabiliyor mu?

İşte aradığım cevap böyle bir şey. UTM ile ilgili bilginiz var mı? UTM ile Windows kurduğumuzda UTM efektif bir şekilde MacBook donanımını kullanabiliyor mu?

Hiçbir sanal makine bare metal Windows performansı vermez. Donanim hızlandırmasını da en düzgün Linux'ta yapabilirsin, macOS desteklemiyor bile. Elimde hazirda MacBook yok bu arada. Eskiden Windows laptopuma Hackintosh yaparak dual boot kullandim.

Direkt olarak MacOS'ta "Bu yazılım çalışıyor mu acaba?" diyerekten bir deneyimim olmadı, bu yüzden bu türden özel yazılımların sanal makine performansı hakkında böyle olur şöyle olur dersem tamamen havadan uydurmuş olurum.

Genel olarak devre ve PCB tasarimi yazilimlarindan macOS destegi olan KiCAD var. Tabii senin arkadasinin universitesinde ne gibi araclar kullaniliyor/kullanilacak arastirmasi gerek. Destek konusunda kafa patlatmak istemiyorsa orta-ust seviye, sogutmasi iyi, gorece uzun pil omurlu laptop isini cok kolay sekilde gorur. Benim 2019'tan kalma emektar bile gectigimiz donem Proteus'ta bana yardimci oldu, oyle zorluk cikartmadi bile.

Alacak kişi ben değilim, bir yakınım. Bütçe sınırı yok 200K'ya bile çıkar. Kendisi bilgisayar mühendisliğini okudu, çalışacak. Bu durumda batarya da önemli olur diye düşünüyorum bu yüzden M işlemcili MacBook önerecektim ancak her uygulama uyar mı veya macOS kullanabilir mi emin değilim.

En azından mesleği için uygun olur mu macOS? Yoksa Windows mu gerekiyor?
Buna bence o adam karar vermeli tavsiyeden ziyade. Artık belli bi noktaya kadar gelmiştir ve ne geliştireceği de bellidir.

Mac bütçesi olana, parası olana ve özel bir yazılıma ihtiyacı olmayan için mükemmel bir platform UNIX ailesinden gelmesi sebepli. Windows cihazlar ise Linux kurulabilmesiyle bu güzelliğe kavuşabiliyor :D

Bir detay olarak kişi eğer gerekiyorsa VM ile mi kullanmak istiyor Windows yoksa native mi standar işlerini etmek için. Şahsen VM kullanmayı fazla sevmem çünkü eşşşek gibi donanım kullanır.