Quarit 9
Çalışkan
Arkadaşlar, uzun sayılabilecek bir video çektim ve iddia ediyorum, birçok merak eden kişi için çok faydalı bilgiler var. En azından hızlı ve çok açıklayıcı bir video oldu. Genel olarak ne anlattığım ve açıkladığım konusunu merak ediyorsanız, bilgisayarın kendi içinde ve içinde kullanılan donanımların kendi içindeki teknolojiden bahsetmeye çalıştım ve birbirleri arasındaki ilişkileri detaylandırdım. İyi olabilecek doğru ve yanlış durumları değerlendirdim. Kaynaklar verdim. Bu kaynaklara yönelik şekilde araştırma yapabilirsiniz daha fazlası için. Çünkü bu kadarı bile bilgi edinmek için şahsen bana göre yetmeyecek bir durum.
Yine de genel standart paylaşımlara göre çok üst düzey bir paylaşımdır. Elbette direkt bu genel kavram konusu hakkında özellikle benden çok ama çok daha bilgiye ve paylaşıma sahip insanların paylaşımlarına ulaşmak mümkündür. En azından genele göre standartların çok üzerinde olan bir paylaşımım olduğunu düşünüyorum. İyi seyirler, aklınıza takılan bir şey olursa konuyu alakadar edecek şekilde sorabilirsiniz. Bununla birlikte eksik bulduğunuz bilgi sahibi olmasanız bile kendi mantığınıza ya da araştırma yaparak üzerine eklemeler yapabilirsiniz. İyi günler.
Beğenenler hepiniz cansınız. Amacım gerçekten bunca zaman boyunca bildiğim, pratik deneyim üzerinden kanıtladığım, ezberlediklerim bile dahil ne olursa olsun her şeyi aktarmak karşı taraf için. Ve yine diyorum eksik bulduğunuz yerler varsa bilmeseniz bile tamamlamak için yorum yapabilirsiniz. Bu konulara yoğunlaşma nedenlerime baktığım zaman ilk başta aslında konu şekil a'da olduğu gibi komple bir bilgisayarın aslında ne kadar komplike olduğunu anlamak adına olmalıydı, ama daha çok CPU voltaj düşürerek kendine performans kattığını düşünen arkadaşları gördüğüm için bu duruma bir dur denmesi gerektiğini düşündüm, ilerleyen zamanlarda direkt BIOS üzerinden ben de benzer şekilde öncesi ve sonrasını ilgilendiren karşılaştırma videoları yapacağım. Bunları kesinlikle oyunlarda ya da cinebenchmark gibi uygulamalar içinden yapmayacağım. Tamaman sistem gecikmesini ilgilendiren konular üzerine yoğunlaşarak olacak. Özellikle derdi FPS değil de düşük gecikme isteyen, ve dahası bilgisayarını standartlarına olabildiğince uygun durumda kullanmak isteyenler için.
Yapacağım testler BIOS ve Windows üzerinden olacak, yine göstere göstere ve anlatarak, tabii ki yine kaynaklara dayalıda olacak, sadece karşınızda tanımadığınız bir insanın karşılaştırmasına dayalı olmayacak mantık ve görseller. Eminim ama FPS saçmalığından öte kalibrasyonun ne kadar önemli olduğunu ciddi şekilde anlayacağız. Çok basit herkesin başına olasılığı fazla olan bir durum var, kimin bilgisayarı kas gücü olarak bir diğerine göre örnek %40 daha iyi, dolasıyla insan özellikle yüksek FPS oyunlarda mermilerin ve akıcılığın daha iyi olmasını bekliyor, en kötü %40, ama bir bakıyorsunuz sizden kas gücü daha kötü bilgisayara sahip olan kullanıcının tepkileri daha hızlı. Evet eskiden bu konuda giydirmeyi hep "ya sen 240Hz mi kullanıyorsun 360Hz mi kullanıyorsun" şeklinde yorumluyordu kullanıcılar ve oyuncular, kendilerini aşarak daha sonra diğer parçalarıda fark ettiler, ama malesef hala FPS çılgınlığın alt yapısında nelerin ilgilendirdiğini kavrama konusunda hala eksikler, çünkü bilgisayar nedir, yapılandırması nedir hakkında bir soru sorarsanız genel olarak tıkanıp kalırlar.
Konu hiçbir zaman monitör'ün Hertz olmadı. Hz demek daha çok sizin karşınızda oluşturulan karelerin hızını ilgilendirmez, buna etken ekran kartın bant genişlik hızıdır, yani VRAM kapasiteside değil, çünkü online oyunlar VRAM çok az kullanır genelde, ama VRAM yapılandırmasında ki bellek hızlarına bakar Görüntü birimi olan 360Hz diye kafayı bozan kişiler ancak oluşturulan o görüntüleri olabildiğince yumuşak olarak görür, o yüzden başta GPU bant genişliği önemlidir. İnternet gibi düşünün, 100Mbps VDSL tüm paketleri bir Fiber 100Mbps bağlantıya göre hızlı aktarılmaz, dolasıyla fiber internet arası geçişlerde hızlıdır, ama tam yükte download ederken her ikisinide aynı hızda saniyede 100Mbps download şeklinde görebilirsiniz. Bu ince bir ayrıntıdır. Bilgisayar denklemi daha kabus gibi bir şeydir.
Kafası karışmayanlar için monitörler içinde şunu ekleyeyim, tabii ki 360Hz 240Hz göre daha iyi, ama daha önce göstermez O sadece daha önce gösterilmesini sağlayan, yani gecikme konusunda kendisine daha çok görüntüleri oluşturan ekran kartı ile ilgilidir, ve bu sırasıyla en tepeye işlemciye çıkar, sıralama 1. işlemci değildir. Mantıken güç kaynağıdır )) Tabi ondan önce evde topraklama elektrik hat var mı yok mu, buda alakalıdır. Yani bir monitör görüntüyü size önce sonra göstermez. Bozuk bir internet size görüntüyü sonra gösterebilir, öyleyse eskiden neden herkes ve hatta şu an bile çoğu kişi "ya sen de 720hz mi var" diyor ? Çünkü bol bol reklam algısı yapılıyor bu yönde, sanırsın mükemmel bir teknolojisi, aslında saçma sapan özellikle yüksek FPS oyunlarda. Çünkü siz bir potansiyeli kendi başına bir şeylere bağlı kalarak ortaya çıkarmasını bekleyemezsiniz. Buna inanan birileri varsa mantık dışıdır. Bir mouse potansiyeli ortaya çıkması için tüm denklemin anlaşmasının sağladığı performansa bakar, kısacası xx bir mouse alinin bilgisayarında tepkime süresi örnek click ms süreleri 1ms iken, ahmet'in bilgisayarında daha kötü denklem ve sorunlu olan PC'de aynı mouse click tepkileri 2ms olabilir.
Yani mouse fark yaratmaz, hepsi bütünüyle denklem doğru yolda doğru şekilde gittiği zaman özellikle potansiyeller ortaya çıkar. Overdrive yani bir tür hız aşırma ise potansiyelin üzerine çıkmak, yani OC demektir. Bir donanıma bu türde işlem yaparsanız diğer tarafta ki anlaşma sağlayan donanımlarıda ona göre uyarlamanız gerekir. Bir anakart üzerinde ki USB portları bile OC olaylarından dolayı tıpkı ali ve ahmet arasında anlattığım olayda olduğu gibi tuhaf farklara sebep olabilir, özellikle kötü durumda, ama iyi şekilde doğru bir mantıkla gecikmeyi düşürmek mümkün, ama yine de standartları baz alarak, yani bir şey kapattınız ya da açtınız diyelim, standartların dışına çıkmadan doğal yöntemler ile yapılmalı bunlar.
Örnek bir RAM için CL değerini düşürmek çok basit. En kötü genel olarak 36CL değerini 32 olarak düşürebiliyorsunuz BIOS üzerinden, ve sonra bakıyorsunuz teknik olarak gecikme düştü RAM tarafında, ama yani RAM üreticileri bu ürünü sadece CL değerini ilgilendirecek şekilde tasarlamıyor. Bir Windows üzerinde video'da LatencyMon üzerinden anlattığım yazılımsal bir kernel bile bir şeye sorun ya da paylaşım yaparken bile onun arkasında kovalayan bir sürü başka sürücü ya da dosya oluyor, RAM fiziksel bir şeydir, CL değeri düşürmekte BIOS üzeri neredeyse fiziksel bir mudahalede bulunmak gibidir, o yüzden bu işlemi yaparken sadece RAM sıcaklığınada bakmamak gerek, çünkü sadece standart timing ve 2 timinglerde yok, bir çok genel timing ayarı var. Bunları çözen birisi mümkünse YouTube'da zamanını harcamasın, gitsin RAM firmalarında teknisyen olarak çalışsın, eminim 100 katı daha çok para kazanır Olay kapanmıştır. Öğrenmek için pratikler yapılabilir, ama genel performans için kimse bunu üstelemesin, özellikle oyunlar üzerinde FPS konusunu baz alarak. Benim bakış açım saniyede'ki yada %1 Low FPS değeri bile değil, önemli ama zaten yettiği kadarını ve günümüzün oyun optimizasyonların bile bana sunmuş olduğu değerleri fazlasıyla alıyorum. Önemli olan kararlılık, süreklilik, kalibrasyon.
Yine de genel standart paylaşımlara göre çok üst düzey bir paylaşımdır. Elbette direkt bu genel kavram konusu hakkında özellikle benden çok ama çok daha bilgiye ve paylaşıma sahip insanların paylaşımlarına ulaşmak mümkündür. En azından genele göre standartların çok üzerinde olan bir paylaşımım olduğunu düşünüyorum. İyi seyirler, aklınıza takılan bir şey olursa konuyu alakadar edecek şekilde sorabilirsiniz. Bununla birlikte eksik bulduğunuz bilgi sahibi olmasanız bile kendi mantığınıza ya da araştırma yaparak üzerine eklemeler yapabilirsiniz. İyi günler.
Beğenenler hepiniz cansınız. Amacım gerçekten bunca zaman boyunca bildiğim, pratik deneyim üzerinden kanıtladığım, ezberlediklerim bile dahil ne olursa olsun her şeyi aktarmak karşı taraf için. Ve yine diyorum eksik bulduğunuz yerler varsa bilmeseniz bile tamamlamak için yorum yapabilirsiniz. Bu konulara yoğunlaşma nedenlerime baktığım zaman ilk başta aslında konu şekil a'da olduğu gibi komple bir bilgisayarın aslında ne kadar komplike olduğunu anlamak adına olmalıydı, ama daha çok CPU voltaj düşürerek kendine performans kattığını düşünen arkadaşları gördüğüm için bu duruma bir dur denmesi gerektiğini düşündüm, ilerleyen zamanlarda direkt BIOS üzerinden ben de benzer şekilde öncesi ve sonrasını ilgilendiren karşılaştırma videoları yapacağım. Bunları kesinlikle oyunlarda ya da cinebenchmark gibi uygulamalar içinden yapmayacağım. Tamaman sistem gecikmesini ilgilendiren konular üzerine yoğunlaşarak olacak. Özellikle derdi FPS değil de düşük gecikme isteyen, ve dahası bilgisayarını standartlarına olabildiğince uygun durumda kullanmak isteyenler için.
Yapacağım testler BIOS ve Windows üzerinden olacak, yine göstere göstere ve anlatarak, tabii ki yine kaynaklara dayalıda olacak, sadece karşınızda tanımadığınız bir insanın karşılaştırmasına dayalı olmayacak mantık ve görseller. Eminim ama FPS saçmalığından öte kalibrasyonun ne kadar önemli olduğunu ciddi şekilde anlayacağız. Çok basit herkesin başına olasılığı fazla olan bir durum var, kimin bilgisayarı kas gücü olarak bir diğerine göre örnek %40 daha iyi, dolasıyla insan özellikle yüksek FPS oyunlarda mermilerin ve akıcılığın daha iyi olmasını bekliyor, en kötü %40, ama bir bakıyorsunuz sizden kas gücü daha kötü bilgisayara sahip olan kullanıcının tepkileri daha hızlı. Evet eskiden bu konuda giydirmeyi hep "ya sen 240Hz mi kullanıyorsun 360Hz mi kullanıyorsun" şeklinde yorumluyordu kullanıcılar ve oyuncular, kendilerini aşarak daha sonra diğer parçalarıda fark ettiler, ama malesef hala FPS çılgınlığın alt yapısında nelerin ilgilendirdiğini kavrama konusunda hala eksikler, çünkü bilgisayar nedir, yapılandırması nedir hakkında bir soru sorarsanız genel olarak tıkanıp kalırlar.
Konu hiçbir zaman monitör'ün Hertz olmadı. Hz demek daha çok sizin karşınızda oluşturulan karelerin hızını ilgilendirmez, buna etken ekran kartın bant genişlik hızıdır, yani VRAM kapasiteside değil, çünkü online oyunlar VRAM çok az kullanır genelde, ama VRAM yapılandırmasında ki bellek hızlarına bakar
Kafası karışmayanlar için monitörler içinde şunu ekleyeyim, tabii ki 360Hz 240Hz göre daha iyi, ama daha önce göstermez
Yani mouse fark yaratmaz, hepsi bütünüyle denklem doğru yolda doğru şekilde gittiği zaman özellikle potansiyeller ortaya çıkar. Overdrive yani bir tür hız aşırma ise potansiyelin üzerine çıkmak, yani OC demektir. Bir donanıma bu türde işlem yaparsanız diğer tarafta ki anlaşma sağlayan donanımlarıda ona göre uyarlamanız gerekir. Bir anakart üzerinde ki USB portları bile OC olaylarından dolayı tıpkı ali ve ahmet arasında anlattığım olayda olduğu gibi tuhaf farklara sebep olabilir, özellikle kötü durumda, ama iyi şekilde doğru bir mantıkla gecikmeyi düşürmek mümkün, ama yine de standartları baz alarak, yani bir şey kapattınız ya da açtınız diyelim, standartların dışına çıkmadan doğal yöntemler ile yapılmalı bunlar.
Örnek bir RAM için CL değerini düşürmek çok basit. En kötü genel olarak 36CL değerini 32 olarak düşürebiliyorsunuz BIOS üzerinden, ve sonra bakıyorsunuz teknik olarak gecikme düştü RAM tarafında, ama yani RAM üreticileri bu ürünü sadece CL değerini ilgilendirecek şekilde tasarlamıyor. Bir Windows üzerinde video'da LatencyMon üzerinden anlattığım yazılımsal bir kernel bile bir şeye sorun ya da paylaşım yaparken bile onun arkasında kovalayan bir sürü başka sürücü ya da dosya oluyor, RAM fiziksel bir şeydir, CL değeri düşürmekte BIOS üzeri neredeyse fiziksel bir mudahalede bulunmak gibidir, o yüzden bu işlemi yaparken sadece RAM sıcaklığınada bakmamak gerek, çünkü sadece standart timing ve 2 timinglerde yok, bir çok genel timing ayarı var. Bunları çözen birisi mümkünse YouTube'da zamanını harcamasın, gitsin RAM firmalarında teknisyen olarak çalışsın, eminim 100 katı daha çok para kazanır
Son düzenleme: